Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1910 | December

A magyar tengerpart

A nemzetiségi kérdés tömegéből újabban a magyar tengervidék nemzetiségi kérdése nyugtalankodik, Horvátország és Fiume jelentkeznek, mint bajkavarók és okoznak gondot a magyar politikusoknak. A horvátokról az az – ez idő szerint alaptalannak bizonyult – hir járta, hogy új horvát obstrukcziót készítenek elő.

 

Fiuméban pedig a városi közgyűlés, a rapprezentanca esett megint abba a nagyzási hóbortba, hogy – országgyűlésnek képzelte magát. Mind a két helyen: Horvátországban és Fiuméban is az a helyzet, hogy az autonom törvényhatóság daczos és ellentétes álláspontot foglal el a magyar államhatalom képviselője: Zágrábban a bán, Tomasich Miklós, Fiuméban pedig a kormányzó: gróf Wickenburg István ellen. A horvát országgyűlés is, a fiumei városi képviselőtestület is szembe helyezkedik velük a mi a magyar államhatalommal való szembehelyezést is jelenti. Daczosan és gyülölködve szállnak szembe velük.


A mi nemzetiségi politikánk elve mindig az engedékenység és a türelem volt, a melyet „bölcs mérsékletnek” neveztek el és olyan mértékben gyakoroltak a kormányok, hogy ez már inkább hasonlított a birka türelméhez, mint az oroszlán nyugalmához. Ennek a hagyományos politikának eredményei ime szemünk előtt vannak. Folyton engeszteltük azokat, a kiket hatalmi eszközökkel is megtudtunk volna fegyelmezni, folyton újabb konczokat dobáltunk nekik, hogy békén maradjanak, a következés pedig az lett, hogy az étvágyuk meg a szarvuk nőtt meg, folyton vakmerőbbek és követelőbbek lettek. A tűrésre türelmetlenséggel, a simogatásra rúgásokkal feleltek.


Deák Ferencz fehér lapot adott a horvátoknak, több jogot és szabadságot, mint a mennyiről álmodhattak. Az eredményt ime látjuk. A horvátok követelőzése és vakmerősége már nem ismer határokat és e mellett minden jóért, minden kedvezésért szinte fanatikus gyűlölet a fizetésünk.
Fiume viselkedése még jellemzetesebb. Nincs város Magyarországon, a melynek emelésére, szépítésére, növelésére az adózó polgárok filléreiből az állam annyi temérdek milliót áldozott volna, a mennyivel Fiumét, a jelentéktelen községet Európa egyik legnevezetesebb és legjelentékenyebb kikötővárosává tette. Megrakta az intézmények egész seregével és költött rá annyit, a mennyivel tiz más várost föllendíthetett és virulóvá tehetett volna.


Mi a hála mindezért? Az, hogy ugyanaz az olasz lakosság, a mely egyedül a magyar államhatalom beczéző szeretetének és gondoskodásának köszönheti, nemcsak gyönyörü anyagi virulását, kényelmét s jólétét, hanem azt is, hogy nemzetiségét még tarthatta és a körülvévő horvát áradat hullámai el nem nyelték, - ez a lakosság, a mely valósággal az életét is nekünk köszönheti, a legádázabb dühhel szegül ellene a magyar állami fensőbbség minden leghaloványabb érvényesülésének is. Addig nagyon jó hazafiak voltak a fiumei olaszok, a míg a temérdek kedvezmény elfogadásáról volt szó, de egyszerre vérbe borúl a szemük, a mint csak törvényes és természetes jogainkat is érvényesíteni kivánjuk városuk falai között.


A fiumei úgynevezett autonom párt műve ez, a mely – miután a város a magyar állam határtalan áldozataiból gazdag és jelentékeny lett – valóságos külön államot akar csinálni az állambab Fiuméból a maga kiskirályai számára. Ez a párt egy féktelen agitáczió segítségével uralomra jutott a fiumei városházán és a valósággal diktálni akart a magyar kormánynak még abban is, hogy a fiumei kormányzó személyében kivel képviseltesse a magyar tengerparton állami fensőbbségünket. A fiumei városi képviselőtestület kimondotta, hogy nem ismeri el kormányzónak a magyar király és magyar kormány által kinevezett gróf Wickenburg Istvánt.


Az ilyen vakmerőségre a felelet más nem lehetett, mint a megrendszabályozás. Az új kormányzó – nagyon helyesen – egyszerűen elnézett a nagyzási hóbortba esett képviselőtestület feje fölött, se meg nem látogatta, se magához meg nem hivta a renitens

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannonia gőzös Fiume kikötőjében Fiumei móló Fiume látképe
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Iparosok kongresszusa Iparosok kongresszusa
Vasárnap kezdődött Thék Endre udvari tanácsos elnöklésével a régi...
Géprendőrrel a bányahalál ellen Géprendőrrel a bányahalál ellen
Mi lenne, ha a szegény bányavállalatok világszerte egyszerre csak...
Churchill élesen támadta a francia kormányt Churchill élesen támadta a francia kormányt
Az angol rádió jelentése szerint Churchill miniszterelnök a...
Riportképek a hollandiai Marken-szigetéről Riportképek a hollandiai Marken-szigetéről
Reggeli négy óra felé világosság csillant meg csónakunk orra körül....
Budafokon elfogták Baksa Richárdot, az aranyifjak bandájának vezérét Budafokon elfogták Baksa Richárdot, az aranyifjak bandájának...
Az elmult hónapban kényes ügyben nyomozott a főkapitányság...
Íróasztali lámpák , a lámpaernyő Íróasztali lámpák , a lámpaernyő
Minél szélesebb nyílású az ernyő, annál több anyag kell hozzá....
Csáky külügyminiszter nagy beszéde a kormány külpolitikájáról Csáky külügyminiszter nagy beszéde a kormány külpolitikájáról
A hallgatóság tapsa közepette emelkedett szólásra Csáky István....
Casement kivégzése Casement kivégzése
Sir Roger Casement-nek, az ír szabadságharczosnak sorsa betelt. Ezt...
Az író tulajdonjog Az író tulajdonjog
A szellemi termékek tulajdonjoga hosszú ideig tisztázatlan volt,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98