Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Automobilágyuk léghajó üldözésére

Gyakran folyt már a felett vitatkozás, hogy vajjon a régmult, mondjuk: az ó- és középkor háborui mennyiben voltak borzalmasabbak az új, illetőleg legujabb kor háboruinál? Általánosságban az a vélemény, hogy a régmultakban a hadakozásnak irtózatai, borzalmai jóval tulszárnyalták azt a háborut, a hol a genfi vörös kereszt oltalma alatt szállitják el a sebesülteket, s a háborut ugyszólván bizonyos szabályok szerint vezetik végig.

Az igazság, természetesen a közepén van. Mert igaz ugyan, hogy régente a személyes vitézségnek (a mely szabadjára engedve, keveset különbözött a tömeges öldökléstől) sok dolga akadt és volt alkalma, hogy érvényesüljön; az is igaz, hogy régente, pláne az ó korban és a középkorban, sőt az ujkor elején is azzal fejeződött be a csata, hogy a győztes ellenfél ugy apritotta a legyőzöttet, mint a mákot és annál önérzetesebb tudott lenni, minél több ellenséges holttest borult a vérrel áztatott csatamezőre, mégis: ki mondaná azt, hogy pl. a krimi háboru, a porosz-osztrák, az orosz-török, a franczia-porosz, angol-bur, a japán-orosz háboruk szeliden folytak le és bármily mértékben is épületeseknek lettek volna nevezhetők?!

Csak annyi bizonyos, hogy az ó- és középkor háboruinak iszonyatosságait fokozta a hadi eszközök hiányossága, holott ma hadászati téren akkora a különbség a mult és a jelen között, mintha szembe akarnók álltani a nyilazás, dárdázás, öreg mordályokkal és ó-divatu pattanytukkal való hadakozást a mai szuronyok, kardok, óriási átütő képességű lőfegyverek, géppuskák, partvédő vagy hajóágyuk hatásával.

Bizony egyiktől sem lesz egészséges a harczos, legfeljebb azt lehetne vigasztalanul mondani, hogy a régi rendszertelen rendszer mellett az ellenfelek huzamosan és alaposan öltek meg a háboruban, holott ma valaki oly kellemesen röppenhet a másvilágra, hogy észre se veszi. De a mikor elkezd berregni a géppuskák osztaga, a mikor eldördülnek a rettenetes erejü ágyuk és a gránátok szerteszét robbanak, a mikor szárazföldi aknák röpülnek a levegő és egy pillanat alatt ezer ember szakad hangtalanul tizezerfelé, vajjon az nem borzalmas?

Hát a jövő háborujához mit szóljunk, a mikor az emberek még a levegőben is egymást pusztitják? Érdekes egyébként, hogy a mint az a veszedelem fenyegette a „kultur”-nemzetek hadseregét, hogy egy esetleges ellenfél a kormányozható léghajók segélyével várakat, városokat, hadtesteket a levegőből való bombavetések stb. révén elpusztithat, rögtön kitalálták az ellenszerét a veszedelemnek: a léghajóüldöző automobilágyukat.

Képünkön igen szemlélhetően mutatjuk be ezt az uj hadi szörnyeteget, a mely csukott és nyitott állapotban látható. Ha ebből a veszedelmes ércztorokból egy gránát odaröpül az ellenséges léghajó vagy levegőbeli ostromgéphez, az ottlevőknek menekülése ki van zárva; vagy már a levegőben pusztulnak el és ugy zuhannak le, vagy léghajóstól, mindenestől hullanak alá a földre, a hol egy pillanat alatt holtra zuzzák magukat a modern hadviselés dicsőségére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Telefonos Frici” ritka szerencséje „Telefonos Frici” ritka szerencséje
Barna szemű, barna haju, sovány huszéves fiatalember Telefonos Frici,...
Rétek és legelők Rétek és legelők
A rétek és legelők ápolásának fontosságára nem lehet elégszer...
A láthatatlan sugár az iparban A láthatatlan sugár az iparban
Az orvostudományon kívül a Röntgen-sugarakat sok más téren is...
Kormányközi tárgyalások külkereskedelmünkről Kormányközi tárgyalások külkereskedelmünkről
Az osztrák és magyar kormány képviselői ez idő szerint Berlinben...
A BEAC. úszóversenye A BEAC. úszóversenye
A BEAC. szombaton, f. hó 11-én szépen sikerült uszóversenyt...
A munka befolyása a szervezetre A munka befolyása a szervezetre
Már a régi görögök is ismerték és csodálták az emberi, valamint az...
Nem Hitler volt az utas…? Nem Hitler volt az utas…?
A Tasz Iroda jelenti Londonból, hogy Deály Express barcelóniai...
Automatikus fényképsokszorositó Automatikus fényképsokszorositó
A fényképészet terén igen hasznos és szivesen fogadott ujdonság az...
Rövidek Rövidek
A spanyol köztársaság elnökévé vasárnap Azana miniszterelnököt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98