Dtum
Login with Facebookk
1908 | Szeptember

Falk Miksa - 1828-1908

Falk Miksa nem most, halála napján tünt el a közönség porondjáról. Aggkor, betegség már néhány évvel ezelőtt rákényszerítette, hogy letegye publiczista tollát, visszavonuljon a magánéletbe. Betöltötte élete mértékét, befejezte munkáját, - nyugodtan mehetett. 

 

Nem is az aktuális veszteségnek az az érzése tette halálát fájdalmas eseménynyé, a melyet olyanoknak halálakor érzünk, a kik elhunytuk pillanatában is ható tényezői a közéletnek, - hanem az általa végzett munkára való visszapillantás.

 

Ha végignézünk rajta, mennyit dolgozott a közért s mennyi haszonnal, mily nevezetes szereplője volt újabbkori történetünknek, mint Erzsébet királyné magyar nyelvtanítója, a kiegyezés egyik legkitűnőbb publiczistája, közviszonyaink későbbi fejlődésének mindenről tájékozott, élesszemű kritikusa, parlamenti életünk egyik elsőrendű tekintélye, - akkor el kell fogódnunk ekkora erőnek többé meg nem másítható összeomlásán.

 

A nagy harczban, a mely a magyar állam kiépítése körül ezer év óta folyik és mindig folyni fog, egy emberöltőn át a vezérkarban szolgált, nagy ütközetekben pompásan forgatta fegyverét, az ország elismerten legokosabb emberei között foglalt helyet, - gazdag, szép életet élt. De hirlapíró volt s a hirlapíró sorsa az, hogy munkája eredménye nem nyilvánul szempillantásra látható alkotásokban, hanem eloszlik a fejlődés egyetemében, mint a kovász a kenyérben.

 

Bizonyára sok ezeren voltak, a kiknek politikai állásfoglalását a Falk Miksa tudása, dialektikája, meggyőződése sugallta, de hol vannak ezek az ezerek, hogy tanuságot tegyenek hatásáról? Hiszen ez a hatás öntudatlanul lopta be magát legtöbbjüknek agyába; maguk se tudták, hogy Falk Miksa esze szerint politizálnak. És hol van a külföld, hogy bizonykodjék a mellett, mennyi tájékozást merített Falk Miksa czikkeiből Magyarország közállapotairól? Az ujságczikk, mint ujságczikk csak egy napig él; ha tartalma tovább csirázik az olvasója lelkében, a fájáról senki sem keresi a magvát.


Ezért nem lehet pontosan sem felsorolni, sem formulázni Falk Miksa élete munkájának eredményeit. Egykori hires „ Pesti Napló”-beli czikkeinek csak legendaszerű híre él ma, ha elolvasnók is őket újra, akkor sem tudnák megmagyarázni többé azt a hatást, melyet egykor tettek. Az ujságczikk, ha ki van emelve aktualitásából, könyvbe préselt virág, se szine, se illata. Csak azt tudjuk, hogy akkor, a kiegyezést megelőző időben, óriási volt a hatásuk s a népszerűségük s hogy náluknál hathatósabb tényezője kevés volt az akkori közvélemény kialakulásának.

 

S fontosságukat még fokozza az, hogy abban az időben a közvélemény irányításának jóformán egyetlen eszköze volt a sajtó s így akkor mint publiczista meg tudta fogni a lelkeket, nagyobb mértékben volt vezetője a nemzetnek, mint a mai, még oly kitünő publiczista. Deák, Andrássy s a többi nagyok mellett, a második sorban, sohasem szabad elmaradni hűséges és derék fegyveresünk, Falk Miksa nevének.

 

S ha emlegetjük azt a szeretetet, melylyel Erzsébet királyné igaz asszonyi szíve felénk, magyarok felé fordult, akkor eszünkbe kell hogy jusson, hogy Falk Miksának adatott ezt a királyi érzést magyarúl megszólaltatni. Oly eredmények ezek, a melyek széppé, gazdaggá, irigylésreméltóvá teszik Falk Miksa életét. S büszkévé tesznek minket, az utána következő nemzedék sajtójának embereit, hogy Falk Miksát a mi soraink közé számíthatjuk. Oly kevés okunk van ma mesterségünkre büszkéknek lenni, hogy erről az egyről nem lehet még a friss sír fölött sem megfeledkeznünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98