Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

A tüdővész gyógyitása

Egy magyar orvos találmánya

Nagy horderejü, az emberiségre nézve megváltás-számba megy egy magyar orvosnak, dr. Wetterstein Józsefnek az a találmánya, a melylyel a tuberkulózist (tüdővészt, gégesorvadást, csontszut, bőrtuberkulózist, vesetuberkulózist) gyógyitja.

Dr. Wetterstein találmányának kihasználása és általánostása czéljából alakult a dr. Wetterstein-Szanatórium Részvénytársaság, a mely egy rendelőintézetet és egy szanatóriumot létesitett. A rendelőintézet a VII., Rákóczi-út 18. szám alatt van.

A dr. Wetterstein-Szanatórium Részvénytársaságnak a Comaint alkalmazó másik intézménye a Margitligeti Szanatórium. Margitliget a Vértes-hegység nyugati nyulványán, az Oszolyhegy tövében fekszik.

Dr. Wetterstein gyógymódja a város falaiközött is leküzdi a tömegeket gyilkoló kórt, azonban mennyivel teljesebb kesz ez a győzelem, ha a gyógymódhoz természetanyánk áldásai: a tiszta levegő, a víz, a napsugár, az árnyas erdők és a mindennapos élet zajától megvédett nyugalom járulnak hozzá.

A szanatóriumban a pavillonokkal együtt ezidő szerint 50 beteg számára való hely van. A szobák szellősek, világosak, szárazak, tágasak, a berendezésük alegkényelmesebb és legelegánsabb, a legkényesebb igényeket is kielégitő.

A betegek szórakoztatására a szanatóriumban a legnagybb gondot forditják. Ezerötszáz kötetnyi könyvtár áll a beteg rendelkezésére. A könyvtár a magyar. Franczia, német és angol irodalom remekeit foglalja magában. Ezenkivül az összes magyar és nevesebb külföldi napilapokat és folyóiratokat járatja az igazgatóság a szanatórium bennlakói számára.

A lehető legteljesebb gyengédség és figyelem veszi körül a beteget. A személyzet kiválogatott. Figyelmes, értelmes és nem haszonleső. Az igazgatóság a legszigorubban ügyel arra, hogy a beteget semminemü formában, semminemü mértékben ne zsarolják, ne zaklassák.

A rendelő intézetre valamint a szanatóriumra vonatkozóan készséggel ad felvilágositást a dr. Wetterstein-Szanatóriu Részvénytársaság igazgatósága (VII., Rákóczi-út 18.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98