Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

A baltaczim vetése

Kopár, sivár talajra sokszor nehéz jó anyagot találni, a mivel a legelőt alkalmasan javítani lehetne. Juhlegelőnek rendesen a száraz, gyenge termőképességű, kopárabb talajt, hegyvidéken pedig a meredek, köves, silány domboldalakat szokták meghagyni, a melyen másféle állat (pl. szarvasmarha) már meg nem él.

A baltaczimnek igen fontos szerep jut az ilyen helyeken, mert noha tehénnél, juhnál tápláló és tejképző takarmánynak bizonyult, tehát épen nem másodrendű takarmány, akár zölden legeltetve, akár szénának megszárítva, mégis a szabály az, hogy az okos gazda baltaczimet csak ott termeszt, hol a proteindusabb, nagyobb hozamot adó, tehát értékesebb buzafélék már nem teremnek meg kielégítően.

A baltaczim tehát olyan helyeken, hol száraz az éghajlat, úgy sík földön, mint délnek fekvő, száraz, köves, dombos, kopárosodásnak induló talajon is igen értékes és becses takarmánynövény. A baltaczim kedveli a meszes talajt. Nagyon jó takarmány tehát növendékállatok etetésére is, mert mésztartalmánál fogva a csontképződést – a mi nagyon fontos az állatok nevelésénél – elősegíti. 

Erdélyben – írja Dorner Béla a Köztelekben – a sok kopár, köves, sivár talajon a legelőjavítási munkálataimnál a baltaczimet igen szép eredményekkel használtam és igen becses növénynek ismertem meg talajkötésnél is a legelő kopárosodási folyamatának meggátlására. 6-800 méter tengerszintfölötti magasságban is vetettem. A zord teleket is elég jól birta ki, a kifagyás veszélye nélkül.

A juhokkal való legeltetést mint minden más nemesebb növény, így ez sem igen birja ki, mert a juh éles körmével, főleg esős időben, kitiprás által igen erős kárt tesz benne és vésőszerű, éles fogaival épen a „sziv-leveleket” szokta leharapni, tehát a növény középszárának növekedését teszi tönkre. 

Enyhíthetjük a juhlegeltetéssel járó értékcsökkenést, ha a balczimet nem legeltetjük kora tavaszszal, mikor a növény még alig hajtott 3-4 centiméter magas leveleket, esős időben nem engedjük reá a juhokat és ha nem engedjük a juhokkal erősen lekoppasztani a legelőt, és végül, – de nem utoljára, – ha a friss vetés első évében az első termést lekaszáljuk és csak a tarlót engedjük át legeltetésre.

A baltaczim sem hálátlan azonban a jobb táperőben levő talaj iránt, azért jó kat. holdanként 300 kg. Thomas-salakot szórni el még őszszel a tavaszszal elvetendő baltaczim alá. Ezáltal a foszforon kivül meszet is adunk a talajnak, mert a Thomas-salakban tudvalevőleg a foszfor mészszel van vegyítve. A baltaczimből kell tiszta vetésnél kat. holdanként szóravetésnél 120 kg., sorbavetésnél (12 centiméter sortávolságra) 90 kg. Ajánlom a hámozott magvat, mely drágább ugyan, de abból felével kevesebb kell és csirázása sokkal biztosabb és gyorsabb.

A baltaczim okos legeltetéssel 3–4 évig is kitart, de míg extenziv gazdálkodásnál akár 10 évig is elél, addig az intenziv legelőgazdaság már 2-3 év múlva nem tűri meg a baltaczimlegelőt, mert megritkul, tehát terméshozama megcsökken. Ekkor tehát vagy feltörjük, hogy a vetésforgóban utána őszi gabonát vessünk, vagy pedig (dombos vidéken) fölülvetéssel és műtrágyázással az üres foltokat ismét bepörgetjük, hogy zárt gyepet nyerjünk. Utána – ha lehet – jó, ha hengerezünk.

A baltaczim a boronálást nem szereti, így csak a felülvetés alkalmával tanácsos jól megfogasolni a Lacke-féle lánczboronával, egyrészt, hogy a műtrágyát befogasoljuk, a gyomokat megritkítsuk és a felülvetésre a magnak a fölporhanyított talajban magtakarót készítsünk. Fölülvetésre mindenesetre a hámozott mag ajánlatos, mert a hámozatlan, tüskés magvat nehezen lehet betakarítani és csirázásra ösztönözni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A békedelegatusok A békedelegatusok
A békekonferenciára kiküldött békedelegátusok határozatától függ most...
Az összes hatósági müszaki hivatalokban megállt a munka Az összes hatósági müszaki hivatalokban megállt a munka
A bankzárlat elrendelése óta az egész országban minden közmunka...
Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok...
Finnugor rokonságunk Finnugor rokonságunk
Én már személyesen is találkoztam egy-két rokonnal, letagadjam, hogy...
Cigaretta- reform Németországban Cigaretta- reform Németországban
A Neues Wiener Tagblatt vasárnapi száma jelenti, hogy egy...
Gömbös mint katona és mint politikus Gömbös mint katona és mint politikus
Gömbös Gyulának küszöbönálló államtitkári kinevezésével kapcsolatban...
A spanyol polgárháború A spanyol polgárháború
Sir Georg Clark angol nagykövet szombaton megjelent Delbos...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A középosztálynak 1914-18. háborus évekbeli helyzetét a bécsi...
A világ egyetlen sóhegye
Palesztínában, a Holt-tenger partján, amelynek vize hatszor sósabb a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98