Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Montigny gróf Sopronban

(Saját kiküldött tudósítónk jelentése.)


Május 15-én, pünkösdvasárnap reggel érkeztem meg a győr – sopron eherfurti vasut egy vonalán gróf Montignyval és Müller impreszárióval Sopronba. Alighogy megérkzetünk, a grófnak két mechanikusa a Blériot-tipusu monoplant kiszállíotta a lóversenytérre, a mely a repülés szinhelyéül lett kitüzve. Itt a gróf még a délelőtt folyamán egy pár perces próbafelszállással gyönyörködtette a kisszámu érdeklődőket.


Annál nagyobb volt a publikum a délutáni nyilvános felszálláson. Ezen, nálunk sajnos még ritka látványosság megtekintése céljából ugy a szomszédos vármegyékből, mint különösen Wiener-Henstadtból? több ezer ember érkezett Sopronba s már kora délután gyalog, kerékpáron, kocsin, vonaton és automobilon megindult a népvándorlás a felszállás színhelye felé. A tribünök zsufolásig megteltek, akárcsak a Millenáris-pálya tribünjei egy Ftc-Mtk.vagy egy Ftc-Barnsley match alkalmával. Sopron gyönyörű asszonyai és leányai mind ott voltak s érthető izgatottsággal várták a francia aviatikust, hogy nékik megmutassa miként lett urrá az ember a levegő felett.


Meglehetősen erős szél fujt, amikor Montigny Müllerrel a pályára érkezett. A hölgyek apró kacsói tapsra verődnek össze és a tribünökről hosszantartó éljenzés hangzik le a hangár felé: a monoplánt kiigazítják, a gróf elfoglalja helyét a gépben, egy mechanikus előrelép, megindítja a motort, félreugrik s a gép lekezd gurulni. Alig 15-18 méteres start után a kerekek elválnak a földtől –
„Montigny repül!”

Ezen pár pillanat alatt igen érdekes volt megfigyelni a publikumot. Mikor a gép gurulni kezd, izeg-mozog az egész publikum, suttog itt mindenki s hölgyek-férfiak feszült figyelemmel hajolnak előre. Ekkor emelkedni kezd a gép s a moraj mintha elvágták volna, egy pár pillanatra megszünik, - halálos csend van. De csak egy pillanatig. Mert már a következő pillanatban, mintha egy ember ajkáról jönne, oly egyszerre kiáltja ezer s ezer ember:
„Montigny repül!”
Szünni nem akaró éljenzés, tapsvihar és zsebkendőlobogtatás kiséri a grófot légi utjában. Montigny, daczára az erős szélnek, szinte csodálatos precizitással kezeli a gépét. Először szél ellen halad, majd egy hirtelen kanyarulattal hátba kapta a szelet s szédítő sebességgel repül át az ujongó embertömeg felett.


Tíz perc mulva Montigny gépe földet ér. Befejezte első felszállását s egy pár percre leszáll monoplánjával. Ezt az alkalmat felhasználja Baán Endre főispán s bemutatja a grófi aviatikust a megjelent vendégeknek Hohenlohe Gottfried hercegnek és Henriette királyi hercegnőnek, akik hosszabb ideig rendkivül szivélyesen beszélgettek a szerencsés aviatikussal a repülés problémájáról.
Hat óra felé járt az idő, mikor Montigny gyenge szélben másodszor is felszáll.

 

De alighogy gépe a levegőbe emelkedett erős szélvihar tör ki. A publikum nagyon megijedt. Izgatott kiáltások és egyes éles női sikolyok voltak hallhatók a tribün felől. Aztán pedig visszafojtott lélekzettel aggódó izgatottsággal nézték az elemekkel dacoló vakmerő madárembert; a derék homme d’oiseau-t, ki egy egész negyedóra hosszat maradt igy állandó életveszély közepette a levegőben s ezt maga is elismerte:
„le n’étais jamais dans one situation si dangerureuse! A changue moment i’ai risge ma vic!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98