Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

A tornaversenyek méltatása a napilapokban

Még nem is olyan régen a napilapok csak keveset és kelletlenül foglalkoztak sporttal és adtak helyet a testedző sportról szóló hiradásoknak. Ez most már lényegesen másképp van. Minden napilap, minden nap, hasábokon át ir a testedző sportról, szépet, jót, hasznosa, érdekeset, unalmasat és jelentéktelen vegyesen.

 

Egyes napilapok szinte exisztenciájukat vagy legalább is nagy elterjedtségüket, népszerüségüket köszönhetik terjedelmes és tartalmas sportrovataiknak. viszont a testedző sport is igen sokat köszönhet a sportsajtónak.

 

Egész bizonyos, hogy a testedző sportunk nem fejlődött és nem terjedt volna a mai arányokra, ha a sajtó nem karolta volna fel az ügyet, illetve mondjuk ki őszintén, ha a sajtó nem vette volna észre, hogy a testedző kultuszról irni, hirt adni jól hasznositható vállalkozás. No de ez mellékes. Fő, hogy van már testedző sportunk s van sportirodalmunk, illetve sportsajtónk is.

 

Sajnos állapittatott azonban meg, hogy a sajtó kissé fölületesen, illetve egyoldaluan kezeli a testedző sportot. Csak arról ir, arról tudósit és referál, ami érdekes, izgat, ami az emberek idegzetét lázba ejti. Versenyekről, recordokról, footballmérkőzésekről, birkozásról stb., de nem ir a disztornáról, tornaversenyekről.

 

Nem irnak a lapok ezekről a dolgokról valószinüleg azért, mert a tornaversenyek csak szépek, üdvösek, de nem izgatóan érdekesek. Nem irnak, mert ezekről irni nehezebb, mert ehhez szakértelem kell.

 

Nem irnak, mert a napilapok sporttudósitói nagyobbrészt elfogultak, mert azt hiszik, hogy igazán mindenkit csak az athletikai rekordok és gólok mennyisége érdekel, mert ugy vélik, hogy a lap kelendőségére csak az érdeklődést felcsigázó hirek és az eredményekre vonatkozó amerikai stilusu reklámcikkek birhatnak befolyással.

 

Ez az állapot szőnyegre került interpelláció alakjában a MOTESz legutóbbi tanácsülésén s ennek eredményeként a MOTESz érdemes titkára levelet küldött az érdekelt napilapok szerkesztőségeihez : Hisszük, hogy a MOTESz titkára által meginditott intervenció üdvös hatással lesz, s a lapok főszerkesztői oda fognak hatni, hogy a magyar tornászat ne szenvedjen a magyar sajtó miatt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Sportélet a hivatalban
Krékity Krisztián

Irta: Moll.

Diszkoszvető-bajnokunkat hivatali főnöke – tréningjének megkönnyítése céljából – egy, másik, kevésbé fárasztó osztályba helyezte. Ha ez a sportszeretet igy folytatódik, akkor a jövőben a következő jelenet fog lejátszódni. (Történik egy előkelő bank könyvelőségében. A cégvezető egyedül ül a szobában. Az igazgató inspiciroz.)


Az igazgató (körülnéz): Mi az, mi az Grün úr, Ön egyedül? Hol vannak az urak?
A cégvezető (boldog mosollyal): Külföldön, direktor úr!


Az igazgató (megdöbbenve): Megbolondult Grün úr! Mit keresnek a külföldön? Hol van Hollófi?
A cégvezető: Prágában direktor ur. A 100 yardos sikfutásban sorra keféli a németeket, a cseheket, a bécsieket, meg a muszkákat. Ez aztán a dicsőség! Többet ér mint egy szép slussz Salgó részvényekben.


Az igazgató (nyájasabban): És Nagyszebeny?
A cégvezető (majd elolvad): Az vezérevezi holnap a Pannoniát a hamburgi Senats-Achterban.


Az igazgató: Grün ur, ha jól emlékszem, hat év előtt is emiatt ment ki Hamburgba.
A cégvezető: Igaz, de azóta folyton védik azt a szép dijat.


Az igazgató: Merre járkál Halász?
A cégvezető: Most kaptam sürgönyt. Bécsben hat birkózót fektetett le két vállra és megnyerte Alsó-Ausztria nyári világbajnokságát.


Az igazgató: Hallatlan! És Szűcs?
A cégvezető (büszkén): Rómában van. Footballozik az olasz király tiszteletére és rakásra nyeri a serlegeket.


Az igazgató (vigabban): Grün, tudja meg, hogy a mai naptól fogva mi is sportolunk.
A cégvezető (ugrálva): Igazán direktor ur! És mit fogunk csinálni?


Az igazgató (izmait mutatva): Emelni fogunk barátom, emelni.
A cégvezető: Sulyt, direktor ur?


Az igazgató (széles nevetéssel): Nem barátom, hanem felemeljük az – alaptőkét.
(A cégvezető elájul.)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Erdélyrész tornatanárok póznamászás szabadgyakorlatok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98