Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Ipari kishírek

A komlói szénbánya állami tulajdonban

A Dunántuli kőszénbánya rt., melynek szénbányatelepe Komlón van és tudvalevőleg a jánosi Engel-család tulajdonát képezte, 1907-ben a Magyar általános hitelbank közreműködésével részvénytársasági alapra lett fektetve, olykép azonban, hogy a Hitelbank opcióval lekötötte magának ezen szénbányatelepet.

Időközben megindultak a tárgyalások a kincstárral, annak megvétele végett és az erre vonatkozó szerződés – mint a „Magyar Kereskedők Lapja” értesül – február 9-ikén létre is jött, minek következtében a fenti bányatelep vétel folytán a kincstár tulajdonába ment át. 


Magyar kézicsipke és iparművészeti részvénytársaság cég alatt 25,0000 korona alaptőkével uj vállalat van alakulóban Budapesten, amely átveszi a Dékáni-féle halasi csipke- és himzésüzemet és azt megnagyobbitja és átalakitja az óhegyi, hodrusi, selmeci, körmöcbányai, nyitrai, halasi és egyéb magyar csipkék és himzések nagyobb mértékbeni gyártására. Az alapitók élén Hermán Ferenc dr. orsz. képviselő áll.


A Nagymihályi sör és malátagyár rt., amely 1906-ik év végén alakult és székhelyén átvett egy régi kis üzemü sörfőzdét és azt modern alapokra kiépittette, tekintettel arra, hogy az épitkezések, valamint berendezések csak a mult év első felében lettek befejezve, a mult évben csak 11,000 hektoliter forgalmat ért el.

A vállalat most készült el a zárszámadásaival és az évi mérleg 24,798 K leirások mellett 25,279 veszteséggel zárul. A vállalatnak, mely 700,000 korona teljesen befizetett alaptőkével alakult, prosperálása teljesen biztositva van, amennyiben gyártmányait Felső-Magyarországon előnyösen ismerik és mint az évi jelentésben olvassuk, kedvező akvizíció következtében a folyó évi termelés elhelyezése még arra az esetre is biztositva van, ha az időjárás, hasonlóan a tavalyihoz, a hideg italokhoz nem kedvezne.

A vállalat különösen gyármányaival a székhelyét övező nagy területen kulturmissziót is teljesit, mert rövid fennállása óta olcsó és zamatos sörével a pálinka ivást az alsóbb osztályok rétegében kiszoritja.


A Magyar huskiviteli rt. február 28-ra közgyülést hivott egybe, melynek tárgysorozatán a felügyelő-bizottság kicserélése és igazgatósági tagok elmozditása, továbbá más választások szerepelnek.


A szabadkai Hartmann és Connen cég a földmivelésügyi kormánynyal annak idején szerződést kötött egy a külföldre gravitáló huskiviteli részvénytársaság alakitására és a kormánytól 25,000 korona szubvenciót is kapott.


A cég ezt a szerződést később az általa alapitott részvénytársaságra ruházta és a részvények közül 2000 darabot 50 korona felpénzzel és 200 korona névértékkel adott el. Az 50 korona felpénz a szubvencióra vonatkozott.


Miután a részvénytársaság nem működött kellő eredménynyel, a részvényesek ezt annak tulajdonitották, hogy a Hartmann és Connen cég önhatalmulag rendelkezik a társaság vagyonáról. E miatt a szabadkai törvényszékhez vizsgálat iránti kérvényt adtak be és a törvényszék el is rendelte a vizsgálatot, melynek eredményeként a mostani rendkivüli közgyülésen kimondják az igazgatóság vagyoni felelősségét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar Általános Kőszénbánya részvény Sör reklám A nagymihályi Grósz-palota Hentesüzlet plakátja
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98