Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

Húsvéti elmélkedés

Hulló falevél…
(D.E.) Még az őszön kedves meglepetést hozott nekem a postás. Levelező-lapot. Aranykereteset.

Rá volt ragasztva egy cserfalevél s az volt ráirva női irással:
„Tisztelete jeléül (D.E.)-nek, egy sportleány”.


A küldője kilétének titkát – ugy látszik – magával fogja vinni a sirba. De milyen mellékes is, hogy ki buzdult föl valamelyik cikkemen odáig, hogy a megemlékezésért nem sajnálta a fáradtságot. A fődolog, hogy – amint a cserfalevél mutatja – a sport többé nem egy szük kör belügye, nem néhány fiatalember puszipajtássága és nem egy pár ellenséges klubvezetőnek apró-cseprő marakodása.


Amikor a gyermekes hevülések kenyerét ettem, ez még másképpen volt. Sokszor megirtam már; nem akarok ismételgetni, mint a szekundás tanuló, aki mindig egyet hajtogat, hogy a magyar sport rózsabokra előttünk nőtt meg. Mikor gondozni kezdtük, alig bujt még ki a földből. Satnya kis pajtás volt; a féreg se tartotta érdemesnek rámászni..


Akkoriban dehogy törődtek még vele a sportleányok! Egyáltalán nem is egzisztáltak akkor sportleányok. Annak a kornak a lányi a cserfaleveleikkel kizárólag a képviselőjelölteket boldogitották; azt hitték, hogy nincs más nemzeti munka, csak ami az országgyűlésen folyik. Ma már megértik, hogy amit a sport művel, az nem csak szórakozás, hanem fajnevelés is.


Tribün-szur.
Még egyébért is öröm nekem az a kis anziktos. Azt mutatja, hogy most hurcolkodik befelé a sportba az idealizmus. Mert kezd érdeklődni iránta: A Nő.


Mindig gyönyörködöm, ha valami sportnál tarkázva látom a tribünöket női ruhácskákkal. Azok a kiváncsian kandikáló szemek nekünk egy-egy igérvény, hogy a törekvésünk majdan uzsorakamatokat fog hajtani.


Mindegy, hogy a csábos szemek ma még csak a kedvenc klubjuk szineire ragyognak. Mindegy, hogy a rivális egylet embereire égő gyűlölettel tapadnak. Csak hogy végre megtört a varázs, ami eddig a nők lelkét sportközönyössé tette. Már látszik, hogy a klubimádáson tul van fogékonyságuk magosabb eszmei célok iránt is.


Innen tul már várom, amikor a kávétracscs szinhelye áthelyeződik a sportpályákra. Várom az első tribün-zsurt. Nem pajkosságbol várom. A Nő meghozza oda a háziasságot. Eddig a port férfiintézmény volt, éppen azért csak félig szeretett. A hogy bevonul oda A Nő, magával hozza, amit eddig nélkülöztünk benne : a teljes otthonosság érzését.


A nő, mint válogató bizottság.
Megmondom, mi A Nő szerepe a sport háztartásában. Csábitja oda és neveli rá a férfiakat. Ezt mindenki tudja. De talán valami ujsággal is szolgálhatok: A Nő ott a nézőhelyen meghonositja egy uj válogató-bizottság intézményét.


A Nő finom.

Még sülyedtségében is tele van szubtilis érzékekkel. Az ő rendeltetése a legalkalmasabb férfianyagot kiválogatni. Ez olyan ösztönszerű hivatás a számára, mint maga az anyaság.
A Nő elébb a társadalomban nézett szét Fogyatékosan találta meg ott A Férfit. Bekukkantott a kaszinókba, kávéházakba. Ott se talált elegendő sorozni való anyagot. Lejtő érzései elhozták a sporttelepekre. Kitalálta, hogy ide menekül a kővárosok szomoru ifjuságának az a része, amelyik komolyan férfi akar lenni.


Kezdi látni, hogy itt van anyag bőven. Meg fog ragadni nálunk. El kezd válogatni. Kiszitálja a gyöngét, a durvát, a hazugot, a rossz májut, a kérkedőt. És mikor a férfi látja, hogy milyet szeret A Nő – akkor iparkodik olyan lenni.


A sport mint zupringer.
Ime a sport uj szerepe a társadalomban: kiválogatja és konzerválja A Férfit. Amit elront a teremtés remekén a városi élet, azt helyrebillenti a sport. Amit egyik barátunk 50 éves jubileumára irtam, hogy a testedzés kitolja a fiatalság korhatárait, azt általán mondhatjuk mindenkire. Hivatkozhatom élő nagy nemzetekre, hivatkozhatom köztünk élő koros sportemberekre, akik fiatalok maradtak.
S ha már itt tartok az elmélkedésemben, megemlitem, hogy a sport van olyan hatalmas, hogy kenyeret is szerez hiveinek.


Nem tetszik észrevenni nap mint nap azt az erős irányzatot: állást szerezni a portolóknak? Ez az egyes eseteknél hol vád, hol megtürt valami. Az elmélkedés óráiban kimondhatjuk azonban nyugodtan: ez tulajdonképpen kötelesség. A sport kulturintézménnyé lett, hogy megedze a fajt. Hivatását teljesen akkor tölti be, ha a társadalomban elhelyezi embereit.


A sok protekciónak, amivel az álláskeresések járnak, - elébb hazudozásokkal kellett boldogulnia. Ma már kezdik látni a hivatalok, bankok, intézetek fejei, hogy a rájuk tukmált munkaerő értékes. Örvendenek, ha kapnak belőle.


Valóságos eszményi cupringerséggé nőtt a sport: ráüti bélyegét a sportemberre, a hiteles védjegygyel ellátott sportfiut álláshoz juttatja és azt mondja boldogan: „Vedd, Nő! Mi neveltük. Ez az alkalmas anyag, ami a fajt erőssé és nemessé teszi.”


És A Nő jön.

Kezd betelepedni a sportterekre. Ott szerzi be a boldogság szükségletét, ahol legdusabb a választék.


A sport: az erő.
A sport: a boldogság

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sok a patkány! Sok a patkány!
Még aki nem látott tengert, már az is hallotta, hogy amikor sülyed a...
Wekerle miniszterelnök Bécsben Wekerle miniszterelnök Bécsben
Wekerle miniszterelnök a karácsonyi ünnepek előtt ismét Bécsben volt...
A könyv ünnepe A könyv ünnepe
Kilenc hazai lap példányait néztem át. A. Függetlenség-et, amelynek...
A vasuti forgalom korlátozása A vasuti forgalom korlátozása
A vasuti forgalom korlátozása ügyében február 11-én rendelet jelent...
Ady Endre -  Révész Béla könyve Ady Endre - Révész Béla könyve
A Csöndnek egy különös dinasztája jön felénk megint pompásan és...
A tudomány hírei - Ötezer méterre felemelkedett tengerfenék A tudomány hírei - Ötezer méterre felemelkedett tengerfenék
Földünk kérge még a földrengésektől mentes vidékeken is csak...
Az orosz szent zsinat sötét titkaiból
Világszerte meglepetéssel fogadták azt a hirt, hogy a nagy orosz...
Az Ernst-múzeum csoportkiállítása Az Ernst-múzeum csoportkiállítása
Meitner Lászlónak, a Simplicissimus rajzolójának ez az első...
Ál- kuruzsló ölt meg egy embert Ál- kuruzsló ölt meg egy embert
Szilveszter éjszakáján orvost hívtak Pór Lajos nyugalmazott rendőr...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98