Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

A Josivara pusztulása

Elpusztult, leégett teljesen Tokio híres gésavárosrésze a Josivara. Néhány üszkös gerenda, rengeteg hamu, perje, a tűz pusztitásának szomoru nyomai jelzik csak, hogy ott, a hol ez az elem féktelenül tombolt, valamikor egy tündérváros állott, ezer meg ezer bájos geisával.

 

Barzini Luigi rendkivül vonzóan írja le a Josivárát, ismertet meg az elpusztult geisaváros misztikus szépségeivel. A geisák társadalma megőrizte régi hagyományait, viseletét, szokásait.


A geisa volt a müvésznő, a ki énekkel tánczczal füszerezte a mulatságot és jártas az ünnepi lakomák szertartásos utvesztőjében. Ha a geisa tullépte a mulattatás határait, oiron nevet kapott, a mely után a joro következett.

 

Ebben a kivételes női társadalomban a geisák voltak a herczegnők, az oironok a nemes hölgyek, a jorok pedig a pórleányok. A mikor Tokio álomba merült, akkor ébredezett a Josivara. Az első csillaggal együtt gyult ki az első színes lampion, rá csakhamar az egész városrész tündéri fényözönben uszott.

 

A tompított fény fantasztikus világosságot árasztott a széles s kiszögellő tetejü, szabálytalan alaku házakra. Az utczában lassu menetben haladt tova a tömeg. A házak papirosfalai átbocsátották a lampiónok fényét és a hölgyek árnyéka végigsuhant a falakon.

 

A Koto zengő hangja, dobpergés, majd lágy énekszó szürődött át a házak falain, a melyeknek küszöbén szép sorjában sorakoztak egymásmellé a benn mulató vendégek saruczipői. A földszinten a ház elülső része teljesen nyitva volt, mert a bambusz- vagy kartonból készült falakat egyszerüen eltávolitották, s az utcza népe szabadon beláthatott a fakorlátok mögött a házak belsejébe, láthatta a selyemkimonós jorokat, a mint himzett vánkosokon istennői nyugalommal, bájosan mosolyogva ülnek, megbámulhatta aranynyal áttört övüket, kardalaku ezüst tükkel áttüzdelt, virágokkal ékes tornyos, szinfekete frizurájukat.

 

Ennek az álomszerü tündérvárosnak betelt a végzete. Elpusztította a tüz, Hontalanná lett több ezer geisa, oda a Josivara.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98