Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Koronázás Londonban

Ez idő szerint London egyértelmű a hatalmas brit birodalommal. Mert legkevesebb nyolcz millió ember igyekezett mindenképp látható jelét adni annak, hogy minő fontos alkotmányjogi és állami aktus ment végbe a westminsteri apátság templomában akkor, a mikor V. Györgyöt és Mary királynét megkorozázták.

 

Emberi képzeletet felülmult az a fény és pompa, a mely ugyszólván elkápráztatta a jelenvoltakat és örökre feledhetetlen képet varázsolt az emlékezetünkbe. A koronázási diszmenet, a bevonulást az apátsági templomba, a hol a peereket és peernők mesés kincseket érő drága ruhákban, hermelines palástokban, szikrázó, csillogó ékszerekkel telerakva, fejükön a peeri koronákkal állották körül az uralkodópárt és amikor a koronázás megtörtént, harsányan kiáltották angolul: „Isten óvja a királyt és a királynét!” mindezt leírni nem lehet elég híven, csak el lehet talán képzelni.

 

Dörögtek az ágyuk, a koronázási menet tizenhat kilométeres utvonalán a millió és millió angol alattvaló éljenzett, lobogtatta a zsebkendőjét. A fárasztó czeremónia, a nagy hőség, valamint a nehéz koronázási diszruha az óriási hermelines palásttal, valamint a sulyos korona ugyancsak kifárasztotta a királyt és nejét, a kik ennek daczára hősiesen átszenvedték a koronázási hagyományos szertartásait.

 

A király és királyné a fáradság minden külső jele nélkül vetették alá magukat az előírt formáknak. A mire nemzeti áldozatkészség, óriási vagyon, emberi leleményesség, fény, pompakifejezés képes, az mind látható volt napokon keresztül Londonban, a hol a koronázás napjaira a rendes mindennapi és üzleti élet megakadt, mert ünnepelt mindenki a szó legszorosabb értelmében.

 

Hónapok óta a koronázás eszméje hatotta át az angolok minden cselekvését. A ki csak tehette, módját ejtette annak, hogy lojalitását valamely angol formában juttassa kifejezésre.

 

Hogy sokat ne említsünk, a koronázás alkalmából a nagy diszebéd alkalmára, a mely a megérkezett vendégek (külföldi uralkodók, herczegek, képviselők stb.) tiszteletére volt szánva, egy tiz méter magas hatalmas tortát állítottak fel, a melynek képét be is mutatjuk.

 

Egész vagyonba került a hatalmas torta, a melyhez hetven kilo czukrot, hatvan font vajat, rengeteg lisztet, négyszáz tojást stb. használtak fel. Több érdekes eredeti fényképfelvételt mutatunk be olvasóinknak a koronázási menetről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az érsek felteszi V. György király fejére a koronát Tíz méter magas koronázási torta V. György angol király, a koronázási jelvényekkel V. György király övébe dugja az állam kardját Az angol királyné koronázási díszruhája
Cikk-ajánló
IIván Moszkvin -  A szentpétervári kurir IIván Moszkvin - A szentpétervári kurir
1926 december huszonharmadika emlékezetes ünnepnapja volt a magyar...
Véresre verték a ferencvárosi játékosokat a bécsi stadionban Véresre verték a ferencvárosi játékosokat a bécsi stadionban
A Ferencváros és a Hungária reggel hat órakor érkezett meg Bécsbe....
Anglia jegyzékben utasította vissza Németország fegyverkezési követeléseit Anglia jegyzékben utasította vissza Németország fegyverkezési...
A külügyminiszterium vasárnap hozta nyilvánosságra az angol kormány...
Magyarország 30 kilométeres gyaloglóbajnoksága Magyarország 30 kilométeres gyaloglóbajnoksága
Két indulója volt az idei 30 kilométeres gyaloglóbajnokságnak,...
A kormányok gazdasági tárgyalása A kormányok gazdasági tárgyalása
Magyarország és Ausztria gazdasági kiegyezésének előzetes tárgyalásai...
MTK – IFC Nürnberg 4:2 (2:0) MTK – IFC Nürnberg 4:2 (2:0)
A tizenegyszeres magyar bajnokcsapat MTK tavaly a spanyolok...
Vadállatok mozgófénykép-vásznon Vadállatok mozgófénykép-vásznon
Amióta a mozgófényképezés oly óriási módon és arányokban fejlődik,...
A franczia-orosz barátság és a balti flotta A franczia-orosz barátság és a balti flotta
Az orosz flotta Francziaország támogatásával sokkal könyebben és jobb...
Mit igér a magyar DOPOLAVORO? Mit igér a magyar DOPOLAVORO?
A magyar szabadidő mozgalom nem egyszerű utánzata az olasz vagy német...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98