Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

Magyar - horvát történelmi vita

A miniszterelnök egy félóráig beszélt, kifejtve a maga különben sem ismeretlen álláspontját a horvát kérdésben. Gróf Héderváry nem elméleti, hanem gyakorlati politikus, - a mult sokkal kevésbbé érdekli őt, mint a jelen.

 

Az a sok kérdés, hogy Horvátország Kálmán király idejében hódítás vagy szerződés útján jutott-e a magyar szent korona birtokába – a mily veszedelmes vitákra készteti a magyar és a horvát történetírókat, éppen olyan közömbös a gyakorlati politikusra nézve.

 

A miniszterelnök mosolyog a tudósok vitatkozásán és semmi jelentőségét sem tulajdonít annak, hogy e kérdésben Tomasics bánnak más a véleménye, mint az összes magyar történetírónak. Neki az a nézete, a mi a politikát illeti, hogy Tomasicsra nyugodtan rá lehet bízni a horvát ügyek intézését; abból a mocsárból mindenesetre kiemeli a horvátokat, a melybe az utolsó évek folyamán jutottak.

 

Ebben a nézetben őt jogtörténeti argumentumokkal nem lehet megingatni. A horvát viszonyokról általában más a véleménye, mint az egész magyar közönségnek, mert mint mondja, a budapesti sajtót tévesen informálják a horvátországi álláspontokról. Ha a magyarok helyzete Horvátországban olyan mostoha lenne, mint gyakran panaszolják, akkor a magyarok nem vándorolnának oly tömegesen Szlavóniába.

 

A trializmusról azt mondotta a miniszterelnök, hogy a horvátok nem pártolják, mert ez az alakulás a horvát érdekekre is veszedelmes volna.
A miniszterelnök beszédét a többség zajos tetszéssel, humoros megjegyzéseit sűrű derültséggel kisérte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98