Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

A vetés mélysége és a fagyok

A „Gazdasági Lapok” legutóbbi számában Bászel Elek érdekes czikkben felel meg arra a kérdésre: Befolyásolja-e a növények felfagyását a vetés mélysége? 

Ha a vetések felfagyásának folyamatát figyelemmel kísérjük, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a fagyok beálltával a talajban lévő víz térfogata a jéggé válás pillanatában egyötöddel kitágul, mely térnövekedés folytán a talaj legfelsőbb rétege felemelkedik, illetve ezen talajfelemelkedés által a vetés gyökerei vagy annak csak egy része elszakad és a midőn a földengedés folytán a talaj legfelsőbb rétege ismét összehúzódik, a gyökerek akkor a föld felületén maradnak.

Már most, ha ezen folyamat többször ismétlődik, a mi hótalan teleken, a midőn a nappalok enyhék és az éjjelek hidegek, igen gyakori tünet az ilyen teleken azután a növények, a mint az előbb is említettük, gyökérzetük egy részével és a megbokrosodási bütyökkel a talaj felületére kerülnek és vagy tönkre mennek, vagy ha meg is maradnak, nagyon elgyomosodnak. 

A fentiekből kifolyólag könnyen belátható, hogy a növények a felfagyás veszélyének annál inkább ki vannak téve, minél gyengébb a gyökérzetük és minél kisebb a bokrosodásuk. Illetve a növények annál inkább képesek a fagy felhúzásának ellentállni, minél erőteljesebb a gyökérzetük, hiszen az magától értetődik, ha egyik-másik gyökér el is szakad, bőséges gyökérzetük folytán ezen hibát könynyen kiheverhetik.

Épen ezen oknál fogva a sekélyen vetett magvak sokkal kevésbé vannak kitéve a felfagyás veszedelmének, mint a mélyebben vetettek, mert a mint a tapasztalat mutatja a meggyökeresedés és ebből kifolyólag a megbokrosodás annál tökéletesebb és gyorsabb, minél sekélyebbre vettetnek a magvak, természetesen a sekély vetést mindenkor bizonyos határok között szabad csak értelmezni. 

A mélyebben vetett magvakból fejlődő növények még azon okból is könnyebben pusztulnak el, mert fejlődésük első szakában csak azon gyökerekre vannak utalva, a melyek közvetlenül a magból fejlődnek; ha így pedig a földalatti szárrész elszakad, meg megbokrosodási bütyökből fejlődött néhány gyenge gyökérke nem képes eléggé táplálni a növényt. 

Megjegyezzük azonban, hogy a sekély vetés se védi meg a növényeket teljesen a felfagyás veszedelmétől, és pedig annál kevésbbé, minél nedvesebb a talaj, mert az magától értetődik, hogy minél több vizet tartalmaz a talaj, annál nagyobb lesz annak legfelsőbb rétegében az elmondottak után a termés növekedése. Azt azonban a mint fentebb is kifejtettük, állíthatjuk, hogy a felfagyás veszedelme a sekély vetésnél mégis csak sokkal kisebb lesz, mint a mélynél. 

A fentieken kívül nemcsak a felfagyás, hanem az elfagyás veszedelmének is inkább ki van téve a mélyre, mint a sekélyebbre vetett növény, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a sekélyebb vetésnél a növények sokkal rövidebb idő alatt bokrosodnak meg és így a fagyok beállta alkalmával az idősebb levelek már megvédik a zsengébbeket az elfagyástól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Havazás - Budapesten a havat a Dunába hányják. Zsup-cséplés Dolgozik a gőzgép
Cikk-ajánló
Ruhát lopott egy nyomorgó orvos fiatal felsége, hogy kimehessen az uccára Ruhát lopott egy nyomorgó orvos fiatal felsége, hogy kimehessen az...
Szombaton estefelé, kevéssel üzletzárás előtt, a Fenyves Áruház...
Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők fizetését Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők...
A „Montag-Morgen”-nak jelentik Magdeburgból, hogy dr....
Róth Jani segélykiáltása a belgrádi börtönből egy pesti barátjához! Róth Jani segélykiáltása a belgrádi börtönből egy pesti...
Hat héttel ezelőtt egy fiatalember érkezett Belgrádba a...
Eszkimó Eszkimó
Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa......
Meglepetések, izgalmak az úszóbajnoki viadalon Meglepetések, izgalmak az úszóbajnoki viadalon
Érdekes, szép meglepetésben bővelkedő versenyt rendezett vasárnap a...
Operaházunk huszonötéves jubileuma Operaházunk huszonötéves jubileuma
Szeptember 27-IKÉN hétfőn, lesz huszonöt esztendeje, hogy a magyar...
Turbinás repülőgép Turbinás repülőgép
A háború alatt sokszor történt repülőszerencsétlenség a miatt, hogy...
Az MTK úszóversenye Az MTK úszóversenye
Augusztus 20-án rendezte az MTK országos vándordíjas versenyét az...
Európa szépségkirálynője – Simon Böske Európa szépségkirálynője – Simon Böske
A magyar színek, a magyar nő szépségének világraszóló diadalát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98