Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Sajátos renaissance- kori műemlékeink

A Firenzéből kiindult renaissance igen hálás és termékeny talajra talált hazánkban, a XV. és XVI. században. Gyors elterjedését még a politikai összeköttetés is elősegítette, melyet Mátyás királynak az olasz származásu Beatrixszel való házassága létesített.


Ennek az új művészetnek egy igen jellemző helyi változata keletkezett nálunk, s ez az épület fedélszerkezetének és főleg a magyar ruha rojtozatára és csipkézetére emlékeztető, attikaszerű oromfalnak alkalmazása. Ennek eredetét kutatva, megtaláljuk kiindulását a kairói Ahmed Ibn Tulun mecsetének falain s e keleti motivum alkalmazását kelet kereskedelmének révén Velencze néhány remek palotáján, különösen az E’Codorón.


Mátyás olasz építő-művészei így válnak terjesztőivé régi magyar ruhaviseletünk aranyhimzéses és rojtos motivumainak díszítésével anynyira rokon ornamentikának, melyekkel csakis felvidéki műemlékeinken találkozunk s így bizvást elnevezhetjük magyar renaissancenak.


Legszebb példája ennek a sárosmegyei fricsi várkastély. A homlokzaton végigfutó és a fatetőn teljesen körülfogott hatalmas, csipkézett oromfal a felvidéki városokat igen gyakran elhamvasztó tűzfészek elleni védelemre szolgált.

 

A mi a kastélyt még ezenkívül becsessé teszi: kulturhistóriai fontossága, a mennyiben a koronapárkányzat vakárkádjainak mintegy másfélszáz fülkéjét a magyar históriának neves alakjait ábrázoló, ugynevezett sgraffitók, a falba karczolt festmények díszítik. Igy a többi közül felemlítésre méltók Hunyadi János, László és Mátyás király, valamint Tinódi Sebestyén, korhű viseletben; utóbbi egyik kezében lantot, másikban kardot tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bethlenfalvi Thurzó-kastély A késmárki campanile A nagyeöri campanile A poprádi campanile Az eperjesi Rákoczi-ház
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98