Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

Párisi divatképek

A téli divat teljes pompájában rendszerint a páris – longchampi lóversenyen mutatkozik be. Ez évben is így volt s még a látványossághoz szokott párisi nép is bámulta a fényüzést, a mit a pénzvilág hölgyei kifejtettek.

 

Az idei divatban nagy szerepe van a szőrmének s a pénzvilág hölgyei ugyancsak hódolnak e költséges kedvtelésnek. Nemcsak széles, hosszu nyakbavetőket, óriási karmantyukat és kalapokat, de egész köpenyeket készíttetnek a legdrágább prémekből. Ez utóbbiak királya a hermelin, mely régebben mint a legmagasabb rang és méltóság jelvénye, fejedelmek és főpapok díszruháit ékesítette csupán, ma azonban már nemcsak a főrangu, de a félvilág hölgyei is pompáznak vele.

 

Az alsó képen látható remek hermelinköpeny, a hozzáillő kalappal és karmantyuval egy vagyont képvisel.

 

A köpeny mellett csekélységnek tünik fel a baloldalon látható hölgy nyakbavetője, kalapja és karmatyuja, pedig ezek értéke is meghaladja az ezer koronát. Elképzelhetjük, mennyi apró hermelin-állatkára volt szükség a drága köpeny előállításához, mily lázas hajsza folyik Szibériában a hölgymenyét és egyéb ritka vad után, hogy a divat szeszélyei kielégíttessenek.

 

Felső képünk a köpeny alól előtünő, nemkevésbbé elegáns ruhát tüntet fel. Ez kék bársonyból és libertiatlaszból készült, díszét remek aranyhímzés képezi.

 

Két divatos kalapot is módunkban van bemutatni, a felső főkötőalaku autókalap, az alsó süvegszerű atlaszforma, melyen pompás tolldísz ékeskedik. A pleureusenek nevezett s a szomorufüzre emlékeztető nagy strucztoll szintén az idei divat egyik drága ujdonsága.

 

Az ilyen divatujdonságok egy-egy kereskedelmi vagy iparágat hoznak lendületbe. A szőrme iránti óriási kereslet az orosz prémvadászatnak és kivitelnek kedvez. Mint tudjuk, a legszebb szőrméket Szibéria hómezői szolgáltatják.

 

A hermelin csodaszép fehér bundácskája is Szibériában és a Kaukázusban tünik fel leggyakrabban; előfordul ugyan a hölgymenyét nálunk is, de az már a ritkaságok közé tartozik, hogy egészen fehér példányra leljünk, többnyire szürkés sáv vonul a hátán végig. A szép, valódi struccztoll értéke is vetekedik a szőrmével s a divat ugyancsak kedvez a tollkereskedőknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Párizsi divathölgyek fényűzése Pompás hermelinköpeny Főkötőalakú kalap bársonyból Süvegszerű kalap
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98