Dtum
Login with Facebookk
1908 | Szeptember

Falk Miksa - 1828-1908

Falk Miksa nem most, halála napján tünt el a közönség porondjáról. Aggkor, betegség már néhány évvel ezelőtt rákényszerítette, hogy letegye publiczista tollát, visszavonuljon a magánéletbe. Betöltötte élete mértékét, befejezte munkáját, - nyugodtan mehetett. 

 

Nem is az aktuális veszteségnek az az érzése tette halálát fájdalmas eseménynyé, a melyet olyanoknak halálakor érzünk, a kik elhunytuk pillanatában is ható tényezői a közéletnek, - hanem az általa végzett munkára való visszapillantás.

 

Ha végignézünk rajta, mennyit dolgozott a közért s mennyi haszonnal, mily nevezetes szereplője volt újabbkori történetünknek, mint Erzsébet királyné magyar nyelvtanítója, a kiegyezés egyik legkitűnőbb publiczistája, közviszonyaink későbbi fejlődésének mindenről tájékozott, élesszemű kritikusa, parlamenti életünk egyik elsőrendű tekintélye, - akkor el kell fogódnunk ekkora erőnek többé meg nem másítható összeomlásán.

 

A nagy harczban, a mely a magyar állam kiépítése körül ezer év óta folyik és mindig folyni fog, egy emberöltőn át a vezérkarban szolgált, nagy ütközetekben pompásan forgatta fegyverét, az ország elismerten legokosabb emberei között foglalt helyet, - gazdag, szép életet élt. De hirlapíró volt s a hirlapíró sorsa az, hogy munkája eredménye nem nyilvánul szempillantásra látható alkotásokban, hanem eloszlik a fejlődés egyetemében, mint a kovász a kenyérben.

 

Bizonyára sok ezeren voltak, a kiknek politikai állásfoglalását a Falk Miksa tudása, dialektikája, meggyőződése sugallta, de hol vannak ezek az ezerek, hogy tanuságot tegyenek hatásáról? Hiszen ez a hatás öntudatlanul lopta be magát legtöbbjüknek agyába; maguk se tudták, hogy Falk Miksa esze szerint politizálnak. És hol van a külföld, hogy bizonykodjék a mellett, mennyi tájékozást merített Falk Miksa czikkeiből Magyarország közállapotairól? Az ujságczikk, mint ujságczikk csak egy napig él; ha tartalma tovább csirázik az olvasója lelkében, a fájáról senki sem keresi a magvát.


Ezért nem lehet pontosan sem felsorolni, sem formulázni Falk Miksa élete munkájának eredményeit. Egykori hires „ Pesti Napló”-beli czikkeinek csak legendaszerű híre él ma, ha elolvasnók is őket újra, akkor sem tudnák megmagyarázni többé azt a hatást, melyet egykor tettek. Az ujságczikk, ha ki van emelve aktualitásából, könyvbe préselt virág, se szine, se illata. Csak azt tudjuk, hogy akkor, a kiegyezést megelőző időben, óriási volt a hatásuk s a népszerűségük s hogy náluknál hathatósabb tényezője kevés volt az akkori közvélemény kialakulásának.

 

S fontosságukat még fokozza az, hogy abban az időben a közvélemény irányításának jóformán egyetlen eszköze volt a sajtó s így akkor mint publiczista meg tudta fogni a lelkeket, nagyobb mértékben volt vezetője a nemzetnek, mint a mai, még oly kitünő publiczista. Deák, Andrássy s a többi nagyok mellett, a második sorban, sohasem szabad elmaradni hűséges és derék fegyveresünk, Falk Miksa nevének.

 

S ha emlegetjük azt a szeretetet, melylyel Erzsébet királyné igaz asszonyi szíve felénk, magyarok felé fordult, akkor eszünkbe kell hogy jusson, hogy Falk Miksának adatott ezt a királyi érzést magyarúl megszólaltatni. Oly eredmények ezek, a melyek széppé, gazdaggá, irigylésreméltóvá teszik Falk Miksa életét. S büszkévé tesznek minket, az utána következő nemzedék sajtójának embereit, hogy Falk Miksát a mi soraink közé számíthatjuk. Oly kevés okunk van ma mesterségünkre büszkéknek lenni, hogy erről az egyről nem lehet még a friss sír fölött sem megfeledkeznünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A fejősajtár A fejősajtár
A fából készült fejősajtár alaposan nem tisztogatható. Finom...
USA és világháború
A nagy európai tragédia kezdete, 1914 – nagyszerű év volt sok...
Polónyi ügye az osztrák képviselőházban Polónyi ügye az osztrák képviselőházban
Polónyi ügyét, természetesen a legnagyobb rosszakarat hangján, szóvá...
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
A newyorki Manhatten-híd A newyorki Manhatten-híd
Szédületes arányokban dolgoznak az Egyesült-Államokban. Ott a...
Rövidek Rövidek
Az Asahi Simbun moszkvai tudósitója hosszabb cikkben foglalkozik az...
Olympiai tudósítónk jelenti Olympiai tudósítónk jelenti
Tudósítónk a következőket jelenti: Az athéni versenyek mai harmadik...
Munkás Testedző Egyesület. Munkás Testedző Egyesület.
Ez év márczius havában alakult meg az első számottevőbb testedző...
Korosec miniszterelnök békekövetet küld Zágrábba Korosec miniszterelnök békekövetet küld Zágrábba
Korosec miniszterelnök vasárnap délelőtt tanácskozást folytatott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98