Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

A Minotaurus typheus

Nem a legenda szörnyetegéről van szó, hanem egy nagyon szerény kis rovarról, melyet legfeljebb a bogárgyüjtők ismernek.

Pedig érdekes kis állatka ez, mert a hím elül hármas csáppal ékeskedik míg a nősténynél e villaszerű szerv teljesen hiányzik. Fedetlen, homokos helyeken éldegél, különösen juhlegelők közelében, a hol ősz közeledtével túrásáról könnyen felismerhető nyughelyről gondoskodik.

Ujjnyi vastagságra egy mélyedést készit magának s juh-hulladékkal, melyeket maga görget oda, befedi csendes lakását. Ez azonban csak ideiglenes tartózkodó helye, mert deczember első fagyára keservesebb munába fog a minotaurus, mikor körülbelül e m. mélyre függőlegesen kiássa téli otthonát s ganaj-morzsákkal gondosan kibéleli annak falait, hogy félig megmerevedve időnként eledelét rágcsálja.

A tavasz nagyot változtat sorsukon. Előbb a nőstény tér magához és első dolga üreget fúrni az utódok számára, a mely munkából szvesen kiveszi részét a hím is, hogy jövendő családjuk jólétének alapját megvessék. A beosztás teljes, mert mindegyik mélyedésben egy hím és egy nőstény él együtt különben elég rövid élettartamuk alatt.

De ezt az időt szépen felhasználják s valóban gigasi munkát végeznek, mikor 1 – 1.5 m.mély üreget vájnak s azt juhhulladék-darabokkal gondosan kipárnázzák. A lárva az élelmiszerek tetején, tehát néha a homokrétegben fejlődik ki s táplálkozhatik a napon nem túlságosan kiszáradt eleségből.

Az állathulladékokon élősködő rovarok ugyanis mind friss táplálék után néznek, csak a Minotaurus várja meg, míg eledele kiszárad, de viszont a természet oly bámulatos ásókészülékkel látta el ezt az állatot, hogy mélyen benyúló lakásaikba sohasem hatol be a nap sugara a így a szárazon összegyűjtött ganajdarabok ott lent nedvességet szívnak magukba s az új nemzedék számára élvezhető eledelül szolgálnak.

Fabre, a kinek a Minotautus történetét köszönhetjük, - kiváncsi volt arra, hogy a lakás elkészitésében miképp veszi ki részét az apa s miképp az anya? E czélból egy üvegtubusban kényszeritette a minotaurusokat munkára s így lépésről lépésre meg lehetett a nemek részesedését állapitani.

Így volt konstruálható, hogy elűl a nőstény halad s keményen dolgozik fejvértjével, csipkés karjaival kapar és fúr anélkül, hogy ebben a munkában a hím felváltaná. Az apa hátul van, más irányban szorgosan foglalatoskodik. Az ő feladata felczipelni a földgörgetegeket s simára kaparni az oldalakat s javitgatni az utász-anya munkálatait.

Körülbelül egy hónaptelik el e földmunkálatokkal, azután a hím élelem után néz, a nőstény ezalatt a lyukban marad. Állathulladékokat gördít a lakáshoz s talál módot, hogy a kiszáradt ganajdarabok a földgolyók közt maradt nyilásokon a lakás aljába hulljanak. Lent pedig a nőstény minőség szerint válogatja össze az anyagot, rétegbe helyezi, lapos talpával ledöngeti.

A hím kimerülten kerül fel lakásából s attól távol szabad ég alatt múl ki. A nőstény háborítatlanul éldegél tovább s rakja tojásait. Mikor a szép őszi napok beköszöntenek, az anyabogár is felmászik utódainak társaságában, a mely a juhlegelőkön szerteszéled, hogy a szüleiéhez hasonló életet kezdjen.

Az anya pedig bevégeztetvén rendeltetését – kimúlik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hím minotaurus juh-hulladékot gyűjt A minotaurusok lakásukon dolgoznak
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98