Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Ofélia térdein

Ofélia térdein. Azokat a fentartásokat, a melyekkel mintegy két évvel ezelőtt Gellért Oszkár A deltánál czímű verses kötetét fogadtuk, most megjelent új kötetének olvasása után el kell ejtenünk. Ma már ezelőtt is voltak értékes, szép gondolatai, de ritkán volt meg ezeknek a gondolatoknak a szabadon, fesz nélkül kilendülő ritmusa: ma már ritmikusan, muzsikálisan pattannak ki agyából az eszmék és lírává olvadtan simulnak össze versei.

 

Ha azelőtt gyakran úr volt rajta a forma s néha megérzett a verejték, a melylyel küzködött vele, - ma már a szolgálatába hajtotta a kifejezés eszközeit, sőt akárhány versében meglepő formai szépségek ötlenek elénk. Néha még most is megesik vele, hogy megbotlik egy szóban, egy rosszul választott fordulattal megfojtja egy-egy szépnek indult vers hatását, viszont máskor rendkívül szerencsés, mondanivalójának nemcsak értelmét, hanem zenéjét, hangulatát is híven, telt hangon kifejező nyelven tud szólalni.

 

Egész sereg részlet maradt meg emlékezetünkben a könyv olvasása után, a melyek megragadtak, még most egész vers, a mi annak jele, hogy a költő nem föltétlen ura a kompozíczió művészetének: a sorok, strófák, fordulatok néha az egésznek rovására érvényesülnek, külön életet élnek, nem illeszkednek bele szervesen az egész versbe.

 

Ez azonban inkább a külső megkomponálásra vonatkozik, mert belsőleg, lelkünkben, eszméink sorakozásában, egymáshoz való viszonyulásában a versek szervesek, egy gyökérről sarjadozottak. Minden eszme, minden érzés a költő szívére van vetítve, ha képzeletben meghosszabbítjuk vonalainkat, ott találjuk mögöttük a költő érdekes, finom vonású arczulatát.

 

Ez az arcz folytonos nyugtalanságban van, visszatükröződik rajta minden kép, futó benyomás, - folyton jelzi, hogy a lélek, melynek tükre, nagyon érzékeny. Legtöbbször a szerelem és pedig – s ez oly ritka dolog versekben, hogy szinte Gellért specziálitásának tűnik fel – a hitvesi szerelem a tárgy, a maga teljességében, a melyhez hozzátartozik a forró erotika is.

 

Ez azonban sohasem nyilatkozik kirívó vagy sértő módon. – épen abban áll Gellért finomsága, hogy olyan dolgokat, melyeket egy rosszul eltalált szó, egy rikító szín brutális hangzásáuakká tehetne , szemérmetesen, tisztán és mégis közvetlenül, igaz hangon tud elmondani. Azokról a heves elragadtatásokról, pillanatnyi fölhevülésekről, mámoros perczekről énekel, melyek a szerelmes fiatal hitvesek életét folytonos gyönyörteljes izgalomban tartják.

 

Néhány versében, melyekben kis fiairól szól, benső gyöngédség remegteti meg a hangját. Ez az érzéskör adja meg a könyv tartalmának java részét, egy cziklus azonban kiválik belőle. ebben a költő a repülőgépet énekli meg. A repülés gondolata nagyon elragadta, vágygyal, lelkesedéssel, elragadtatással szól róla és nagyon szép, a hogy ennek a gondolatnak ki tudja venni a líráját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A budapesti és környékbeli villamos vasutak átvétele A budapesti és környékbeli villamos vasutak átvétele
A kereskedelmi miniszter tudvalevőleg mindjárt müködése első napján a...
A kvóta A kvóta
November 22-én délután hat órakor a kvótabizottság ülést tartott, a...
Eddig 10 vagón a vasnapok gyűjtése Eddig 10 vagón a vasnapok gyűjtése
A vasnapok gyűjtése teljes erővel megindult. Munkatársunk kérdést...
Gyorsított iramban szavazták meg a magyar békeszerződés súlyos gazdasági intézkedéseit Gyorsított iramban szavazták meg a magyar békeszerződés súlyos...
A magyar békeszerződés szakaszait olyan szédítő iramban tárgyalták...
Véres diákzavargások Pest város utzáin a 18. században
Az 1776. év február 20-án, farsang utolsó napján, éjjeli 10-11 óra...
Sorozatos gyógyulások a Klotild uccai Zeileis-intézetben Sorozatos gyógyulások a Klotild uccai Zeileis-intézetben
Nem lehet elhallgatni a nagyszerű gyógyeredményeket. A rendelőintézet...
Az UTE kerékpárversenye Az UTE kerékpárversenye
Kitűnő rendezésben folyt le az UTE kerékpár és motormítingje. Az...
Schiller halálának századik évfordulója Schiller halálának századik évfordulója
Német Nemzet nagy irodalmi emlékünnepe, Schiller Frigyes halálának...
Hírek az atletika világából Hírek az atletika világából
Némethy és Grosz a bajnokságokban A tavaly 800 és 1500 méteres...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98