Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

A vetés mélysége és a fagyok

A „Gazdasági Lapok” legutóbbi számában Bászel Elek érdekes czikkben felel meg arra a kérdésre: Befolyásolja-e a növények felfagyását a vetés mélysége? 

Ha a vetések felfagyásának folyamatát figyelemmel kísérjük, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a fagyok beálltával a talajban lévő víz térfogata a jéggé válás pillanatában egyötöddel kitágul, mely térnövekedés folytán a talaj legfelsőbb rétege felemelkedik, illetve ezen talajfelemelkedés által a vetés gyökerei vagy annak csak egy része elszakad és a midőn a földengedés folytán a talaj legfelsőbb rétege ismét összehúzódik, a gyökerek akkor a föld felületén maradnak.

Már most, ha ezen folyamat többször ismétlődik, a mi hótalan teleken, a midőn a nappalok enyhék és az éjjelek hidegek, igen gyakori tünet az ilyen teleken azután a növények, a mint az előbb is említettük, gyökérzetük egy részével és a megbokrosodási bütyökkel a talaj felületére kerülnek és vagy tönkre mennek, vagy ha meg is maradnak, nagyon elgyomosodnak. 

A fentiekből kifolyólag könnyen belátható, hogy a növények a felfagyás veszélyének annál inkább ki vannak téve, minél gyengébb a gyökérzetük és minél kisebb a bokrosodásuk. Illetve a növények annál inkább képesek a fagy felhúzásának ellentállni, minél erőteljesebb a gyökérzetük, hiszen az magától értetődik, ha egyik-másik gyökér el is szakad, bőséges gyökérzetük folytán ezen hibát könynyen kiheverhetik.

Épen ezen oknál fogva a sekélyen vetett magvak sokkal kevésbé vannak kitéve a felfagyás veszedelmének, mint a mélyebben vetettek, mert a mint a tapasztalat mutatja a meggyökeresedés és ebből kifolyólag a megbokrosodás annál tökéletesebb és gyorsabb, minél sekélyebbre vettetnek a magvak, természetesen a sekély vetést mindenkor bizonyos határok között szabad csak értelmezni. 

A mélyebben vetett magvakból fejlődő növények még azon okból is könnyebben pusztulnak el, mert fejlődésük első szakában csak azon gyökerekre vannak utalva, a melyek közvetlenül a magból fejlődnek; ha így pedig a földalatti szárrész elszakad, meg megbokrosodási bütyökből fejlődött néhány gyenge gyökérke nem képes eléggé táplálni a növényt. 

Megjegyezzük azonban, hogy a sekély vetés se védi meg a növényeket teljesen a felfagyás veszedelmétől, és pedig annál kevésbbé, minél nedvesebb a talaj, mert az magától értetődik, hogy minél több vizet tartalmaz a talaj, annál nagyobb lesz annak legfelsőbb rétegében az elmondottak után a termés növekedése. Azt azonban a mint fentebb is kifejtettük, állíthatjuk, hogy a felfagyás veszedelme a sekély vetésnél mégis csak sokkal kisebb lesz, mint a mélynél. 

A fentieken kívül nemcsak a felfagyás, hanem az elfagyás veszedelmének is inkább ki van téve a mélyre, mint a sekélyebbre vetett növény, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a sekélyebb vetésnél a növények sokkal rövidebb idő alatt bokrosodnak meg és így a fagyok beállta alkalmával az idősebb levelek már megvédik a zsengébbeket az elfagyástól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Havazás - Budapesten a havat a Dunába hányják. Zsup-cséplés Dolgozik a gőzgép
Cikk-ajánló
Különös függőágy-szerkezetet Különös függőágy-szerkezetet
A függőágy nem uj találmány, nem is ötlet, de ahány függőágy van,...
A hét hőse, Brüning A hét hőse, Brüning
Magas, szikár alakja, keskeny, élesmetszésű arca komoran válik el a...
Szomory Dezső - II. Lajos király Szomory Dezső - II. Lajos király
Negyedikül immár előzői nyomán, azoknál inkább is, csakugyan...
Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram
A bázeli kölcsön egyezmény, mint ismeretes, a villamosvasutak és az...
Szokatlanul sok diák bukott meg, mert szokatlanul sok diák érdemelte meg a bukást Szokatlanul sok diák bukott meg, mert szokatlanul sok diák érdemelte...
Feltűnést keltett az érettségi vizsgálatokról szóló jelentések között...
Angol hangok a magyar sportról Angol hangok a magyar sportról
Azt hisszük, hogy nem lesz érdektelen olvasóinknak, ha rövid...
Meggyilkolt városi képviselő Meggyilkolt városi képviselő
Nagykikindán egy legtehetősebb gazdáját, Karancsev István városi...
Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok...
Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm
A MAC kétnapos viadala nem nagy sikert ígért, hiszen a vidéki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98