Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

A velenczei betegség

A malattia veneziána, magyarul a velenczei betegség olyan baj, a melynek megvan a dicséretes erénye, hogy nekünk budapestinek igazán nem kell tartanunk tőle. Ennek a betegségnek különben megvan a magyar neve is, a mely azonban egyáltalában nem jelent betegséget.


A malattia veneziana ugyanis nem más, mint: a kegyelet. A múltnak, a múlt alkotásainak tisztelete és vonzó érdekessége. Velenczei betegségnek pedig azért nevezték el, mert sehol se tudnak róla annyit, mint a dózsék tündéri városában, a hol a lakosság egy része ebből él, a másik része pedig ebben szenved. Egy velenczei ujságiró mondotta egyszer e sorok irójának:


— Hogy az ember élete szép legyen, ahhoz két dolog okvetetlenül kell. Az egyik, hogy lássa Velenczét a másik, hogy— ne kelljen itt laknia. Mert Velenczét megnézni soha el nem felejthető, gyönyörűség, de itt lakni keserves épen e gyönyörűség forrásai miatt. Önök el vannak ragadtatva és a lelkük mélyéig meg vannak indúlva, szemlélvén az ősi; sok évszázados házakat.

 

És ez az elragadtatás, ez a megindultság kényszerít minket arra, hogy alacsony dohos, levegőtlen szobákban lakjunk, keskeny és nyaktörő csigalépcsőkön járjunk, a modern ízlés és á modern higiene vívmányainak és követeléseinek háromnegyedrészéről lemondjunk. Mi nem építhetünk, mert — nem rombolhatunk.

 

A kegyelet angyala éles pallossal áll őrt mindén tökéletesítés, minden nagyobbszabású vagy alaposabb átalakítás vágyának kapujában és visszaver minden ilyen törekvést Mi a félezer meg még több esztendővel ezelőtti ízlés, gondolkodás és berendezés foglyai vagyunk és a művelt világ agyonütne bennünket, ha ez ellen valamit tenni próbálnánk. A művelt világnak bizonyára igaza is lenne, de bizonyára a mi kesergésünk se egészen jogtalan.


Ezt a kifakadást a főváros pénzügyi osztályának az előterjesztése juttatja eszünkbe, a mely előterjesztés a háromszáz milliós építkezés programmját tartalmazta. A halálra itélt épületekből egy egész város kitelnék. Igaz, hogy nincs közöttük se dózsépalota, se Márkus -bazilika, de van néhány épület, a mely markánsabb vonalát adta Budapest megváltozó képének.

 

Ha nagyszerű dolgokat a szegényebb múlttól nem is örököltünk és ha minden tiszteletre méltó is az az ambiczió, hogy minél dúsabb hagyatékot adhassunk a jövőnek, talán mégis mérsékelni kellene kissé — a csákányt.

 

A teljes modernség is lehet vonzó érdekessége egy városnak, de a múlt munkájának is tartozunk annyival, hogy ne tüntessük el minden nyomát a föld szinéről. Ez még nem szabadítja ránk a – velenczei betegséget, a mi különben betegségnek igen előkelő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az új és a régi országház Az új és a régi országház
A Sándor-utczai országházba a képviselők már nem mennek többé, hanem...
Menetrend a világ körül Menetrend a világ körül
Egy belga vasúti szakember, Nagelmackers igazgató, nemrég...
A soffőrök A soffőrök
Akik ezt újságot kiadjuk: polgárok vagyunk. Polgári lapnak és a...
Kosztolányi novellái Kosztolányi novellái
Kis regény. Elbeszélések. Regényvázlat. Genre-képek. Karcolat....
Az emberi beszéd vizsgálata Az emberi beszéd vizsgálata
A beszéd az ember legsajátosabb működése, melynek ismerete,...
Kossuth bucsuja Kossuth bucsuja
Hazafias melegséggel ünnepelte meg a magyar nemzet, legnagyobb...
Wolff Károly a nyomorgó középosztály otthonaiba invitálja az idegen vendégeket Wolff Károly a nyomorgó középosztály otthonaiba invitálja az idegen...
Pest vármegye székházának közgyülési termében vasárnap délután 4...
Eljegyzés az uralkodóházban Eljegyzés az uralkodóházban
A minap szűk családi körben egy eljegyzési ünnepély volt...
Kipotyogtunk mi öregek….– mondja a negyvenéves színész-jubileumát ünneplő öreg Latyi Kipotyogtunk mi öregek….– mondja a negyvenéves...
Szomorú, csöndes úriember ül velünk szemben a nyári vendéglőben....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98