Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Június

Májusi football szemle

Nyugvóra készül a football. De mielőtt elvonulna nyaralni, egy olyan csattanó meglepetésben részesiti a világot, amilyen még nem volt. És a jó világ szörnyüködik, botránkozik, sáppadozik, hogy aztán hamarosan mindent elfelejtsen.

 

A nagy csattanó a Blackburn Rowers-el való skandalum. Hiszen tetszik tudni a napilapokból, hogy a Blackburn csunyán megverte kapuzárás előtt a Franzstadtot. 8:1, mindenféle bírói atrocitások dacára! És közben kinos huzakodások a két csapat, meg a biró között.

 

A biró - onnan a derék házi birák karából minden áron javitani kívánt a mérlegen - elfogultságból, meg fejetlenségből, meg legfőbbképpen tizezer jól fejlesztett, tátott torok kényszeritő hatása alatt. Aztán jött a másik csattanó: kiállott a szirt fokára egy bus magyar a Franzstadti korcsmák árnyékos söntéséből és jól végig huzott a pimasz ángliuson, aki tisztességesen mert játszani a becézett magyar csapattal. Aztán meg vidám kőzápor verdeste az angolok kocsijának ablakait.

 

És közben átkok, szidalmak, durva fenyegetődzések röpködtek finom turáni nyelvezeten a durva angolok felé. Hát csak ez történt, kérjük alássan! Hiszen tudjuk mi azt, hogy a botránkozás moraja a Franzstadt határain már zugó helyesléssé változik. Tudjuk, hogy a nem helyeslő cikkeket ideges nyugtalansággal olvassa a házi publikum. Vagyis földhöz vágja a lapot, kijelenti, hogy ez hazaárulás és rut irigység.

 

De hát Istenem; uraim, térjünk egy kicsit észre! Hiszen nem vagyunk dedós gyerekek, akik rinak, ha eltörik a játékszerük! Komoly, felnőtt emberek volnánk vagy mik, akik talán mégis csak kell, hogy szégyenkezzenek a gyerekes viselkedésükön; mikor odahaza a tükör elé állva, megpillantják a dúlt ábrázatukat!

 

Mit szól hozzánk a világ, ha megtudják, hogy tizezer jól fésülködő, sőt kopasz uri ember egy sportjátékon másfél óra hosszat ugy ordit, mint a mészáros a vágóhidon, a végin pedig verekszik, mint egy részeg közhuszár és nem rántja hátra a feleségit a sleppjinél fogva, mikor az nagyot köp az angol profik képire.

 

Hát nincs komolyság, önuralom és szégyenérzet idehaza, hogy ilyesmi megtörténhetik? Hogyan kivánhassuk mi a házi birótól, bár csak az aránylagos elfogulatlanságot is, ha ilyen dühös fenevadak vagyunk?

 

Hogyan nézhetünk a gyerekeink szemébe, ha ilyen közröhejes példát nyujtunk nekik? Hogyan kivánhassuk az üzleti segédtől, a cselédünktől, a kiszo9lgáló pincértől, az ablakaink alatt csöngető erényes szemetes kocsistól, hogy tiszteljen bennünket, ha mi ilyen felnőtthöz nem illő módon hurrogunk, átkozódunk és verekszünk?

 

Vigyázat, tisztelt nagy egyletek és az élén haladó különösen tisztelt Ferencváros ! Ez az út a sport teljes dezoluciójának utja! A hogy neveljük a közönséget, ugy látjuk a hasznát. És ha ebből a mérges illuzióbul, amit mesterségesen szuggerálunk be a publikumnak, egyszer kiábrándul, akkor majd kezdhetjük előlrül a küzködést, mert az elbolonditott, illegális eszközökkel fölsrófolt publikum ott hágy bennünket ; nemcsak a FTC-t, hanem az egész magyar sportot!

 

Kérünk több szerénységet a pálya hasznositásban, több önuralmat a publikum nevelésében, kevesebb elhamarkodást az attrakciók hurcolásában, kevesebb elszántságot egy amatőr csapatnak üzleti célokra való fölhasználásában! Tudjuk, hogy a közönségért az egyletet teljes mértékben felelőssé tenni nem lehet. De ha a tendencia oda irányul, hogy a publikum romoljék, akkor a felelősség elkerülhetetlen. Ha jobban szeretjük a pálya hasznot, mint a sportot, akkor majd az ördög elviszi mind a kettőt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Profik, ha egymással találkoznak
Krékity Krisztián

Profik, ha egymással találkoznak.
Irta: Moll


(Történik egy előkelő fővárosi torna klub titkári helyiségében. Személyek: a titkár és a két egymás ellen játszandó profi-csapat kapitányai.)


A titkár: Nos uraim, tehát megegyeztünk volna. Önök vasárnap egymás ellen fognak küzdeni s most végül a tiszteletdijat fogjuk megállapitani.
(A kapitányok halkan suttognak és tárgyalnak.)
Első kapitány: Hát kérem, mister, a játék dija 56,000 korona.


A titkár (rémülten): De uraim! Hisz ez óriási összeg.
Második kapitány (barátságosan) : Nem leszünk smucigok uram, hát legyen rund 50,000 kron.


A titkár (boldogan): Ez már beszéd. Elfogadom.
Első kapitány: Természetesen kombinációs játékot értve.


A titkár (bámul): Kombinációs játék! Hát az micsoda?
Első kapitány: 50,000 koronáért csak lassan kombinálunk. Ha ön rösöket akar, ami fárasztja embereinket, akkor 10,000 koronával többet fizet.


A titkár (izzad): Kedves uraim, akkor csak kombináljanak inkább.
Első kapitány: Tehát kombinációs játék. Al right! És ki győzzön?


A titkár (szédülve): Ki győzzön? Hát győz, aki győz! Győzzön az erősebb.
Második kapitány: 50,000 koronáért csak kombinációkkal spékelt eldöntetlent tudunk szállitani. Ha döntést parancsol, akkor azt meg kell fizetni. A vesztes fél ez esetben külön 10,000 korona bánatpénzt kap, mert bánkódik a vereségért.


A titkár (halálsápadtan): No jó, nem bánom, fizetek még 10,000 koronát, de aztán szép győzelem legyen.
Első kapitány (ravaszul): Nagy gólaránnyal?


A titkár (gyanutlanul): Legyen 5 : 1.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
FTC-Blackburne Rovers 1910-11. évi 1. osztályú footballbajnokság eredménye 1910-11. évi 1. osztályú footballbajnokság eredménye
Cikk-ajánló
Letört bimbók
Ez már inkább. Az Intolerance nem, ez igen. A "Letört bimbók" című...
Tóth Árpád emlékünnepség Debrecenben Tóth Árpád emlékünnepség Debrecenben
November 23-án a debreceni Ady-Társaság a debreceni születésű Tóth...
Léghajón az északi sarkra  1. Léghajón az északi sarkra 1.
Amerikában érdekes tervvel foglalkoznak, léghajón akarnak eljutni az...
Oszkár svéd király a norvégoknak Oszkár svéd király a norvégoknak
Oszkár svéd király a mult héten osztotta ki azokat a karácsonyi...
Letartóztatták Vadas László sportrepülőt Letartóztatták Vadas László sportrepülőt
A vasárnap reggeli lapok már jelentették, hogy halálos...
Hadparancs Hadparancs
Honvédek! Magyar katonák! A háboru végső kifejlődéséhez közeledik és...
Walkó külügyminiszter és a cseh követ megkezdik a hidasnémeti affér békés elintézését Walkó külügyminiszter és a cseh követ megkezdik a hidasnémeti affér...
A hidasnémeti cseh-magyar konfliktus az elmult napok során egyre...
A Kossuthnál járt czeglédi küldöttség A Kossuthnál járt czeglédi küldöttség
Czegléd városának százas bizottsága, a mely annak idején, 1877-ben...
Kilencszer nyerte a MAC a szenior mezei bajnokságot Kilencszer nyerte a MAC a szenior mezei bajnokságot
A Nyugati-pályaudvarról különvonat indult vasárnap délelőtt a mezei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98