Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Automobilágyuk léghajó üldözésére

Gyakran folyt már a felett vitatkozás, hogy vajjon a régmult, mondjuk: az ó- és középkor háborui mennyiben voltak borzalmasabbak az új, illetőleg legujabb kor háboruinál? Általánosságban az a vélemény, hogy a régmultakban a hadakozásnak irtózatai, borzalmai jóval tulszárnyalták azt a háborut, a hol a genfi vörös kereszt oltalma alatt szállitják el a sebesülteket, s a háborut ugyszólván bizonyos szabályok szerint vezetik végig.

Az igazság, természetesen a közepén van. Mert igaz ugyan, hogy régente a személyes vitézségnek (a mely szabadjára engedve, keveset különbözött a tömeges öldökléstől) sok dolga akadt és volt alkalma, hogy érvényesüljön; az is igaz, hogy régente, pláne az ó korban és a középkorban, sőt az ujkor elején is azzal fejeződött be a csata, hogy a győztes ellenfél ugy apritotta a legyőzöttet, mint a mákot és annál önérzetesebb tudott lenni, minél több ellenséges holttest borult a vérrel áztatott csatamezőre, mégis: ki mondaná azt, hogy pl. a krimi háboru, a porosz-osztrák, az orosz-török, a franczia-porosz, angol-bur, a japán-orosz háboruk szeliden folytak le és bármily mértékben is épületeseknek lettek volna nevezhetők?!

Csak annyi bizonyos, hogy az ó- és középkor háboruinak iszonyatosságait fokozta a hadi eszközök hiányossága, holott ma hadászati téren akkora a különbség a mult és a jelen között, mintha szembe akarnók álltani a nyilazás, dárdázás, öreg mordályokkal és ó-divatu pattanytukkal való hadakozást a mai szuronyok, kardok, óriási átütő képességű lőfegyverek, géppuskák, partvédő vagy hajóágyuk hatásával.

Bizony egyiktől sem lesz egészséges a harczos, legfeljebb azt lehetne vigasztalanul mondani, hogy a régi rendszertelen rendszer mellett az ellenfelek huzamosan és alaposan öltek meg a háboruban, holott ma valaki oly kellemesen röppenhet a másvilágra, hogy észre se veszi. De a mikor elkezd berregni a géppuskák osztaga, a mikor eldördülnek a rettenetes erejü ágyuk és a gránátok szerteszét robbanak, a mikor szárazföldi aknák röpülnek a levegő és egy pillanat alatt ezer ember szakad hangtalanul tizezerfelé, vajjon az nem borzalmas?

Hát a jövő háborujához mit szóljunk, a mikor az emberek még a levegőben is egymást pusztitják? Érdekes egyébként, hogy a mint az a veszedelem fenyegette a „kultur”-nemzetek hadseregét, hogy egy esetleges ellenfél a kormányozható léghajók segélyével várakat, városokat, hadtesteket a levegőből való bombavetések stb. révén elpusztithat, rögtön kitalálták az ellenszerét a veszedelemnek: a léghajóüldöző automobilágyukat.

Képünkön igen szemlélhetően mutatjuk be ezt az uj hadi szörnyeteget, a mely csukott és nyitott állapotban látható. Ha ebből a veszedelmes ércztorokból egy gránát odaröpül az ellenséges léghajó vagy levegőbeli ostromgéphez, az ottlevőknek menekülése ki van zárva; vagy már a levegőben pusztulnak el és ugy zuhannak le, vagy léghajóstól, mindenestől hullanak alá a földre, a hol egy pillanat alatt holtra zuzzák magukat a modern hadviselés dicsőségére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa
Gibraltár, az angol gyarmatbirodalom egyik legfontosabb erődje és...
A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt
Uruguay - Ferencváros 2:3 (0:3) Sao-Paolóban és Rio de Janeiróban...
Villanyt kapott Kisbicsérd Villanyt kapott Kisbicsérd
Hirt adtunk arról, hogy Baranyában milyen nagyjelentőségü megmozdulás...
Az angol király koronázása Az angol király koronázása
Edvárd angol király fölépülése olyan jól halad, hogy a kornázás...
Feleky Miklós. Feleky Miklós.
Alig hantolták be Szigeti József sírját, szinészetünknek ismét kidőlt...
Egy épület védelmében Egy épület védelmében
Talán még egy budapesti épület sem találkozott olyan viharos...
Rövidek Rövidek
Történelmi napja volt vasárnap Görögországnak: a görög nép...
Gibraltár Gibraltár
A Pireneusi félsziget déli csucsában emelkedő Gibraltárnak az ókorban...
Érdekes Hollywoodi magyar-olasz válópör és még érdekesebb magyar-amerikai házasság Érdekes Hollywoodi magyar-olasz válópör és még érdekesebb...
Vidor Károly pesti fiú, technikát végzett, majd művezető lett egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98