Dtum
Login with Facebookk
1909 | November

Kormányozható osztrák léghajó

A szomszédos Ausztriában nagy az öröm: van már kormányozható léghajójuk. A léghajó a Rener-fivérek, Anatol és Ferencz tulajdona, a kik különben artisták és ezzel is mintegy lefőzték az osztrák tudományos köröket, mert azok, a kik Ausztriának megcsinálták az első kormányozható léghajót, nem hivatásos technikusok, nem tudósok, hanem az artista társadalom tagjai.

A Renner-testvérek léghajójukkal Gráczban szállottak fel, majd Bécsben, a hol az uralkodó is végignézte a mutatványokat. A gráczi felszállásnál a léghajót baleset érte, mert odaütődött egy facsoporthoz és megsérült és egyik Renner pedig kiesett a léghajó korlátjából. Rennerék léghajójának második fölszállása még a gráczinál is végzetesebb volt. A léghajó lassan emelkedett föl és a friss szél a nézők feje fölött vitte el. Az embereket nagy izgatottság fogta el és ijedten igyekeztek elmenekülni. A léghajós osztály tisztjei megnyugtatták az embereket és a katonák a léghajóhoz siettek, a ely a telegráf és a telefon drótjába keveredett.

A léghajóstiszteknek hosszabb fáradozás után sikerült a drótot szétvágni, a mi közben a léghajón is két tátongó szakadás támad. Hozzáfogtak a megsérült burok betapasztásához és miután ez sikerült, ujra tölteni kezdték a léggömböt, hogy ujra fölszállhasson. E munka közben minduntalan megujultak az izgalmas jelenetek az öregebbik Rener és a léghajós tisztek között.

Renner folyamatosan azt kiabálta, hogy mindennek a katonaság az oka, hogy Gráczban az egész dolgot néhány hordárral rendbe hozta volna; hordják el magukat a katonák, a kik hozzá tolakodnak és semmihez sem értenek. Erre Hinterstoisser százados elvezényelte legényeit és Renner lekiáltott a nézők közé, hogy a ki neki segiteni akar, az jöjjön föl. Néhány pillanat alatt egész sereg fiatal ember jelentkezett és ötödfél órakor a léghajó készen állott a fölszálláshoz.

Ekkor azonban rendőrhivatalnokok jelentek meg, a kik kijelentették, hogy a rendőrség nem engedi meg a fölszállást. A közönség a Renner-család iránt való sajnálatának kifejezésével távozott az ügető versenytérről. A király Rennernek gyémántba foglalt monogrammjával diszitett nyakkendőtűt, két fiának pedig monogrammjával diszitett arany órát küldött. A király ezenfelül kétezer koronás dijat tüzött ki osztrák aviatikusok számára.

Utóbb aztán a Renner-fiuk harmadszor szállottak fel, mikor az uralkodó is jelen volt a felszállásnál. A mutatványok az óriási számban összegyűlt bécsieket valóságos extázisba hozták, maga az ősz uralkodó is nagy örömben tapsolt a Renner fivéreknek, a kik az uralkodó előtt léghajójukkal többször elrepültek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az első hölgy-polgármester Az első hölgy-polgármester
A nők egyenjogusitása gyors léptekkel halad előre. Nemcsak hogy...
Az üldözöttek Eldorádója - Zsidóország Dél-Amerikában Az üldözöttek Eldorádója - Zsidóország Dél-Amerikában
Egy kicsit tán komikusan is hangzik az, hogy van olyan föld, a...
2.000.000.000 korona egy gépért 2.000.000.000 korona egy gépért
Kétezermillió korona! Ennyi pénzt egy összegben még elgondolni is...
Mikszáth ünnepe Mikszáth ünnepe
Zajos és izgalmakkal teli választás közben, mikor az emberek...
Újpest – WMFC 4:1 (4:0) Újpest – WMFC 4:1 (4:0)
Lépésben nyert az Újpest, - ez volt a mérkőzés meglepetése. Legalább...
Apróságok Apróságok
Ezt a nevet vették fel Gráser Ágost német költő, felesége és két kis...
A rádiótelefon, mint kulturtényezö A rádiótelefon, mint kulturtényezö
A rádiótelegrafálás és telefonálás pár évvel ezelőtt majdnem...
Magyarország 1927. évi cross-country bajnoksága Magyarország 1927. évi cross-country bajnoksága
Egyéni bajnok: Szerb Elek, csapatbajnok MAC Gyulay, az a kis...
Suttogó beszélgetés Rekenye rendőrrel a Nánási úti merénylet áldozatával Suttogó beszélgetés Rekenye rendőrrel a Nánási úti merénylet...
A Szent István-kórház orr- és gégeosztályának egyik elsőemeleti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98