Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

Elsülyedt hajók felkutatása

Magában véve az a körülmény, hogy egy hajó elsülyed, eléggé tragikus. De ha már emberi hatalom a sülyedés katasztrófáját meg nem akadályozhatja, legalább is nagy érdekek fűződnek ahhoz, hogy egy elsülyedt hajónak hollétét meg lehessen állapitani. Hisz az elsülyedt hajókkal egyidejüleg mindig valami gazdag rakomány sülyed a tenger fenekére.

Maga a hajótest is még mindig gazdag értéket képvisel, kivánatos tehát, hogy ebből a szempontból is megtudjuk hol, merre sülyedt el a hajó. Másrészt igen gyakran megtörténik az is, hogy egy hajó olyan helyen sülyed el a tengerbe, a hol a tenger fenekén levő emelkedések miatt könnyen lehetséges, hogy az elsülyedt hajó annyira magasan fekszik, hogy egy, a viz felszinén arra felé haladó hajó komoly  megsérülését, vagy pláne elsülyedését okozhatja.

Ezért fontos egy Juplin nevü angol gépésznek az a találmánya, a mely lehetővé teszi, hogy a tenger felszinén láthassuk, hol, merre sülyedt el valamely hajó. A készülék egy könnyü bója, a mely a hajófedélzet oldalán van alkalmazva és könnyü, de a mellett erős kötélzettel függ össze. Mihelyt a hajó lesülyed, a bója felemelkedik a vizben annak a felszinére és a kötél révén jelzi, hogy hol, merre keresendő a hajó.

A bója különben a tengerészetben igen fontos szerepet játszik, mert a kikötők, partok, zátonyok jelzése az érkező hajók számára jórészt a bóják utján történik. A Juplin-féle jelző bója szerepe ezek szerint nem csak fontos, hanem mondhatni elsőrendü. Sajnos, hogy az utóbbi két évtizedben rengeteg sok hajó pusztult el, még pedig jórészt nyilt tengeren, a már ismert tengeri forgalmi vonalon. Ezeket az elsülyedt hajókat az eddigi módszerek és segédeszközök alkalmazása mellett nem tudták felkutatni, igy tehát az emberéletben esett káron felül még igen nagy anyagi kár is származott ezekből a katasztrófákból.

Ezután már nem csak könnyebb, de biztos dolog lesz, hogy elsülyedt hajókra ráakadhassunk, annyi azonban tény, hogy erről az érdekes jelzőbójáról is áll az, a mi az orvosról: jó, ha van orvos, de jobb, ha ugy van az orvos, ha egyáltalán nincsen rá szükség. Az elsülyedt hajókat jelző Juplin-féle bójákkal az angol tengerészeti miniszteriumban most folytattak kisérleteket. Ezek a kisérletek nemcsak kielégitő, hanem némely esetben meglepő eredménynyel jártak, így tehát a leirt bója adandó alkalommal sikeresen használható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tengeri bója az elsülyedt hajók felkutatására Ezen a képen a jelző bóját már jobban meg lehet figyelni
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98