Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

Az erdélyi magyar gazdasági iskola

Messze Erdélyben az erdélyi elhagyatott magyarság egy kis töredéke reménykedő szivvel ünnepet ült a napokban az „utolsó nemzeti alapítvány” hagyományozójának sírja felett. 

Kevesen vettek tudomást erről az ünnepről.
Pedig annak a férfiúnak emlékezete, a kinek síremlékét szeptember 25-ikén a természet egyik gyönyörű alkotásának, a tordai hasadéknak aljában leleplezték, megérdemli, hogy az egész ország hódoljon előtte. Az az intézmény pedig, a mit ez az ország előtt ismeretlen nevű hagyományozó nemzete számára létesíteni rendelt, jelentőségében megszámlálhatatlan milliókkal ér fel. 

A tordai kisebb magyar gazdasági iskoláról és annak minden gondolatában magyar alapítójáról, Szabó Józsefről van szó. Boldog Isten! milyen kicsi dolognak látszik ez és mégis milyen nagy horderejű nemzeti ügy. Hiszen gazdasági Akadémia, földműves iskola bőven van ebben az országban, s van Erdélyben is. Ámde a Szabó József-féle iskola magyar nemzeti czélt szolgáló iskola, az erdélyi magyar paraszt, a székely gazda számára van létesitve, hogy kiragadja őket eddigi konzervatív gazdálkodási rendszeréből, s versenyre serkentse a magas színvonalú szász gazdákkal és itt szerzett tudásukkal fölényt biztosítson a földszerző oláhság felett. 

Az iskola feladata elsősorban az, hogy az erdélyi magyar kisgazdák fiait megtanítsa a szorosan vett gazdálkodáson kívül mindarra, a mire az ezer veszélylyel és bajjal küzködő erdélyi gazdának szüksége van a gazdasági életben és lelkébe öntse azt a hivatást, hogy neki, ha falujába visszakerült, meg kell tanítania gazdatársait az eddig nélkülözött okszerű gazdálkodásra.

Ezenkívül az erdélyi közép- és nagybirtokosok számára „udvarbirákat” nevel, a kik helyüket meg tudják állani a mezőgazdasági élet minden terén. Az iskola tananyaga nem a sablonos mezőgazdasági iskolák mintája szerint van beosztva, a tárgyakat nem felváltva, óránként, hanem egyfolytában és összefüggően tanítják, hogy azokat a növendékek szerves összefüggésükben megismerjék. 

Nem kell hangsúlyozni, hogy az elhagyatott, minden oldalról sanyargatott erdélyi magyar kisgazdák bizonyos foku tartózkodással fogadták fiaiknak ebbe az iskolába való invitálását. Évtizedeken keresztül senki sem törődött az ő érdekeikkel, – gyanus volt hát nekik a hirtelen támadt jóindulat. A székelyföldi kirendeltség, melynek hasznos gazdasági akczióját az intézet mintegy kiegészíti, megtalálta a helyes módot a káros konzervativizmus leküzdésére, s a most megnyílt tanévben az erdélyi kisgazdák fiai háromszor nagyobb számmal jelentkeztek felvételre, mint a mennyi növendéket az intézet befogadhat. A gazdák pedig tömegesen keresik fel hétről-hétre az intézetet, hogy hiányos gazdasági ismereteiket kiegészítsék. 

Szabó József alapítványa nyomán tehát áldás, siker fakad.
És bár egy porszemnek látszik ez az intézmény azokkal a nagy végzetes veszedelmekkel szemben, melyek az erdélyi magyarságot szorongatják, de csirája is egy jobb jövendőnek, melyben tespedt, tanulatlan nemzedék helyét nemzeti öntudattól áthatott, felvilágosodott generáczió váltja fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Abt Sándor szobrász műve az iskola alapítójáról, Szabó Ferenczről Az iskola épülete Tanári lakás Tanulók lakása a tordai gazdasági iskolában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Tisza István a képviselőház elnöke Gróf Tisza István a képviselőház elnöke
A zárt ülés a szokásos időtöltéssel múlt el, s az ujra megnyitott...
Kiállítások
Czigány Dezső hagyatéki kiállítása kiábrándulást okozott....
MTK – KAC 5:1 (3:1) MTK – KAC 5:1 (3:1)
A múlt vasárnapi „félrelépés” után a magyar bajnokcsapat...
Minisztergyilkosság Madridban Minisztergyilkosság Madridban
Egész váratlanul, mert a spanyol közélet viszonyokból ez idő szerint...
Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke előkészítése mellett Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke...
A munkások és katonák képviselőinek tanácsa kongresszusában 15-én...
Miért emelkednek a Déli Vasut részvények? Miért emelkednek a Déli Vasut részvények?
A tőzsdei hét kimagasló szenzációja a Déli Vasut részvények...
A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be
Az SzVSE sorsdöntő mérkőzésére nagy tömegekben vonult fel Szeged...
Csapataink bevonulása Baranyába és a szegedi háromszögbe Csapataink bevonulása Baranyába és a szegedi háromszögbe
A szegedi háromszöget csapataink a lakosság tomboló lelkesedése...
Tavaszi Szalón Tavaszi Szalón
A Szinyei Merse Pál társaság tavasszal kiállítást szokott rendezni...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98