Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Pay’r Hugó a Wiener Sport Verein birkozóversenyének győztese lett.

Olvasóink bizonyára jól emlékeznek arra a heves polémiára, melyre ennek a bécsi versenyek lefolyása annakidején alkalmat adott. Egyik magyar sportlap hasábjain is megtámadták Pay’r-t és lapunk állásfoglalásának helytelenségét igyekeztek feltüntetni bizonyos körök – úgy, amint az már mindig megtörténni szokott. Az események folyása mégis csak lapunknak és a megtámadott munkatársunknak, Pay’r-nak adott igazat.


A Wiener Sport Verein október 17-én rendezte nagy nemzetközi birkozóversenyét, amelyben a nehézsúlyban a magyar színeket Pay’r Hugó (MTK) képviselte. Az előrehaladott idő miatt a verseny befejezését 14 nappal elhalasztották akkor, amikor Pay’r már másfél ponttal vezetve, csak a cseh Rossummal lett volna köteles birkozni.

 

Időközben azonban a jó bécsiek megsemmisítették az egész versenyt; e jogtalan eljárás ellen Pay’r az Allgemeine Sportzeitung szerkesztőséghez fordult orvoslásért s a nevezett lap nagyhírű szerkesztője, Silberer Viktor, az osztrákok védekezése és a magyar panaszos második vádlevele után, utóbbinak adott föltétlen igazat.

 

A Sportverein vezetősége nem tehetett tehát egyebet, mit hogy teljes elégtételt ad a magyaroknak és Pay’r versenyét befejezi.

 

A döntő mérkőzés mult vasárnap délután 5 órára lett kitüzve; jelzett időben kisszámu közönség előtt a Sportverein Alserstrasse 18. szám alatti helyiségben folyt le a Pay’r – Rossum mérkőzés négy perczig eldöntetlenül. Pay’r tudva azt, hogy még veszteség esetén is fél ponttal nyeri a versenyt, éppenséggel nem ambicionálta a győzelmet.

 

Pay’r állandóan fölényesen támad, de Rossum elég szépen védekezik. Egyszer Pay’r megüti a könyökét a falban, - a következő pillanatban Rossum oly erővel repült fejével a falnak, hogy egy darab vakolat levált… Mikor pedig egy szabályos elrántásra Rossum verekedni akar – Pay’r taktikát változtat s hogy a verseny fölényes megnyerését biztosítsa, a további 30 perczben csak unalmas álló küzdelemre kényszerítette ellenfelét.


És ily módon egy egész egységgel nyerte meg a nagy nemzetközi versenyt, három győzelem és két eldöntetlen küzdelem után a legjobb bécsi és cseh birkozók előtt. E győzelem értékét emeli nemcsak az a körülmény, hogy nehézsulyu magyar birkozó első alkalommal nyert Bécsben versenyt, hanem az is, hogy a versenyzőnek a zsűri sovinisztikus eljárásával szemben igazságot szolgáltatott és elégtételt szerzett a megsértett magyar sportnak.

 

Miután Pay’r a versenyt biztosan megnyerte s az értékes aranyérmet kézhez vette, a zsűri és a közönség előtt, versenyen kívül bármily feltételek melletti mérkőzésre kihívta Rossumot egy, vagy háromszori matchre, felajánlván Rossumnak, győzelme esetén, a megnyert aranyérmét, Rossum azonban a jelenlévők biztasása daczára sem volt hajlandó Pay’r férfias kihívását elfogadni. Ezzel lezárultak a WSpV. nagy port felvert versenyek aktái.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Payr Hugó birkózó bajnok Birkózók
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új kalapdivat Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új...
Míg az őszi toalettek egyelőre csupán a divatbemutatókon szerepelnek,...
A rádium kiegészíti a Röntgen-kezelést A rádium kiegészíti a Röntgen-kezelést
Körülbelül ennyi az, amit a modern Röntgenes gyógyításról...
Cs. Szabó László: Ultima verba Cs. Szabó László: Ultima verba
Huszonegy évvel a borzalmas szárszói halál előtt egy összezúzott...
Borzalmas katasztrófa érte vasárnap a Riviera expresszt Franciaországban Borzalmas katasztrófa érte vasárnap a Riviera expresszt...
Vasárnap hajnalban súlyos szerencsétlenség érte a Riviera - expresst....
Toalett-díszszemle volt a „Sybill” bemutatója Toalett-díszszemle volt a „Sybill” bemutatója
A „Sybill” bemutatója ruhaszempontból is valóságos...
Kegyelmet Hock Jánosnak Kegyelmet Hock Jánosnak
Az aranyszájú János pap, akinek böjti prédikációi felrázták egykor...
Labdarugás: A FTC hazaérkezése
Diadalos utjáról hazaérkezett a Ferencváros csapata s az ország...
Villamos asztali szellőztető Villamos asztali szellőztető
Nyáron, de sokszor télen is, zárt helyiségekben szinte tűrhetetlen a...
Az entente legujabb meglepetése Az entente legujabb meglepetése
A bukaresti győzelemmel csaknem egyidejüleg érte az entente-ot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98