Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

Az eső és a villamosság

Régóta foglalkoztatja tudós és laikus elméket az a terv, hogy miként lenne lehetséges – esőt csinálni? Mert tudvalevő dolog, hogy az esővel ugy vagyunk, hogy a mikor kell, akkor nincs, ha pedig van, akkor kevés a köszönet benne. Természetes, hogy egyelőre csak a mesék országába való gondolat az, hogy az ég csatornái akkor nyiljanak meg a számunkra, a mikor óhajtjuk; mégis kétségtelen, hogy a természet erőinek bámulatosan sok titkát fürkészte ki az ember és igyekszik a titkok rejtélyét a mindennapi használatra érvényesíteni.

Sokat vitatott kérdés volt az, hogy mi idézi elő a villámlás után következő bő esőzést, akkor természetesen, a mikor az eső különben is hull, de a nagy villámlást követő dörgés után még nagyobb hevességgel, szinte megkettőztetett mennyiségben, fokozott erővel esik az eső. Kezdetben az volt a vélemény, hogy mindenesetre a villámlást követő erős légrázkódás, a mely a levegőben levő vizgolyócskákat egymáshoz szoritja, idézi elő a bő, zuhogó esőzést. Két kisérlet, a melyeket ábrán mutatunk be, egyebet bizonyít.

Ugyanis, ha a mellékelt ábra szerint egy kis szökőkutat készitünk olyképen, hogy a viz nem sugarasan, hanem apró vizcseppek sokaságában, tehát mint valami szóró fecskendőből permetezve tóduljon kifelé, s ugyanakkor egy erősen megdörzsölt, tehát villamozott pecsétviaszszal közeledünk a szökőkut vizcseppjeinek koronájához, a vizcseppek hirtelen összeverődnek és a viz fonalalaku tömörséget mutat, ugy folyik ki a tartóból.

Ez tehát azt bizonyitja, hogy a villamosság az esőcseppekre és a levegőben levő vizhólyagocskákra tömörítőleg hat, azokat egymáshoz kergeti, őket egyesíti. Ennek az igazságát bizonyitja a másik kisérlet, ha két finom dróthorogra, a melyek egymástól távol állnak, két szappanbuborékot illesztünk rá. Ha egy megdörzsölt pecsétviaszszal közeledünk egyik szappanbuborék felületéhez, az rögtön odahuzódik a másik buborékhoz.

Odahuzódik pedig a buborék azért, mert a villamosság mint erő hat a buborékra, ennek folytán az egyik buborék felülete a villamosság toló ereje következtében a másik buborék felületével egybeesik és minél nagyobb a villamos erő, annál kétségbeesettebb, hogy a buborékok (a levegőben levő vizhólyagocskák megszámlálhatatlan sokasága) egymásra tolódva, valóságos viztömeggé egyesülnek és a villámlást követő néhány másodpercz mulva, a mint mondani szokás, zuhogó „eső” alakjában hullanak le a földre.

Ezekből a kisérletekből beigazolódik, hogy a mikor esőzés alkalmával nagyot villámlik, a villamos kisülés következménye, hogy az esőcseppecskék a légköri villamosság következtében összeszorulnak, az apró vizhólyagok felületei egybeesnek, a minek következménye a villámlást követő bőséges esőzés. Ez a két kisérlet már csak azért is érdekes, mert bárki maga is vállalkozhatik a kisérlet megtételére.

Közleményünknek érdekességét emeli az a körülmény, hogy ép a közeli napokban tettek kisérleteket amerikai s angol gyarmati területeken, hogy erős, konczentrált ágyuzások segélyével a magas légi világból esőt csaljanak ki. Mondanunk sem kell, hogy ez a kisérlet balul ütött ki, mert nem puszta légrázkódtatás, hanem nagyfoku villamos feszültség szükséges az esőzés előidézésére. Nincs messze tehát az az idő, a mikor hatalmas villamosgépek fogják számunkra csinálni az esőt.

Ezen pedig legkevésbé se csodálkozzunk, mert a tudományban való haladás azelőtt lehetetlen kérdéseket oldott meg és mi ma lehetetlen, talán néhány év mulva a természetes lehetőségek közé fog tartozni és teljesen belekapcsolódik a mindennapi életbe.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A megdörzsölt pecsétviaszban keletkező villamosság a két szappanbuborékot egymáshoz tolja Kisérlet annak bizonyitására, hogy a villamosság az esőzést fokozza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98