Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

A magyar tengerpart

A nemzetiségi kérdés tömegéből újabban a magyar tengervidék nemzetiségi kérdése nyugtalankodik, Horvátország és Fiume jelentkeznek, mint bajkavarók és okoznak gondot a magyar politikusoknak. A horvátokról az az – ez idő szerint alaptalannak bizonyult – hir járta, hogy új horvát obstrukcziót készítenek elő.

 

Fiuméban pedig a városi közgyűlés, a rapprezentanca esett megint abba a nagyzási hóbortba, hogy – országgyűlésnek képzelte magát. Mind a két helyen: Horvátországban és Fiuméban is az a helyzet, hogy az autonom törvényhatóság daczos és ellentétes álláspontot foglal el a magyar államhatalom képviselője: Zágrábban a bán, Tomasich Miklós, Fiuméban pedig a kormányzó: gróf Wickenburg István ellen. A horvát országgyűlés is, a fiumei városi képviselőtestület is szembe helyezkedik velük a mi a magyar államhatalommal való szembehelyezést is jelenti. Daczosan és gyülölködve szállnak szembe velük.


A mi nemzetiségi politikánk elve mindig az engedékenység és a türelem volt, a melyet „bölcs mérsékletnek” neveztek el és olyan mértékben gyakoroltak a kormányok, hogy ez már inkább hasonlított a birka türelméhez, mint az oroszlán nyugalmához. Ennek a hagyományos politikának eredményei ime szemünk előtt vannak. Folyton engeszteltük azokat, a kiket hatalmi eszközökkel is megtudtunk volna fegyelmezni, folyton újabb konczokat dobáltunk nekik, hogy békén maradjanak, a következés pedig az lett, hogy az étvágyuk meg a szarvuk nőtt meg, folyton vakmerőbbek és követelőbbek lettek. A tűrésre türelmetlenséggel, a simogatásra rúgásokkal feleltek.


Deák Ferencz fehér lapot adott a horvátoknak, több jogot és szabadságot, mint a mennyiről álmodhattak. Az eredményt ime látjuk. A horvátok követelőzése és vakmerősége már nem ismer határokat és e mellett minden jóért, minden kedvezésért szinte fanatikus gyűlölet a fizetésünk.
Fiume viselkedése még jellemzetesebb. Nincs város Magyarországon, a melynek emelésére, szépítésére, növelésére az adózó polgárok filléreiből az állam annyi temérdek milliót áldozott volna, a mennyivel Fiumét, a jelentéktelen községet Európa egyik legnevezetesebb és legjelentékenyebb kikötővárosává tette. Megrakta az intézmények egész seregével és költött rá annyit, a mennyivel tiz más várost föllendíthetett és virulóvá tehetett volna.


Mi a hála mindezért? Az, hogy ugyanaz az olasz lakosság, a mely egyedül a magyar államhatalom beczéző szeretetének és gondoskodásának köszönheti, nemcsak gyönyörü anyagi virulását, kényelmét s jólétét, hanem azt is, hogy nemzetiségét még tarthatta és a körülvévő horvát áradat hullámai el nem nyelték, - ez a lakosság, a mely valósággal az életét is nekünk köszönheti, a legádázabb dühhel szegül ellene a magyar állami fensőbbség minden leghaloványabb érvényesülésének is. Addig nagyon jó hazafiak voltak a fiumei olaszok, a míg a temérdek kedvezmény elfogadásáról volt szó, de egyszerre vérbe borúl a szemük, a mint csak törvényes és természetes jogainkat is érvényesíteni kivánjuk városuk falai között.


A fiumei úgynevezett autonom párt műve ez, a mely – miután a város a magyar állam határtalan áldozataiból gazdag és jelentékeny lett – valóságos külön államot akar csinálni az állambab Fiuméból a maga kiskirályai számára. Ez a párt egy féktelen agitáczió segítségével uralomra jutott a fiumei városházán és a valósággal diktálni akart a magyar kormánynak még abban is, hogy a fiumei kormányzó személyében kivel képviseltesse a magyar tengerparton állami fensőbbségünket. A fiumei városi képviselőtestület kimondotta, hogy nem ismeri el kormányzónak a magyar király és magyar kormány által kinevezett gróf Wickenburg Istvánt.


Az ilyen vakmerőségre a felelet más nem lehetett, mint a megrendszabályozás. Az új kormányzó – nagyon helyesen – egyszerűen elnézett a nagyzási hóbortba esett képviselőtestület feje fölött, se meg nem látogatta, se magához meg nem hivta a renitens

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannonia gőzös Fiume kikötőjében Fiumei móló Fiume látképe
Cikk-ajánló
MHC I. – KISOSz válogatott 7:1 (3:0) MHC I. – KISOSz válogatott 7:1 (3:0)
Szombaton délután játszotta le a KISOSz hokki csapata második...
A Páris-Roubaix-i kerékpárverseny A Páris-Roubaix-i kerékpárverseny
A húsvéti kerékpáros távolsági versenyt az idén a Páris-Roubaix-i...
A fogoly, aki önállósította magát A fogoly, aki önállósította magát
Salusinszky Armand (x), aki még 1914 októberében orosz fogságba esett...
Botrányok az osztrák képviselőházban Botrányok az osztrák képviselőházban
Az osztrák képviselőház a gorombaságokból és szidalmakból kifogyott....
„Félig vakok” csodatévő pápaszeme „Félig vakok” csodatévő pápaszeme
Ha valaki életének negyedik évtizedébe lépett. rendszerint...
A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre
A hágai konferencia eredményeinek vizsgálata a középeurópai tőzsdék...
Varga József miniszter beszéde az iparosparlamentben Varga József miniszter beszéde az iparosparlamentben
Varga József kereskedelem- és iparügyi miniszter az Ipartestületek...
Késő őszi választásokról beszélnek Késő őszi választásokról beszélnek
Politikai körökben még néhány héttel ezelőtt bizonyosra vették, hogy...
A belső vámháború radikális megszüntetésére készül a kereskedelmi miniszter A belső vámháború radikális megszüntetésére készül a kereskedelmi...
A kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter a városi vámoknak évek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98