Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Repülőgép és ágyu

A jövő nagy háboruja immár előreveti az árnyékát. Másként fogják a népek megvivni a nagy harczaikat és az egyéni bátorság érvényesülésének köre hovatovább meg fog szükülni. Ítéletet mondani arról, vajjon a jövő háboruja „humánus” lesz-e, vagy pedig épp oly véres, mint általában a háboruk? ma még nehéz. De annyit előre is meg lehet jósolni, hogy a háboruk ezentul sem lesznek gyermekjátékok, daczára a vörös-keresztnek és a modernségnek, a harcztéren le-leomlanak azok a korlátok, amelyeket a felebarátság emelt, elmarad az irgalom, a kegyelem és állattá aljasul a huszonegyedik század embere, épp ugy, mint a mily vad állati módon harczoltak Tamerlan hordái.

Ezentul is le fogják kaszabolni a nyakakról a fejeket, keresztül nyársalják egymást az emberek, mint a gyermek a tücsköt, a különbség csak az lesz, hogy a hadakozás, a kitervelt tömeggyilkolás módszerei és eszközei szenvednek változást. A népek vágóhidjain ezentul sem fogják az emberek óvni, poharakkal egymás egészségét felköszönteni, hanem agyarkodni fognak kölcsönösen egymás életére. Kétségtelen azonban, hogy óriási változáson megy keresztül „a háboruskodás művészete”, elannyira, hogy őseink ugyancsak elbámulának, ha siri álmukból felébredve, tanui lehetnének egy „modern” és lehetőleg „humánusan” megvivott háborunak.

Ágyuk, fegyverek, gépfegyverek, szárazföldi aknák, ostromágyuk sokféle és borzalmat keltő változatai tárulnak elibük. Azok a háboruk, a mikor két-háromszáz ágyu feleselt régente egymásnak, messze elmaradnak a jövő harcza előtt, a mikor a levegő tele lesz kattogással, berregéssel és egyre-másra hullanak alá egy, két, háromezer méter magasságból a robbanó, mindent pusztitó bombák. Irtózat, rémület lesz a jövő háboruja épp azért, mert az ezutáni harczok félelmetességét az fogja fokozni, hogy az ellenfelek még csak nem is sejtik (vagy legalább is nem szabad sejteniök), hogy honnan, merről éri a támadás, honnan esik közéje a pusztitó bomba, gránát, hol leselkedik a tömeges halál, a borzalmas pusztulás.

Ma már körülbelül a laikus is, a ki tehát a háborut „szakszerüen” nem érti, tudhatja, hogy a repülőgépnek, meg a kormányozható léghajónak feltételenül fontos szerepe lesz a jövő nagy háboruban. Nemcsak a hirszerzés, a terület átvizsgálása és az ellenség felfedezése szempontjából, hanem abból az okból is, mert a repülőgépek és kormányozható léghajók aktiv módon fognak beavatkozni a harcz menetébe és talán nem mondunk ujat azzal, ha azt állitjuk, hogy a jövőben a háboru sorsát nem is annyira a sikföldön, hanem a levegőben, vagy legalább is a levegőből fogják elintézni. Léghajók, repülőgépek fogják szelni a levegőt, felszerelve halálthozó lövegekkel, robbanó és gyujtó anyagokkal.

Természetes, hogy a támadás ujszerüségével kapcsolatban megszületett máris a védekezés uj módszere is. Vagyis: a mely pillanatban komolyan szó lehetett arról, hogy repülőgépek és léghajók avatkoznak be a harczba, ugyanakkor kieszelték a repülőgépet és léghajókat üldöző részben fix, részben automobilra alkalmazott ágyukat. Ezt az eshetőséget, ezt a lehetőséget olvasóinknak képben mutatjuk be, megjegyezvén, hogy máris mindenfelé komoly harczi próbák folynak, hogy vajjon miként lehet támadni a levegőből és miként védekeznének a földről?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sorozatos gyógyulások a Klotild uccai Zeileis-intézetben Sorozatos gyógyulások a Klotild uccai Zeileis-intézetben
Nem lehet elhallgatni a nagyszerű gyógyeredményeket. A rendelőintézet...
A mesterséges radioaktivitás, az izotópok A mesterséges radioaktivitás, az izotópok
Már megemlékeztünk Curie Iréne-nek és Joliot-nak azokról a...
Rablógyilkosság a Dembinszky-utcában Rablógyilkosság a Dembinszky-utcában
A Dembinszky-utca 8. számu házban vasárnap délután félötkor...
A legkisebb kondenzátoros mikrofón A legkisebb kondenzátoros mikrofón
A rádió leadásnál mindinkább kezd elterjedni a nagyteljesítményű...
Az uj Campenile Az uj Campenile
A kik régebben Velenczében megfordultak, emlékezhetnek a Szent...
Vasiparunk fejlődési iránya és jövedelmezősége Vasiparunk fejlődési iránya és jövedelmezősége
A vasipar egyike azoknak a kevés iparágaknak, amelyek hazánkban a...
Betörők az éjszakában Betörők az éjszakában
Valóságos Nick-Karter-fejezet játszódott le a minap egy sötét,...
Martos és Herz-Mavag Diesel-mechanikus tolató-mozdony Martos és Herz-Mavag Diesel-mechanikus tolató-mozdony
A magyar kir. budapesti vámmentes kikötő igazgatósága 1929. év elején...
Arany János szobra Nagykőrösön Arany János szobra Nagykőrösön
Gyönyörű, verőfényes őszi nap. De a bárányfelhőkkel beszórt ég szelíd...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98