Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Koronázás Londonban

Ez idő szerint London egyértelmű a hatalmas brit birodalommal. Mert legkevesebb nyolcz millió ember igyekezett mindenképp látható jelét adni annak, hogy minő fontos alkotmányjogi és állami aktus ment végbe a westminsteri apátság templomában akkor, a mikor V. Györgyöt és Mary királynét megkorozázták.

 

Emberi képzeletet felülmult az a fény és pompa, a mely ugyszólván elkápráztatta a jelenvoltakat és örökre feledhetetlen képet varázsolt az emlékezetünkbe. A koronázási diszmenet, a bevonulást az apátsági templomba, a hol a peereket és peernők mesés kincseket érő drága ruhákban, hermelines palástokban, szikrázó, csillogó ékszerekkel telerakva, fejükön a peeri koronákkal állották körül az uralkodópárt és amikor a koronázás megtörtént, harsányan kiáltották angolul: „Isten óvja a királyt és a királynét!” mindezt leírni nem lehet elég híven, csak el lehet talán képzelni.

 

Dörögtek az ágyuk, a koronázási menet tizenhat kilométeres utvonalán a millió és millió angol alattvaló éljenzett, lobogtatta a zsebkendőjét. A fárasztó czeremónia, a nagy hőség, valamint a nehéz koronázási diszruha az óriási hermelines palásttal, valamint a sulyos korona ugyancsak kifárasztotta a királyt és nejét, a kik ennek daczára hősiesen átszenvedték a koronázási hagyományos szertartásait.

 

A király és királyné a fáradság minden külső jele nélkül vetették alá magukat az előírt formáknak. A mire nemzeti áldozatkészség, óriási vagyon, emberi leleményesség, fény, pompakifejezés képes, az mind látható volt napokon keresztül Londonban, a hol a koronázás napjaira a rendes mindennapi és üzleti élet megakadt, mert ünnepelt mindenki a szó legszorosabb értelmében.

 

Hónapok óta a koronázás eszméje hatotta át az angolok minden cselekvését. A ki csak tehette, módját ejtette annak, hogy lojalitását valamely angol formában juttassa kifejezésre.

 

Hogy sokat ne említsünk, a koronázás alkalmából a nagy diszebéd alkalmára, a mely a megérkezett vendégek (külföldi uralkodók, herczegek, képviselők stb.) tiszteletére volt szánva, egy tiz méter magas hatalmas tortát állítottak fel, a melynek képét be is mutatjuk.

 

Egész vagyonba került a hatalmas torta, a melyhez hetven kilo czukrot, hatvan font vajat, rengeteg lisztet, négyszáz tojást stb. használtak fel. Több érdekes eredeti fényképfelvételt mutatunk be olvasóinknak a koronázási menetről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az érsek felteszi V. György király fejére a koronát Tíz méter magas koronázási torta V. György angol király, a koronázási jelvényekkel V. György király övébe dugja az állam kardját Az angol királyné koronázási díszruhája
Cikk-ajánló
Verlaine és Carriere - Ady Endre Verlaine és Carriere - Ady Endre
Korának legkeresztyénebb festője, Eagéne Carriere, megfestette...
Húsvéti elmélkedés Húsvéti elmélkedés
És A Nő jön. Kezd betelepedni a sportterekre. Ott szerzi be a...
Az Amerikát verő japánok nehezen győztek kosárlabdázóink ellen Az Amerikát verő japánok nehezen győztek kosárlabdázóink ellen
A BEAC-pálya tribünjein divatos slágereket játszik a megafón, a...
Egységes magyarság
Az országrészek fájdalommal szakadtak el, sajátos öntudattal térnek...
A nagy hőség A nagy hőség
Julius elsejétől a nagy hőséget csakis zivatarok, az ország több...
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Rubino Rubino
Egy egyszerű ember, ki nem akar babérokat aratni tettével, sőt tudja,...
Mozgalom a gépmunka terjesztése érdekében
Néhány esztendővel ezelőtt a magyar mezőgazdaságban is hatalmas...
A Hakoah kétnapos nemzetközi atlétikaversenye A Hakoah kétnapos nemzetközi atlétikaversenye
A Hakoah kétnapos nemzetközi versenyére Bécsbe utazott magyar atléták...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98