Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

Kisérletek a látási érzékről

Az, a mit érzékeinkkel megfigyelünk, vagy a mint azt felfogjuk, ne felel meg mindig a tényeknek. Gyakori ez érzéki csalódásunk, például: megtörténik, hogy hangokat hallunk, pedig voltakép csak vértolúlásunk volt és ez ejtett tévedésbe.

Vagy például szemünket valamely tárgyhoz érintjük véletlenül, mire hirtelenében fényvillanásokat látunk. Ha náthásak vagyunk, az az érzésünk, mintha porral volna tele az orrunk, vagy pedig kénfüstöt szívnánk be. Ezek tehátind érzéki csalódások, még pedig olyanok, melyekről tudjuk, hogy téves felfogáson alapulnak.

Az érzéki felfogás és az értelmi megfigyelés közötti kapcsolat kérdése vette rá Henry Károly párisi orvosi egyetemi tanárt, hogy megfelelő kisérletezések utján győződjék meg arról, hogy az érzéki felfogás és az agybeli megfigyelés között van-e különbség, összefüggés?

A kisérletek eredményei azt igazolták, hogy azt a határvonalat, a hol az érzéki felfogás és az ugynevezett szellemi megfigyelés kezdődik, nehéz megvonni. Nyilt kérdésnek marad ezek után, hogy a mit látunk, feltétlenül helyesen és a tényeknek megfelelően látjuk-e, vagy pedig a miről azt véljük, hogy látjuk, vajjon ez csakugyan látás-e, vagy pusztán érzéki csalódás, képzelődés?

Két erre vonatkozó kisérletet a nevezett tanár következőleg vitt véghez. Arról a kérdésről akart ugyanis meggyőződni, hogy mennyiben vagyunk képesek a megvilágitott területek nagyságát meglátni a szemeinkkel?

E czélból, mint az a kisebb képünkön látható, egy kisebb optikai készüléket használt. A készülék hátsó része egy okuláréval van felszerelve. Az ablakon beszürődő világosság felé van forditva a készülék.

A készülék ezen részét egy tejüveg fedi. A kisérlet alaklmával több kerek papirlapot vágtak ki, a melyek azonban ráillettek a tejüvegre s a melyek a középen különböző nagyságban, de köralakban meg voltak olajozva, a hol tehát avilágosság rajtuk át is szürődött.

A kisérlet már most azt ugazolta, hogy az, a ki a készülék okuláréján betekintett, nem tudta megitélni, hogy mekkora (kisebb vagy nagyobb) területen volt-e a papirlap áttetsző? Holott a szemlélőnek a szempupillái annak megfelelően, hogy a készülék tejüvegén kisebb vagy nagyobb területen volt beolajozva, tehátáttetszővétéve, kevésbbé vagy jobban huzódtak össze.

Viszont megállapitotta Henry tanár, hogy ha a szempupilla összehuzódása a látott tárgy távolsága, nagysága stb. felől megfelelően nem is befolyásolja az agyat, az agybeli megfigyelés a pupillákra igenis van befolyással.

A kisérletező ugyanis egy nagyitó-lencsén keresztül egy papirkártyára tekintett, a melyen valami egyszerü ábra látható. A kártyalapot addig tolta ide-oda tovább a pálczán, míg az ábra alakja elmodósott. Eztuán a lencsét levéve, a kártyalapot olyan messze tolta, hogy az ábra szabad szemmel nem volt jól megkülönböztethető.

Ennek daczára az, a ki már látta az ábrát, ezt nagyobb táolságra is jól kivehette, noha a látás törvényei szeint már nem láthatná tisztán a tárgyat.

Ez pedig azt bizonyítja, hogy itt a felismerés, megfigyelés nem a pupillákon mulik, hanem az agynak a képzetén, tehát a képzelet hatalmasabb a valóságnál. Ez utóbbi kisérletet ábrázolja nagyobb képünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a kép a magyarázó szövegben közölt egyik kisérletet mutatja be Kisérlet annak bizonyitására, hogy a szempupillák változása nincs közvetlen befolyással arra, hogy az agy az adott tárgyról milyen képzetet alkot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az országgyűlés feloszlatása Az országgyűlés feloszlatása
Hosszú betegségnek halál a vége. Egy álló esztendeig dulta a válság...
Uj állami egyedáruságok Uj állami egyedáruságok
A pénzügyminiszter egészen váratlanul és előzetes bejelentés nélkül...
Rövidek Rövidek
Kánya külügyminiszter vasárnap éjjel Máriássy és Balássy követségi...
Nemzetiségi klub Nemzetiségi klub
A „Politikai Tudósitó” jelenti: A román, tót és szerb...
Elfogták a pesti alvilág bandafőnökét
Mint a Kis Ujság elsőnek jelentette, a karácsonyi ünnepek alatt...
A kereskedelmi tárca a viziutaknak A kereskedelmi tárca a viziutaknak
Beöthy László kereskedelmi miniszter a kereskedelmi tárca...
Füst Milán - József Attiláról Füst Milán - József Attiláról
Azon tünődöm, hogy mért tesznek e rendkivüli tehetségű ember versei...
A fecskék fészeképítése, a teherpróba A fecskék fészeképítése, a teherpróba
Hatodik nap. Reggelre fecskéimet nyugodtan tollászkodva találtam....
A magyar malátaipar sérelme A magyar malátaipar sérelme
Körber dr. osztrák miniszterelnök hirhedett beszédében azt hirdette,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98