Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

A Kolozsvári Keresk. Akadémiai Sportkör csarnokfelavató disztornázása.

A magyar reprezentatív tornászcsapat első szereplése.


Kiküldött tudósítónktól.
Kolozsvár, február 23.

Minden tekintetben fényes keretben folyt le Kolozsvárott a Kolozsvári Kereskedelmi Akadémiai Sportkör dísztornája. A mintegy két év előtt alakult Akadémiai Sportkör rövid idő alatt rohamos fejlődésnek adta tanujelét.

 

Kolozsvárott négy sportegyesület müködik ezidő szerint, ezek: a Kolozsvári Atletikai Club, a Kolozsvári Egyetemi Athletikai Club, a Kolozsvári Keresk. Akadémiai Sportkör és a Kolozsvári Vasutas Sportkör. A négy egyesület közül a KEAC. és a Kolozsvári Atletikai Club tagjai a MOTESz.-nek és ezen szövetség irányzata szerint fejtik ki tudatos müködésüket és valósággal megteremtői a kolozsvári sportéletnek. A kolozsvári társadalom nagy érdeklődést tanusít az Akadémiai Sportkör működése iránt, mely a testedzés minden ágát felöleli.


A Keresk. Akadémiai Sportkör lelkes párfogója Kiss Sándor kir. tan., az Akadémia igazgatója. Az a nagy szeretet, melyet ez a tudós pedagogus a testnevelésügy iránt tanusít, megbecsülhetetlen. Az ő kezdeményezésének köszönhető a felavatott uj tornacsarnok létesítése. Az Akadémiai Sportkör elnöke, Kuntner Róbert tanár kitűnően vezeti ezt a szép egyesületet. Modern gondolkozásu, szeretetreméltó modoru fiatal ember, aki a testi nevelés ügyének minden kérdésében otthonos és ilyen módon rátermett egy ilyen jó sportegylet vezetésére.


A Magyarországi Testedző Egyesületek Szövetsége a kolozsvári ünnepre elküldte reprezentatív csapatát, melyet a testedzés ügyének népszerűsítése érdekében szervezett és amely első ízben most szerepelt nyilvánosan. A magyar reprezentatív csapat kiválogatott legénységének szereplése iránt óriási érdeklődés nyilvánult meg. A Kmetykó János és Bábel Rezső tanárok, szövetségi művezetők által kiképzett és vezetett csapat e hó 20-án érkezett meg Kolozsvárra, ahol magyaros vendégszeretettel és előzékenyen fogadták a tornászokat.


A csapatnak tagjai voltak: Gyarmathy Béla, Kakas Gyula, Szerénka László a Budapesti Torna Club-ból: Gellért Imre, Rosinger Emil a Magyar Testgyakorlók Köré-ből; Haberfeld Győző a Nemzeti Torna Egyletből; Buda Gyula, Gebhardt József, Görtler József, Helmich Ottó, Tőzsér Béla, Wilkesmann Ernő az Óbudai Torna Egylet-ből. A MOTESz. hivatalos képviseletében Malecki R. titkár is Kolozsvárra érkezett.


A dísztornázást az Akadémia uj tornacsarnokában tartották meg.
Az uj csarnok 10 m. széles és 22 m. hosszu, emeletes épület nagy karzattal. Belső berendezése a legmodernebb. Tágas öltözőhelyiségek, fürdőszobák, mosdó kabinok vannak a földszinten és az emeleten. Az egész helyiségben villamos világítás van. A belső berendezés vetekszik bármely fővárosi csarnok berendezésével. A szerek kitűnőek.

 

A dísztornázás esti 5 órakor kezdődött.
Bánffy Miklós gróf főispán vezetése alatt a törvényhatóság tagjai foglaltak helyet a tornateremben a földszinten; jelen voltak még: Fekete-Nagy Béla helyettespolgármester, Kiss Sándor igazgató, a Keresk. Akad. Sportkör díszelnöke, Jósika Gábor báró, a Kolozsvári Atletikai Club elnöke, Mihályi Zoltán, a Sportkör alelnöke, Tamási István, Bíró Balázs dr., Bagaméry József stb.


A dísztornázás együttes szabadgyakorlatokkal kezdődött, melyeket Rázsó Gyula tanár, az Akad. Sportkör művezetője vezényelt. A dísztorna keretében a rendező egyesület csapata ugróasztalon mutatott be tetszetős gyakorlatokat, míg a Kolozsvári Egyetemi Atletikai Club mintacsapata pompásan tornázott a magas korláton. A legnagyobb tetszést a reprezentatív csapat mutatványai aratták. Bábel Rezső vezetése alatt bemutatott buzogány és kéziszer nélkül zenére végzett szabadgyakorlatok mintaszerű kivitelben folytak le.


A ló-, korlát mintacsapatokat Kmetykó János vezette, ugyszintén a nyujtóakadémiát is. A közönség különösen a korlátgyakorlatokat fogadta tetszésnyilvánításokkal. A termet és az emeleti széles karzatot zsufolásig megtöltő közönség kifogyhatatlan tapsviharral tüntette ki a reprezentatív csapat tagjainak bravuros mutatványait. Különösen Gellért korlát-gyakorlata után – mely azuttal pompásan sikerült – perczekig tartó tapsviharban tört ki a közönség.


A dísztorna keretében magasugrás előny-versenyt (földről) tartottak, melynek eredménye a következő:
1. Vilkesz Manó (KAkSp) 170 cm. (20 cm. el.)
2. Hegedüs és Hegyi (KaKSp) holtverseny 160 cm.


A dísztorna befejeztével Kiss Sándor magasröptü, klasszikus avatóbeszéddel adta át a csarnokot rendeltetésének, egyuttal köszönetet mondott a MOTESz.-nek, hogy csapatát Kolozsvárra elküldötte és példát adott a testedzés magas művelésére.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98