Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

A földalatti vasút mozgó lépcsője

A párisi földalatti vasút óriási forgalma szükségessé tette, hogy a vasúti állomásokon lesiető, valamint az állomásokról feljövő közönséggyorsan jusson az állomáshoz,illetőleg a föld szinére. Ha már husz-harmincz ember siet a földalatti vasutak földszintjének összekötő lépcsőjén, akkor már torlódás keletkezik, ha pedig ötven, száz ember törtet egy csomóban, könnyen veszedelmek származhatnak.

Szól pedig ez a veszedelem főleg arra az esetre, ha pl. tűz üt ki a földalatti állomások valamelyikén, vagy valamely csatornarepedés következtében kell gyorsan felsietve menekülni.

Ezen most ugy segitenek Párisban, hogy ugynevezett mozgó lépcsőt alkalmaznak. A mint valaki kiszáll a foldalatti vasút valamelyik állomásán, egyszerüen a lépcső legalsó fokán áll, ha tetszik, csendesen felfelé mehet, de ez felesleges, mert a két fix-pont körül forgó lépcső szépen felszállitja az illetőt a földszintre.

Folyton jöhetnek ugyanazon a lépcsőn az emberek, nem kell tolakodniok, mert mindenki idejekorán jut a földszintre. Megjegyzendő, hogy a mechanikai lépcső gyorsabban, vagy lassabban forog, a szerint a mint azt a forgalom érdeke megköveteli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98