Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Israels József (1824-1911)

Az e napokban elhunyt Israels Józsefnek pályafutása érdekesen tükrözi vissza a mult század művészeti törekvéseinek történetét. A kiváló holland festő ugyanis nem tartozott a gyorsan elzárkózó és tovább nem fejlődő egyéniségek közé, együtt haladt mindig a korral s mint Tizian is, késő öregségében, hetven-nyolczvan éves korában jutott el művészetének tetőpontjára.


1824-ben született, első tanulmányait Amsterdamban végezte, majd Párisba ment. Ez az idő ott a történelmi jelenetfestés delelőjét jelentette: nagy, pompásan csillogó, szinháziasan elrendezett tömegek, óriási nagy képek, melyeket történelmi czímük, de nem festői előadásmódjuk tett nevezetessé. De Israels sokkal eredetibb egyéniség volt, hogy a Delaroche-iskola nyűgét ne tudta volna lerázni, egy pár unalmas és sima konvencziókkal festett históriai kép után megtalálta a maga hivatását.


Szeretetteljes megfigyeléssel merült el hazája egyszerű, mindennapi életének megfigyelésébe. Híressé vált képei, az „ Asszonyi sors”, „ A hajótörött”, „ A falu szegényei”. „ A hazatérés”, „A varróiskola”, „A homokzátonyokon”, „Egyedül a világban” stb., legnagyobbrészt a hollandi népélet jeleneteit ábrázolják.


De nemcsak festményeinek tárgyai köre változott meg teljesen, a mi önmagában még nem jelentett volna sokat, hanem megváltozott alkotásmódja is. A történelmi képek hideg konvenczionálizmusát mély és meleg emberi érzés váltotta fel, minden alkotásán átvonul az emberi sors szenvedései és tragikuma iránt érzett mély részvét, mely őt témáihoz vonzotta.

 

Tárgyainak ez a lelki átélése sok Rembrandtszerű vonást mutat, de viszont anekdotaszerű elemeket ád alkotásainak, a mi miatt nem egyszer igazságtalan támadások is érték művészetét. Igazságtalanok voltak, mert ezek a tárgyi tulajdonságok nála nem váltak művészietlen tendencziává és kiválóan nagy stílű művészeti kifejezésmóddal párosultak.


A franczia történelmi iskola sima, csupán lokális szinekkel ábrázoló tarka-barka festésmódját hamar elhagyta, mindinkább egy szinhangulatba foglalt tonusos képeket festett, a nagy szeretettel merült el a fény és homály ellentéteinek és egybeszűrődésének megfigyelésébe. E téren ritka tökéletességig vitte, úgy hogy hasonlatként ismét Rembrandt jut eszünkbe, de míg ez sokkal démonibb, nagyobb, mysticusabb hatásokat hozott ki és nagy ellentétekkel dolgozott, Israels lágyabb, inkább az átmenetek, mint az ellentétek ábrázolója.


Ábrázolásmódja nem kerülte ki a franczia impresszionozmus hatását. Évről-évre nagy vonalubban, könnyedebben, változatosabban festett, mindinkább kevesebb és egyszerűbb eszközzel tudta ábrázolni thémáit, csak úgy mint nagy elődje, Rembrandt vagy Tizian ki szintén aggkorában érte el a legkönnyedebb s legkifejezésteltebb alkotásmódot.


Hosszú életet élt, a melyben hazája művészetének egy jelentékeny kora tetőpontját érte meg, de nem csak nagy formai művész volt, hanem mélyen érző ember is, ki nemes érzelmi tartalmat tudott önteni művészetébe.


Farkas Zoltán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egyedül a világon - Az amszterdami Rijksmuzeum tulajdona A jó szomszédok - A budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona
Cikk-ajánló
Törvényjavaslat a pénzforgalom ideiglenes szabályozásáról Törvényjavaslat a pénzforgalom ideiglenes szabályozásáról
Erődy-Harrach Béla a pénzügyi bizottság előadója ismertette a...
Ipari állapotaink Ipari állapotaink
Az országgyülés nyári szünete nem jelent nyugalmat a kormányra nézve....
Kossuth Lajos halálának évfordulója Kossuth Lajos halálának évfordulója
Márczius 20-ikán volt kilencz éve, hogy Kossuth meghalt s azóta nem...
Utczai konyha Oroszországban Utczai konyha Oroszországban
Oroszország városaiban gyakran láthat az utazó utczai konyhákat. Kis...
Apróságok Apróságok
Érdekes vendég érkezik ma Budapestre:1 óra 30 perckor a Keleti...
Addis-Abeba jelenti, Adua elesett Addis-Abeba jelenti, Adua elesett
Széjum herceg reggel 8 órakor elrendelte a rommá lőtt város...
Ásatások Drégely várában Ásatások Drégely várában
A honti muzeum-társulat megbizásábóla társulat titkára, Matunák...
Dél- Amerikába szökött Németh Sándor a birkózóbajnokból lett Gestapo...
Hosszú ideig ismert és népszerű alakja volt a nemzetközi...
Hatalmas német erőösszpontosítás Nyugaton Hatalmas német erőösszpontosítás Nyugaton
1918. tavaszán addig sohasem látott erőt összpontosítottak a nyugati...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98