Dtum
Login with Facebookk
1909 | December

Tisza és Wekerle Bécsben

A válság e heti krónikájának előterében gróf Tisza István királyi kihallgatása áll. A többi esemény, mely az egyik vagy másik függetlenségi párttöredékhez való csatlakozásokból, minden pillanatban változó találgatásokból áll, melyek során újabb politikai szerepvállalást hiresztelnek egykor kormányviselt férfiakról, sokkal kisebb fontosságú, de az utóbbi még a valószinűséget is nélkülözi.
November 27-én reggel Wekerle Sándor miniszterelnök és gróf Tisza István Bécsbe utazott. A két politikus az osztrák fővárosba történt megérkezése után elvált egymástól: Wekerle a magyar házba, gróf Tisza István pedig a Sacher-szállóba ment.


A miniszterelnök délután félkettőkor a Hofburgba hajtatott és háromnegyed kettőkor külön kihallgatáson jelent meg a király előtt. A kihallgatás félóránál valamivel tovább tartott.
Gróf Tisza István kevéssel három óra előtt érkezett a Burgba s a király három órakor fogadta külön kihallgatáson. A volt miniszterelnök egy óránál tovább maradt a király dolgozószobájában.
A kihallgatás végeztével gróf Tisza István és Wekerle Sándor miniszterelnök együttesen távozott el a Burgból.Wekerle visszatért a magyar házba, Tisza István pedig a Sacher-szállóba ment. Wekerle miniszterelnök a magyar házban a következőképen nyilatkozott kihallgatásáról:


- Csupán külsőségekről nyilatkozhatom. Félóra hosszat voltam Ő Felségénél. Gróf Tisza István kihallgatása, a ki három órakor jelent meg utánam a királynál, egy óránál tovább tartott. Döntés természetesen semmi irányban sem történt, mivel mind a két kihallgatás tájékoztató jellegű volt. Látogatásokat nem tettem és nem is teszek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98