Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

A baltaczim vetése

Kopár, sivár talajra sokszor nehéz jó anyagot találni, a mivel a legelőt alkalmasan javítani lehetne. Juhlegelőnek rendesen a száraz, gyenge termőképességű, kopárabb talajt, hegyvidéken pedig a meredek, köves, silány domboldalakat szokták meghagyni, a melyen másféle állat (pl. szarvasmarha) már meg nem él.

A baltaczimnek igen fontos szerep jut az ilyen helyeken, mert noha tehénnél, juhnál tápláló és tejképző takarmánynak bizonyult, tehát épen nem másodrendű takarmány, akár zölden legeltetve, akár szénának megszárítva, mégis a szabály az, hogy az okos gazda baltaczimet csak ott termeszt, hol a proteindusabb, nagyobb hozamot adó, tehát értékesebb buzafélék már nem teremnek meg kielégítően.

A baltaczim tehát olyan helyeken, hol száraz az éghajlat, úgy sík földön, mint délnek fekvő, száraz, köves, dombos, kopárosodásnak induló talajon is igen értékes és becses takarmánynövény. A baltaczim kedveli a meszes talajt. Nagyon jó takarmány tehát növendékállatok etetésére is, mert mésztartalmánál fogva a csontképződést – a mi nagyon fontos az állatok nevelésénél – elősegíti. 

Erdélyben – írja Dorner Béla a Köztelekben – a sok kopár, köves, sivár talajon a legelőjavítási munkálataimnál a baltaczimet igen szép eredményekkel használtam és igen becses növénynek ismertem meg talajkötésnél is a legelő kopárosodási folyamatának meggátlására. 6-800 méter tengerszintfölötti magasságban is vetettem. A zord teleket is elég jól birta ki, a kifagyás veszélye nélkül.

A juhokkal való legeltetést mint minden más nemesebb növény, így ez sem igen birja ki, mert a juh éles körmével, főleg esős időben, kitiprás által igen erős kárt tesz benne és vésőszerű, éles fogaival épen a „sziv-leveleket” szokta leharapni, tehát a növény középszárának növekedését teszi tönkre. 

Enyhíthetjük a juhlegeltetéssel járó értékcsökkenést, ha a balczimet nem legeltetjük kora tavaszszal, mikor a növény még alig hajtott 3-4 centiméter magas leveleket, esős időben nem engedjük reá a juhokat és ha nem engedjük a juhokkal erősen lekoppasztani a legelőt, és végül, – de nem utoljára, – ha a friss vetés első évében az első termést lekaszáljuk és csak a tarlót engedjük át legeltetésre.

A baltaczim sem hálátlan azonban a jobb táperőben levő talaj iránt, azért jó kat. holdanként 300 kg. Thomas-salakot szórni el még őszszel a tavaszszal elvetendő baltaczim alá. Ezáltal a foszforon kivül meszet is adunk a talajnak, mert a Thomas-salakban tudvalevőleg a foszfor mészszel van vegyítve. A baltaczimből kell tiszta vetésnél kat. holdanként szóravetésnél 120 kg., sorbavetésnél (12 centiméter sortávolságra) 90 kg. Ajánlom a hámozott magvat, mely drágább ugyan, de abból felével kevesebb kell és csirázása sokkal biztosabb és gyorsabb.

A baltaczim okos legeltetéssel 3–4 évig is kitart, de míg extenziv gazdálkodásnál akár 10 évig is elél, addig az intenziv legelőgazdaság már 2-3 év múlva nem tűri meg a baltaczimlegelőt, mert megritkul, tehát terméshozama megcsökken. Ekkor tehát vagy feltörjük, hogy a vetésforgóban utána őszi gabonát vessünk, vagy pedig (dombos vidéken) fölülvetéssel és műtrágyázással az üres foltokat ismét bepörgetjük, hogy zárt gyepet nyerjünk. Utána – ha lehet – jó, ha hengerezünk.

A baltaczim a boronálást nem szereti, így csak a felülvetés alkalmával tanácsos jól megfogasolni a Lacke-féle lánczboronával, egyrészt, hogy a műtrágyát befogasoljuk, a gyomokat megritkítsuk és a felülvetésre a magnak a fölporhanyított talajban magtakarót készítsünk. Fölülvetésre mindenesetre a hámozott mag ajánlatos, mert a hámozatlan, tüskés magvat nehezen lehet betakarítani és csirázásra ösztönözni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Munkáskérdések a Mezőgazdasági Kamara szakosztályi ülésén
Az Országos Mezőgazdasági Kamarának munkásosztálya ifj. Mészáros...
Irógéppel készitett kép Irógéppel készitett kép
Sok mindenféle módon készitettek már képet: ecsettel festettek,...
A csillagászat és a hosszú élet A csillagászat és a hosszú élet
Flammarion, a hires csillagász állítása szerint a csillagászat...
 Uj korszak a villanyvilágításban Uj korszak a villanyvilágításban
A világon minden viszonylagos dolog. Mi mosolyogni szoktunk...
Füleslabda játék Füleslabda játék
A füleslabda játékot a MOTESz 10-15 évvel ezelőtt erősen fölkarolta s...
A dohányzásról A dohányzásról
Egyszer már írtam e tárgyról az Urániában (1908. évi 5. szám), a...
Dunay Pál veretlenül győzött a HTVK I. osztályú tőrvívó versenyén Dunay Pál veretlenül győzött a HTVK I. osztályú tőrvívó...
A HTVK I. osztályú tőrvívó versenyét Dunay Pál (MAC) veretlenül,...
Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke előkészítése mellett Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke...
A munkások és katonák képviselőinek tanácsa kongresszusában 15-én...
Balfour lett az angol miniszterelnök Balfour lett az angol miniszterelnök
Balfour Arthur lett Salisburynak utódja a kormányelnöki széken. Ő is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98