Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

A „Deutschland VII. Z.” pusztulása

Zeppelinnek, a németek hires kormányozható léghajókonstruktorának immár nem egy drága léghajóját érte sulyos katasztrófa. Zeppelin azonban és vele együtt a német közvélemény mindannyiszor meg tudott vigasztalódni, mert a németségben óriási nagy az önérzet és önbizalom.

Legutóbb, miután az ismert katasztrófák után uj léghajókat épittetett Zeppelin, egy merész elhatározással az őt támogató társasággal egyetértőleg megépitette az első személyszállitásra berendezett kormányozható express-léghajót. A mi kényelmet el lehet képzelni, mindazzal be volt rendezve a léghajó alulsó két oldalán elhelyezett személyszállitó szalon. Épp ugy lehetett képzelni, mintha valami fejedelmi kényelemmel berendezett Pullmann-rendszerű vasuti szalonkocsi szálldogálna a levegőben.

Csakhogy ezt a léghajót, a mely harmincz-negyven utasra volt berendezve és a melyen egy személy három órai utért száznyolczvan koronát fizetett, végzetes katasztrófa érte. Ezerkétszáz méter magasságban Osnabrück környékén egy viharfelhő elragadta, majd egy légáramlat lefelé sodorta, miköbzen a léghajó egyik motorja eltörött. Erre a léghajó óriási sebességgel zuhanni kezdett, de szerencsére a tentoburgi erdő fölé került, a hol egy hatalmas fatörzs furódott a léghajója s ez akadályozta meg a léghajó leesését. Igy menekültek meg az utasok. Maga a léghajó azonban elpusztult.

Az utasoknak a puszta ijedtségen kivül semmi bajuk sem történt. A léghajó zuhanását egy közelben lévő század katona észrevette, odasietett és az utasokat kisegitette a tönkrement léghajóból. Érdekes, hogy Zeppelint és a mögötte álló konzorcziumot még ez a katasztrófa sem téritette el a terveitől. Zeppelin ugyanis kijelentette, hogy az ő merevrendszerű léghajótipusa a legalkalmasabb a légi utazásra és ha történnek is balesetek, mindazok csak arra valók, hogy a tipuson javitsanak, tökéletesítsenek, a rendszertől és a szerkezettől Zeppelin eltérni nem hajlandó.

Zeppelin konzorcziuma alig a katasztrófa megtörténte után megnyugtatta Zeppelint, hogy további százezreket bocsát rendelkezéséer, csak épitse meg a következő léghajót is. Az elpusztult „Deutschland Z. VII.” léghajóról készitett felvételeink elég közvetlenségben mutatják be a léghajó, mint légi személyszállitó eszköz belső berendezését. Talán lehet, hogy a következő Zeppelin-hajó szerencsésebb lesz?...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beszállás a kormányozható személyszállitó express-léghajó szalonjába A kormányozható express-léghajó étkező szalonja ezerkétszáz méternyi magasságban Zeppelin Deutschland VII. Z nevü személyszállitásra berendezett kormányozható express-léghajója
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98