Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

A Dunagőzhajós-társaság szubvenciós szerződése

A Dunagőzhajós-társaság szubvenciós szerződésének megujitását az osztrák kormány ahhoz a feltételhez kivánja kötni, hogy a társaság vezetésére és a tarifák meghatározására az eddiginél nagyobb befolyása legyen, amibe természetesen még a magyar kormánynak is lesz beleszólása.

A tárgyalások egyelőre még csak az előzetes megbeszélések stádiumában vannak és igy az ügy miként való rendezését most még nem lehet előrelátni. Az osztrák kormány többek között azt is követeli, hogy a bécs-passaui vonalon sürübb járatokat tartson a társaság fenn és olcsóbb árudijszabást állapitson meg.

A társaság ez ellen azzal az indokolással tiltakozik, hogy ez a vonal igy is passziv és a támasztott igények nagy megterhelést jelentenének. A költségtöbblet megállapitása céljából a társaság most tanulmányokat végeztet, hogy azután erre vonalkozó igényeit precizirozhassa. 

A mult évi üzletmenet kielégitő volt.
A szállitási bevételek emelkedést mutatnak. Meglehet, hogy a társaság az idén valamivel nagyobb osztalékot fizet majd a tavalyi 21 K-nál.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szubvenció
Szabóné Fricska Anna

A szubvenció állami támogatást jelent. 

Tágabb értelemben idetartozik a gazdálkodó szervek és a lakosság részére nyújtott mindenfajta pénzbeli és természetbeni juttatás és kedvezmény.

Szűkebb értelemben a gazdálkodó szervezetek visszafizetendő vagy vissza nem fizetendő pénzjuttatása, illetve pénzügyi kedvezménye, amely az állami költségvetésből származik. 

Formája lehet meghatározott pénzösszeg nyújtása, adókedvezmény (adóvisszatérítés, adómérséklés), kedvezményes feltételekkel nyújtott hitel, az előállított termék után felár vagy prémium fizetése, árkiegészítés, dotáció.

Az állam azért szubvencionál egy-egy gazdasági tevékenységet, hogy valamilyen gazdaság- vagy szociálpolitikai célt megvalósítson.
Ha az állami támogatást veszteségtérítő céllal nyújták, akkor tulajdonképpen gazdaságtalan termelést tartanak fenn. A fejlesztési célú támogatás a hatékonyság növelését, a gazdasági struktúra korszerűsítését, a versenyképesség fokozását szolgálja. A XX. század elején elsősorban ez utóbbi motiválta az állami támogatások odaítélését. A szubvenciót csak meghatározott ideig nyújtják.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A DGT Pécsi Bányaigazgatóságának épülete A Dunagőzhajózási Társaság Buda-Pest nevű hajója és a Babenberg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98