Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

Meghalt Ugron Gábor

A legutóbbi napok egyik legnevezetesebb eseménye Ugron Gábornak, a képviselőház országszerte legismertebb és legnevezetesebb tagjai egyikének halála volt.

 

Hosszú ideig folyton nemcsak tagja volt a képviselőháznak, hanem egyik legtöbbet szereplő vezérembere, a függetlenségi párt legkitünőbb szónokainak egyike. Egyik másik politikai küzdelemben vezérszerepet játszott az ellenzéken, hevesen támadta a kormányt, országszerte izgatott a függetlenségi eszmék mellett, nem csoda tehát, hogy neve ismert volt széles e világban.


Heves véralkatú, szenvedélyes politikus volt így mindig az ellenzéken volt helyén. Emlékezetes a szereplése a véderővitában, a közigazgatás államosítása elleni sikeres obstrukczióban, majd később, mikor kivált a függetlenségi pártból és a 48-as eszmék alapján külön pártot alapított. A koalíczió idején visszatér a Kossuth vezetése alatti függetlenségi pártba.


Az utóbbi évekbe kevesebbet szerepelt; a míg a koalíczió uralmon volt, nehezen tudta beletalálni magát a kormánypárti szerepbe s többféle vállalatainak bukása s az ebből származó nehézségek is megbénították. Ez alatt az idő alatt azonban a sajtóban fejtett ki lelkes tevékenységet s mint vezérczikk-író is kiválónak bizonyult.


Halála kétségkívül nagy veszteség közéletünkre, melynek kevés hozzá hasonló nagytehetségű szereplője és kitünő szónoka volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98