Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Az agráriusok programmja

A nagybirtok urai a közelgő választási hadjáratra való tekintettel szintén jónak látták, hogy hangot adjanak.

A társaságban, mely a programot adta, különböző politikai pártállású uriemberek verődnek össze – a kik között úgy látszik politikai kérdések: nemzeti bank, önálló hadsereg, választójogi reform s más hasonlók mellékesek, a fő, hogy az ezer és tízezer holdakból minél többet ki lehessen csikarni s a kik nem olyan szerencsések, hogy annyi holdjuk legyen, mint nekik, s az evésről sem tudnak egészen leszokni, minél szaporábban izzadják ki keserves munkával kuporgatott garasaikat a drága húsért, a drága lisztért – s mindenféle az élethez szükséges más drágáért.

Az agrár választóprogram természetesen hazafias és nemzeti szempontokkal takarózik, de hát a takaró nagyon átlátszó.Mindezek daczára érdemes elolvasni a programmot, hogy meglássuk, hogy beszélnek a jóllakottak. Mit szóljanak akkor az éhesek?

Az egyes pontok mind a nagybirtokosok érdekeit védik, ha itt-ott egy kis csalétek csillan is meg a kis emberek részére, de hát ez csak czukros madzag.

A program különben így szól:
Vezetve azon törhetetlen és folyton szilárduló meggyőződés által, hogy Magyarország erős, boldoguló és független csakis akkor lehet, ha a különböző kereseti ágaknak, iparnak, kereskedelemnek harmónikus fejlesztése mellett mezőgazdaságának és mezőgazdasággal foglalkozó népességének jogos igényei is kielégítést nyernek s a napi politika kérdéseinek elintézésénél soha figyelmen kívül nem hagyatnak, a közelgő választások alkalmából megállapítottuk azokat a pontokat, melyeket úgy a választóknak, valamint képviselőjelölteknek a lehető nyomatékkal figyelmébe ajánlunk.

A nemzet érdekében a sokáig háttérbe szorult és félretolt gazdálkodó milliók nevében sürgetnünk kell ezen pontoknak érvényesülését már csak azért is, mert a törzs épségétől és erősödésétől függ az egész szervezetnek és az ágaknak is ereje s élete. A nemzet törzse pedig úgy gazdasági, valamint politikai és társadalmi tekintetben Magyarországon a gazdálkodó osztály volt és fog maradni sokáig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98