Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

A Jó Pajtás

Sebők Zsigmond és Benedek Elek új gyermeklapjának, a Jó Pajtásnak most megjelent első száma fényes bizonyság rá, hogy ez a nemzeti és kulturális nézőpontból igen jelentős vállalkozás gazdagon meg tud felelni kiadott programjának.

 

Nem csak tudatában van annak, hogy egy kellő megértéssel, modern és hazafias szellemben szerkesztett gyermeklapnak mily fölbecsülhetetlenül hasznos szerepe jut a jövendő generáczió lelkének megművelésében, hanem imponáló készséget is gyűjtött e szerep tökéletes betöltésére.

 

A nemzeti irodalom elsőrangú erői álltak a zászlaja alá és már az első szám tetejesen viszi a szépet a gyermek lelkének, értelmének, kiváncsiságának, játékos kedvének. Sebők Zsigmond, a szerkesztő, a Maczkó úr példátlanul népszerű alakjának meg teremtője most Dörmögő Dömötört indítja új hódításra, ugyancsak ő a költő Zrinyi ifjúságának leirásival kezdi meg a nagy emberek gyermekkorának elbeszélését.

 

Benedek Elek két székely diákot küld ország látó útra. Rákosi Viktor vidám mesét mond. Molnár Ferencz tréfás szindarabbal kedveskedik, Schőpflin Aladár a repülőgép csodáját magyarázza. Manno Miltiadesz a sportról tart előadást. Költeményeket az agg Lévay József, Lipcsey Ádám és Lampérth Géza irtak. Munkatársai még a „Jó Pajtás”-nak legnagyobb élő irónk: Mikszáth Kálmán, Ábrányi Emil, Kozma Andor, Radó Antal, Szöllősi Zsigmond, Sebestyén Károly, Sebők Gyula.


A tartalommal harmonikus a lap művészi dísze is: illusztrácziói, rajzai, tréfás képei elsőrangúak. A „Jó Pajtás” előfizetési ára: egész évre 10 korona, félévre 5 korona a kiadó Franklin-Társulathoz IV- Egyetem-utcza 4.szám alá küldendő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98