Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

Fekete december

Elégett magyar repülőgépek.


A közelmultban két magyar repülőgép esett áldozatul a tűznek. Mindkét eset a vidéken történt, ahol a tűz elleni óvóintézkedések hiányossága természetesen az egész szerkezet pusztulását eredményezték. Az egyik leégett gép Bárczay Gábor felsődobszai földbirtokos szerkezete, amelynél a hordfelületek alternativ föl-le mozgatásával vélte szerkesztőjük az egyhelyben való felszállást elérni.

 

A gép a hangárral együtt leégett és csak részben volt biztosítiva. A másik gép Strablendorf báró vasmegyei földbirtokos Bleriot-rendszerü repülőgépe, amely tettemes összegre volt biztositva, de amelyért a biztositó társaság, most azon érveléssel, hogy nem repülvén még s igy értékkel nem birt, a biztositási összeg kifizetését megtagadta. Mindenesetre érdekes pörre van kilátás.


Jacques Faure meghalt.

 

December 3-án Kanadában meghalt Jacques Faure, a legkiválóbb francia léghajósok egyike. Vadászat közben lázt kapott és ez ölte meg. 1873-ban született Meudon-Bellevueben. Kora ifjuságától kezdve a sportnak élt.

„Tatjana” nevü yachtján beutazta a tengereket, azután az automobilozásra tért át, 1899-től kezdve pedig léghajós. Igen számottevő sikereket ért el a léghajózás terén.


Egy amerikai aviatikus halála.

 

New-Yorkból táviratozzák: Archer aviatikus szombaton a Los Angalosi repülőversenytéren 250 méter magasságból lezuhant és szörnyet halt. A szerencsétlenül járt aviatikus, aki még csak 17 éves volt, saját konstrukcióju gépén repült.


Olasz aviatikusok halálos balesete.


Szombaton a centocellei repülőtéren Cammarota mérnök, ismert nevü aviatikus, ki Castellani utászkatona társaságában aeroplánján próbafölszállásokat végzett, gépével lebukott a magasból és mindkét aviatikus szörnyet halt.

 

Több forduló után a nézők ugy vették észre, hogy Cammarota az egyik fordulatot kis ivben végezte. A gép ebben a pillanatban körülbelül 25 méternyi magasságban lehetett. Cammarota a gépet egyenesre akarta állítani, az oldalkormány kezelésénél azonban az aeroplán erősen közeledett a földhöz és hirtelen lezuhant.

 

Az összeütközés közben Cammarota kiesett a csónakból, míg Castellani ott maradt a gép roncsai között. Cammarota szörnyet halt, Castellani pedig sulyos koponyatörést szenvedett, ezenkivül a géprészek a gyomrát is fölhasitották és rövid idő mulva ő is meghalt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paulhan legújabb repülőgépe I. Paulhan legújabb repülőgépe II. Chaves aviatikus repülése Oliselagers aviatikus Bielovucic megkerüli az Eiffel-tornyot
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98