Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Követeléseink Szerbiával szemben

Megbizható forrásból jelentik, hogy Ausztria és Magyarország Szerbiától a következő nyilatkozatot követeli:
1. Szerbia tudomásul veszi a hatalmaknak az annexió elismerésére vonatkozó nyilatkozatát;
2. Szerbia kijelenti ennélfogva, hogy haladéktalanul leszerel;
3. Szerbia kijelenti azt a reményét, hogy Ausztriához és Magyarországhoz való viszonya jövőben barátságosabb és bizalmasabb lesz;
4. Szerbia bízik Ausztria és Magyarország békés szándékában.


Ennek a nyilatkozatnak még ezen a héten kell Bécsbe érkeznie.
Milovánovics szerb külügyminiszter, a ki több ízben tárgyalt a nagyhatalmak követeivel, kijelentette, hogy a szerb kormány elfogadta a neki adott baráti tanácsokat és hogy a hatalmak igéreteivel meg van elégedve. A szerb kormány már a legközelebbi napokban, de mindenesetre még ezen a héten Bécsben meg fogja tenni a tőle követelt nyilatkozatot, a nagyhatalmak követeléseit teljesíteni fogja, miután meg van győződve, hogy Szerbiával szemben csak oly követelések támasztatnak, a melyek nem sértik egy független állam méltóságát.


A békesség teljes azonban csak a leszerelés végrehajtásával lehet. Milovánovics sokáig tárgyalt a nemzeti védelmi bizottság elnökével s arra kérte, hogy a megváltozott nemzetközi helyzetre való tekintettel a várható nehéz napokban támogassa őt. Milovánovics azt is mondta, hogy a hadvezérek sok gondot okoznak neki, s attól fél, hogy ezek a vezérek saját szakállukra fognak háboruskodni, úgy hogy a szerb hadsereg leszerelése mellett is kisebb-nagyobb összeütközések lesznek a határon. A lapok legnagyobb része a leszerelést szükségesnek mondja, csak a radikális ujságok támadják a kormányt, a mely szerintük az országot gyáván elárulta.
A hadügyminisztérium rendeletet bocsátott ki, a mely szerint a fegyvergyakorlatra behivott tartalékosok legközelebbi turnusának nem kell bevonulnia.


A kormány az utolsó pillanatban visszavonta az első és a második korosztályi tartalékosok elbocsátására vonatkozó rendeletét, másrészt azonban a hadügyminiszter közigazgatási uton elrendelte, hogy a legutóbb behivott tartalékosokat bocsássák haza.


A szerb kormány a külföldi fegyvergyáraknál rendelt hadiszert lerendelte. A külföldi, különösen a belga gyárak e miatt valószinűleg kártéritési pört fognak indítani a szerb állam ellen. Prizrenbe, a honnan nagyobb önkéntes csapat készült Belgrádba elindulni, a hadügyminiszter és a nemzeti védelmi bizottság táviratot küldött, hogy az önkéntesek ne folytassák utjukat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98