Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Zeppelin gróf ujabb felszállása

Ismertes, hogy Zeppelin gróf multkori felszállása a motorszerkezet megsérülése következtében nem sikerült. Pedig egész Németország, élén a császárral, nagy reményeket füzött Zeppelin légi utazásához.

Avégzet azonban közbeavatkozott és a nagy fáradsággal, sok gonddal és anyagi áldozat árán elkészitett kormányozható léghajó annyira megsérült, aczélszerkezete, sőt maga a gömb is annyira tönkrement, hogy hasznavehetőségéről le kellett mondani, merthelyreállitása jóval felért egy uj léghajó előállitásának fűradságaival és költségeivel.

Elég volt néhány lelkesitő ujságközlemény, hogy alig pár hét alatt másfél millió márkánál nagyobb összeget adjanak össze a hirnevükre büszke németek. Zeppelin gróf pedig, a kit a császár annak idején a baleset után személyesen vigasztalt meg, belefogott a munkába és elkészitette az uj hatalmas léghajót, a Z. II-t, a melylyel húsvét hetében fel is szállott.

A felszállás rendben történt meg, de már a megérkezés körül aggodalmat keltő nehézségek merültek fel. Míg hat óra alatt óriási szélvihar kerekedett, a mely a léghajót hátraszoritotta és elemi erővel eltéritette a kitüzött utiránytól.

Több órába került, a míg Zeppelin gróf a 118 kilométernyi utat léghajójával megtehette és az egész müvelt világ érdeklődése és aggodalma kisérte őt merész utazásában, mert attól kellett tartani, hogy Zeppelint baleset fogja érni és a dühöngő viharnak léghajós és léghajó áldozatul esnek.

A megérkezés és kiszállás mégis sikerült, de csak óriási nehézségek árán s maga Zeppelin gróf teljesen kimerülve szállott ki a léghajóból.

Zeppelin a felszállás alkalmával megigérte, hogy a münchenieket meg fogja látogatni. A rémhirek következtében a münchneniek mér lemondtak arról, hogy a „birodalmi léghajós”-t városukban leszállani láthassák, mikor Zeppelin viszszatértében mégis leszállt Münchenben és ezzel a bajor főváros lakóit megörvendeztette.

Képünk Zeppelin grófot (a ki fehér X-tel van megjelölve) a léghajóban állva ábrázolja; mellette vannak a kisérő tisztek, a hajót pedig bajor katonák tartják fogva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98