Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

A válság-Gróf Héderváry látogatásai

Gróf Khuen-Héderváry Károly deczember 21-kén folytatta látogatásait. A gróf Andrássy Gyulánál és Kossuth Ferencznél tett látogatásáról gróf Héderváry így nyilatkozott a „Budapesti Napló” munkatársa előtt:
- Mindig becsültem Andrássy Gyulát is, Kossuth Ferenczet is, mert mind a kettőjüket mint elvi alapon és magas szinvonalon álló államférfiakat tisztelem. Mostani beszélgetéseink során csak fokozódott irántuk való nagyrabecsülésem.


A saját működéséről így nyilatkozott Héderváry:
- Ha itt jó helyzet lett volna, nem mertem volna abba belenyulni, mert attól féltem volna, hogy ronthatok rajta. De mivel ugyis a lehető legnagyobb mértékben elrontott helyzetre akadtam, ennélfogva nyugodt vagyok az iránt, hogy működésemmel ezen vagy javíthatok, vagy – legalább is nem ronthatok.


Héderváry vállalkozásáról különben azt jelentették, hogy lényegesen eltér Lukácsétól. Míg Lukács a Justh-pártban kereste az óhajtott kormányzó-többség zömét. Héderváry a jelenlegi guvernementális pártok elemeivel igyekszik megteremteni a kibontakozást, a melynek főként hatvanhetes jellege és iránya volna. A király mindkét eltérő tervre nézve megadta azt a fölhatalmazást, hogy megkiséreljék megvalósítását s a döntést azért tartotta fönn magának, hogy aztán a végleges eredmények egybevetésével határozzon. Itt tehát két különböző jellegű vállalkozásról van szó, melynek csak a czéljai egyezők, úgy hogy rendes viszonyok között nem egyszerre kellett volna jönniök, hanem egymás után.


Kossuth Ferenczczel hosszabb ideig tárgyalt gróf Khuen, s a „Budapesti Hilap” úgy értesül, hogy e tárgyalásnak inkább tudakozódó jellege volt. Gróf Khuen ismerni akarta Kossuth Ferencz álláspontját a mostani helyzetben, de kifejezte abbeli óhajtását is, hogy az egész függetlenségi párt, tehát Kossuthék ép úgy, mint Justhék vegyenek részt a kormányzásban. Gróf Héderváry szerepe tulajdonképen az elentétek egyengetése s ezzel a parlamenti kormányzás biztositása, hogy a függőben levő politikai bonyodalmak nélkül lehessen megoldani.

 

Olyan oldalról, a hol Héderváry intenczióit és eljárásának rugóit ismerik, azt az informácziót kaptuk, hogy a gróf minden óhajtása az, hogy parlamentáris kormány alakuljon és hogy a legkedvezőtlenebb esetben, ha ugyanis minden ilyen kirsérlet meddő maradna, akor olyan átmeneti jellegű kabinet alakuljon, mely a legsűrgősebb kormányzati ügyek elintézése mellett a békés megegyezést és parlamenti kormányzást biztositsa vagy előkészítse.

 

Ha pedig gróf Héderváry vállalkozása a parlamenti kormányzás biztosítására sikertelen marad, ennek fő és tulajdonképen való oka az, hogy sem ő, Khuen-Héderváry Károly, sem pedig Lukács László semmi olyan nemzeti követelés megvalósítását nem biztositja, mely a követelt áldozatokkal csak egybevethető is lenne. Más szóval üres a tarisznyája mind a két királyi embernek. Sok mindent követelnek, de jóformán semmit sem hoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert Khuen-Héderváry Károly
Cikk-ajánló
Csak ezt akarja a kereskedő Csak ezt akarja a kereskedő
Pest vármegye eheti kisgyűlésén egyszerre tették szóvá a súlyos...
Német hadijelentés: Sikeresen folynak a hadműveletek a keleti fronton Német hadijelentés: Sikeresen folynak a hadműveletek a keleti...
A véderő főparancsnoksága jelenti: A hadmüveletek a keleti arcvonal...
A budapesti birkózó Európa-bajnokság A budapesti birkózó Európa-bajnokság
Négy napon át, 34 órai kemény küzdelem után dől el vasárnap este a...
Apróságok Apróságok
Kánikulai eszmefuttatás a girardi – szalmakalapról. Amióta a...
Hindenburg nagy horderejü kijelentése Hindenburg nagy horderejü kijelentése
Hindenburg birodalmi elnök vasárnap rendkívül nagyhorderejü...
A kender áztatása A kender áztatása
A kender áztatásának tudvalevőleg az a célja, hogy kioldódjék az az...
Hírek a belföldről és külföldről Hírek a belföldről és külföldről
Kecskeméten régen érzett hiányt van hivatva pótolni az uj, Kecskeméti...
Az elektromos forrasztás Az elektromos forrasztás
Mikor a szekerünk a rossz, homokos uton nagy kinnal a fordulóig ér, s...
Tseidzét választották meg az előzetes parlament elnökévé Tseidzét választották meg az előzetes parlament elnökévé
A városházán tegnap összeült az előzetes parlament és Tseidzét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98