Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

Egy magyar világbajnok amatőrségének elvesztése

Szenzációs esemény, hogy Weisz Richárd, a Magyar Testgyakorlók Körének tagja, az 1908. évi olimpiai birkozó világbajnok, többszörös magyar bajnok a nehézsulyu birkozásban és a legkiválóbb amatőr sulyemelőnk, kinek bravuros és jó hosszu ideig túlszárnyalhatatlan sulyemelő rekordjait csak a minap hitelesítették az illetékes amatőr sporthatóságok, - részt vesz a Beketow czirkuszban mostanában rendezett díjbirkózásban és közismert professzionistákkal mérkőzik.

 

Weisz Richárd kihívást intézett a czirkuszi birkózók trupp-jához, hogy mindenkinek száz koronát fizet, aki sulyemelő rekordjait megjavítja. Később kihívta a professzionátus birkózokat, hogy vele a MTK klubhelyiségében díjazás ellenében birkózzanak.

 

A professzionátusok nem voltak hajlandók Weisz feltételeit elfogadni csak azon esetben, ha velük a czirkuszban megmérkőzik. Ujságnyilatkozatok is történtek ez ügyben és csak szították az erejétől és tudásától kissé elbizakodott Weisz Richárdnak amugy is tultengő becsvágyát.

 

Mikor a czirkuszban, hol Weisz is jelen volt, a birkózok bemutatkoztak, vezetőjük hetykén ecsetelte a magyar világbajnok kihívását mintegy mondván, hogy "hic Rhodus, hic salta"; Weisz Richárd megbízásából Halmay Zoltán világbajnok kiállt a porondra és tiltakozván a magyar sport lekicsinylése ellen bejelentette a közönségnek, hogy  Weisz Richárd a czirkuszban birkózni fog és a nyerendő díjat jótékonycélra adja.

 

Weiszt szándékáról sem hozzátartozói sem legjobb barátai lebeszélni nem tudták. A MTK elnöke Brüll Alfréd legnagyobb igyekezete, hogy Weisz Richárdot e lépésének megtételétől eltántorítsa, kárba veszett. Weiszen erőt vett régi sportszenvedélye és ez legyőzött minden elébe tornyosuló akadályt.

 

A legnagyobb veszteség az MTK-t éri Weisznek e tettével és a magyar sportélet is mely sajnálattal vesz tudomást egyik legjobb amatőr atlétájának elvesztéséről.

 

Weisz Richárdot ugyanis az összes amatőr sporthatóságok professzinistává fogják deklarálni. Nemcsak a magyar hatóságok, hanem a külföldiek is ilyen esetben a szbályok legszigorubbját szokták alklamazni.

 

A MOTESz. amatőr disztinkcziója ugy szól, hogy "nem tekinthető amatőrnek, ki bármely testgyakorlási nemet keresetszerű foglalkozásként (egészben vagy részben élethivatásul) űz". Továbbá: " Bizonyos időre vagy véglegesen eltiltható a versenyzéstől, aki professzionisták ellen versenyez."

 

Az előbbi szabály ellenkezőjét Weisz Richárd talán bizonyíthatja is. (Feltétlenül hisszük, hogy ezuttal nem kap semminemű fizetést és hogy a jövőben sem fogja a birkózást keresetszerűen és élethivatásul űzni.)

 

Az utóbbi szabály értelmében azonban feltétlenül el kell tiltani Weiszt az amatőrök elleni versenyzéstől. Az eltiltás végleges lesz-e vagy pedig csak meghatározott időtartamú, arra nézve a Weisz Richárd felettes hatósága a MOTESz. fog dönteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Weisz Richárd (Magyarország) a görög-római nehéz súlycsoportban legyőzi az orosz Petroffot Weisz Richárd a MTK. tagja, világbajnok Halmay Zoltán Brüll Alfréd.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A legjobb vidéki csapat a Tatabányai Sport Club A legjobb vidéki csapat a Tatabányai Sport Club
Tatabányai S. C, - Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia S. C. 9:1 (4:1)....
A harmadik frank roham A harmadik frank roham
Ami Franciaországban a frankkal ujabban történt, nem lepett meg. Mult...
A háboru villamos napja A háboru villamos napja
Az olasz-török háboruról szóló tudósitásokban nem egyszer volt szó...
Háboru a Balkánon Háboru a Balkánon
Addig tanakodtak, tépelődtek és biztatgattak a nagyhatalmak...
Két milliárd Két milliárd
A héten befejezték a harmadik hadikölcsön jegyzését és a jegyzés...
Amundsen előadása az Urániában Amundsen előadása az Urániában
AmundsenRoald tengerész-kapitány, a világhírű norvég sarkutazó, a ki...
Evezősök készülődése az idei versenyekre Evezősök készülődése az idei versenyekre
Az aránylag elég enyhe időjárás igen korán teremtett életet a...
A szabadegyetem Nyugat-estje A szabadegyetem Nyugat-estje
A Fővárosi Népművelési Bizottság a tél folyamán sorozatos irodalmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98