Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

A MOTESz hósport szabályai

Ismeretes, mennyi kellemetlenség származott abból, hogy a MOTESz annak idején elmulasztotta rátenni kezét a kezdőfélben levő athletikára. Hogy hasonló bajok többé ne érjék, éber figyelemmel kiséri a szemhatárt és igyekszik minden uj sportmozgalmat embrionális állapotban megrendszabályozni.

 

Legujabban a hósport részesült ebben az áldásban. Az uj MOTESz hósport szabályok még nem jelentek meg, de riporterünk élelmessége révén abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy már is bemutatjuk olvasóinknak.

 

A szabályzat igy fog hangzani:


1. §. A hósport, mint olyan. A hósport lényegében véve egy alfaja a tornának, nem egyéb, mint a havon való tornázás. A hótornaszerek legfontosabbja a szán. A szán a nemzet testerőmorzsáinak továbbitására szánt motornélküli automobil.


2. §. A hótorna mindkét nem számára vegyesen is alkalmazható csapatverseny. Ebben rejlik e sportágnak az egészséges nemzedék fejlődésére gyakorolt kihatása.


3. §. A csapat tagjai: a) előtornász (kormányos), b) hátultornász (fékező) és c) közönséges ülnökök. Valamennyien röviden „havászok”-nak neveztetnek.


4. §. A hótorna részei: a) felvonulás, b) szergyakorlatok, c) leereszkedés.

A felvonulás kettős rendekben történik. Minden havász köteles a szánját személyesen felvontatni. Bajnoki mérkőzés alkalmával a felvonulás a postás zenekarral élénkitendő.

 

A szergyakorlatok a felvontatott szánon történnek. Bajnoki gyakorlatok a következők: egyszerü felülés és üléscsere; körzés egy lábbal; átugrás széltében és hosszában; támlázás; kanyarulati és vetődési üléscserék; tompor át- és kilendülés; kézállás.


Hölgyek részvétele esetén a gyakorlatok ugy állitandók össze, hogy bemutatásuk ugy a felső, mint az alsó testnek képzettségi fokát feltüntessék.


A leereszkedésre nem helyezhető nagy suly. Esetleg el is maradhat. De ha a csapat elindul, köteles a következő szabályokat betartani:


1. §. Leereszkedés előtt az előtornász csapatát a versenybiróság elé vezetvén, a csapat tagjainak számát és nevét harsány hangon bejelenti.


2. §. Az utirányból eltérni tilos. Amelyik szán a pályát elhagyja és a legrövidebb uton igyekszik a célhoz lezuhanni, köteles hossztengelye körül legalább egyszer megfordulni. Lezuhanás esetén a havásznak szögállásban, homoritva kell a földre érkeznie, nyakát csak ezután szabad kitörnie, külömben 1 büntetőpontot kap.


3. §. Az elbirálás tárgya a lecsuszást illetőleg a csapat tagjainak magatartása. A magatartás elemeit alkotja: a versenyzőknek fegyelmezettsége, azaz pontos megjelenése, helyes kiállása és a kiállított versenyzők sorában tanusított magaviselete, továbbá a szerhez való menés, az onnan való távozás, a gyakorlat megkezdése és befejezése körül tanusitott viselkedés.


4. §. Vegyes párok leereszkedés alkalmával a hátul ülő az előlülőnek csakis a könyök fölötti karját, vagy vállát foghatja meg. Minden egyéb fogás tiltott fogásnak minősittetik.


5. §. Versenydressz. Minden versenyző a balesetek elkerülése céljából vaskalapot tartozik viselni. E vaskalap viselése a MOTESz minden ülésén kötelező, még ha elolvadt is a hó. Szeméremsértő ruhában, mezitláb szánkázni tilos.


6. §. A kutyák porázon vezetendők.


7. §. Egyezmény a MASz-el. Ha a MOTESz által felvirágoztatott szánkósport vezetésében a MASz szokott arroganciájánál fogva is részt kérne, a MOTESz ismert önzetlensége következtében hajlandó hatalmat egyenrangusági alapon megosztozni olyképpen, hogy a szánkósport feletti uralmat félévig (novembertől májusig) a MOTESz, - félévig (májustól novemberig) a MASz gyakorolja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98