Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A MAFC meetingje

Teljes elismerés illeti a MAFC-ot, jelesen annak éltető lelkét, Donáth Leót a hatalmas külföldi konkurencia biztositásáért és a verseny sima lebonyolitásáért. Szombaton estére volt kitüzve a verseny kezdete, de a délután megeredt és azután el sem álló zápor még 8 órakor is szinüres nézőtért mosott.

 

Az öltözőfolyosón dideregve huzódott meg az uszók rettenthetetlen serege, mely kész lett volna még ebben a szibériai időben is vizbe szállni.

 

Ám a rendezőség, dr. Virava János-nak, a MUSz elnökének engedélyére, sőt egyenes felszólítására hosszas tanácskozás után ugy határozott, hogy a szombati versenyeket vasárnap délelőtt usszák le.

 

A versenyzők elszéledtek, de néhányan nem tudtak nyugalomra térni abbéli kiváncsiságuk miatt, hogy vajjon eláll-e az eső? Ezek részint az Angol Park, részint a Jardin de Paris cimű meteorologiai intézetekben kémlelték a felhőket.

 

Akik e helyeken szombaton éjjel megfordultak, három magyar uszóbajnokot és egy sereg kisebb potykát láthattak készülődni a másnapi nemzetközi küzdelmekre. Szükségesnek tartottuk leszögezni e bájos és idyllikus tényt, mely megkapóan cáfol arra a nézetre, hogy az uszók a leglelkiismeretlenebb sportemberek.


Vasárnap délelőtt kiderült az ég s a versenyt meleg napsugárban kezdték meg, közönség nagyon gyéren volt.


Az a kellemes öröm, melyet Peterdynek Brandt feletti szép győzelme keltett, egyszerre tompa kétségbeeséssé változott, amidőn Bretting a 220 yardos bajnokságban legyőzte a védő Las-Torrest.

 

Las-Torres távol áll régi formájától. Amit a katonáskodás társadalmai dacára is nyujtani tudott, az jövő évi szereplése elé a legszebb reményekkel enged tekinteni. Bebizonyította, hogy hazai vetélytársai még igy meghendikepelve sem érnek a közelébe.

 

Bretting győzelmét tisztára annak tulajdonithatjuk, hogy Las-Torres egyedül Beleznayt kisérte figyelemmel, mert a felőle terjesztett tréninghirek alapján őt tartotta legveszedelmesebbnek. S míg Beleznayt tulbecsülte, addig a német bajnokot nem értékelte kellőleg. Biztosra vette, hogy az bele fog fulladni saját iramába, melyet a magyar versenyzők nem is igyekeztek felvenni.

 

Az utolsóelőtti hosszban, mikor Beleznayval már végzett, akkor látta, hogy Bretting még mindig veszedelmesen vezet. Utána ment, de az utolsó hosszban nem láthatta ellenfelét s igy a hires Las-Torresi finis elmaradt. A fáradság legkisebb érzete nélkül ért célhoz két méterrel Bretting mögött.

 

Katonáskodásnak kell betudni azt, hogy erejét nem volt képes egészen a versenybe fektetni. Brettingnek csodálattal kell adóznunk. Először, Halmay visszavonulását használta fel, rövid távon vágott a sprinterek elé. Most óriási erejű crawlja már 220 yardon is veszedelmessé teszi.

 

Bretting ideális uszóalakkal bir. Karjai szokatlanul hosszuak: víz felett mesés könnyűséggel repülnek előre s a víz alatt hatalmas erővel irják le utjokat. Legimponálóbb a lábmunkája. Hosszu lábszárait csipőből vagdalja ferdén a vizbe.


A bajnokság ideje azonban még eléggé elmarad Las-Torres tavalyi formájától, melyen a magyar bajnok jövőre minden bizonnyal még jócskán javitani fog. Erre nézve garanciát nyújt testének rendkivüli megerősödése és az a könnyüség, mely ennek dacára tempóján észlelhető.


A Hellas győzelmeit szaporitotta a 4-szer 66 és kétharmad méteres vegyes-staféta, melyben könnyen végzett a MAFC és a MTK ellen. Az előbbi sorsát Elek és Beleznay kimerülten való starthoz állása, az utóbikét a rossz oldaluszó pecsételte meg.


Váratlanul szép győzelmet aratott Demján a favorit Stühmer ellen. Szezón elején nagyszerünek mondható időbeli eredménynyel biztosan nyert. Toldinak ő a hosszabb melltávokon még sok keserves percet fog szerezni.


Kunischnak Ádám ellen nem kellett nagyon harcolnia, mégis 2:40-en belül uszott a 200 m-es uszásban. Középtávuszóinknak vele is számolni kell már.


A 4X66 2/3 m-es sprintstafétában a MAFC örvendetes revánsot vett a Hellason, 0:42.8-as pompás átlaggal biztosan győzött, főleg Rimanóczy kitünő uszása révén.


Az este folytatódó versenyek során Toldinak a 100 m-es melluszásban nem akadt ellenfele. Valóban pillanatnyilag ő a benevezettek közt a legjobb. Ez iránt csak Baronyi támaszthatott volna kétséget, de ő a rögtön ezután következő hátuszásra tartogatta erejét, melyben Wendelin-nek nyujtott alkalmat a revánsra. Wendelin azonban nem élhetett az alkalommal, mert Baronyi most is könnyen huzott el tőle.


A királydijnak hirdetett, de szerényebb keretben eldőlt 100 yardos uszás Bretting és Beleznay startjával indult meg. A német csodauszó végig vezetett és pompás idővel győzött, de Beleznay startjával indult meg. A német csodauszó végig vezetett és pompás idővel győzött, de Beleznay csak centiméterekkel maradt el tőle. Ugy látszik a sprint konveniál neki legjobban. Ha tisztán rövidre koncentrálná munkáját, kiváló eredményekre lenne képes.


A meghivási számként beillesztett hátstaféta hozta meg a németek utolsó diadalát. A 3X100 m-es vegyes stafétában a MTK embereinek győzelme hatalmas örömujjongást váltott ki a közönségből, ugyszintén a MAFC győzelme is a sprintstafétában. Ha Szentgróthy jelen van, a MAFC b) csapata is legyőzte volna a Hellast. Az esti publikum nagyobb volt a délelőttinél.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Las-Torres Béla Beleznay László
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98