Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

A nagy pör esküdtjei

A szegedi Haverda-pör országszerte nagy érdeklődést keltett. A tárgyalás során az érdeklődés persze a bünpör hősei felé fordult, de bizony kijutott az érdeklődésből a rész a védőknek, bíráknak, ügyészeknek, elnököknek is.

 

Hanem az ítélet után szinte feledésbe merültek Haverda Mariska, Jánossi és Vojtha, a bünpör hősei, és előtérbe léptek az esküdtek, kiknek igazmondása felmentette a bünét önmaga is beismerő Jánossit és visszaadta szabadságát Haverda Mariskának meg Vojthának.

 

Míg az utóbbi kettőre nézve a „nem bünös” kimondása nem keltett váratlan izgalmat, a gyilkos Jánossi felmentése az egész európai sajtóban visszhangozott. A szegedi esküdtekről írtak a magyar lapokon kívül az angol, franczia, olasz lapok. Érthető is az érdeklődés a gyilkost felmentő esküdtek iránt, noha nem tettek semmi mást ők, mint lelkiismeretük szavára hallgattak, a mi az elnöki kitanítás szerint is esküdt polgári kötelességük.

 

Bemutatjuk a szegedi esküdtek arczképét, kiknek a sors, a véletlen egyszer a kezükbe adta, hogy egy világhírü bünpörben itéljenek élet és halál felett. Többnyire polgári sorsu emberek, jogász nem volt közöttük; így tehát, mikor ítéletet mondottak, nem igen fontolgatták a tételes törvényeket, hanem engedtek a tárgyaláson szerzett benyomásoknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bitto István, lakatos Fogas Pál, kőmíves-félprofil Huszta Ferenc, földmíves Hutter Károly, kereskedő Koronás Gyula, műkertész Német István, vendéglős Szegő Árpád, szabó Varga József, kereskedő Siha József, hentes Szabó Sándor, korcsmáros
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98