Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

A finnek művészete

A finn nép művészetének fejlődése sok hasonlóságot mutat a miénkkel. Mint keresztény, főleg templom-építő és díszítő művészet indul meg a középkorban, külföldi hatások alatt és külföldi stilusok szerint, de a helyi viszonyoktól függően bizonyos fokig önállóan fejlődik tovább, önállóbban, mint a mi középkori művészetünk.

 

Aztán jön a reformáczió kora, a mely az eddig az egyház szolgálatába hajtott művészetet önállóan teszi, de még mindig nem szabadítja fel a külföldi hatások alól. Csak a XIX. században indul meg egy önálló fejlődés, különösen 1840-től, a finn művészeti egyesület alapításától fogva s jelentékeny művészeteket produkál, kik között nincs ugyan olyan világszerte ünnepelt nagy művész, mint a Munkácsynk s talán csak az egy Gallén-Kallela Akseli éri el a mi néhány kitűnőbb eredeti sajátosság, sajátképű finn gyökeresség van az egész fejlődésben, mint a miénkben, a mely tulajdonkép az általános európai fejlődés többé-kevésbé egyénien szinezett viszhangja.

 

Erről a finn művészetekről szól a K. Lippich Elek szerkesztése alatt megjelenő Művészeti Könyvtár legújabb kötete. Irója Ohquist János, a finn műtörténet egyik legkitűnőbb művelője s ebben a könyvben kisérelte meg először a finn művészet tüzetes történeti tárgyalását. Bizonyára köszönettel fogják venni a finnek is, hogy egy magyar vállalat teszi először lehetővé művészetünk fejlődésének ilyen nagyarányú monografiában való tárgyalását.

 

A könyv nagyon világos és áttekinthető képet add erről a fejlődésről; nyugodt, tárgyilagos hangon, de szeretettel szól róla. Ez a szeretet nem vezeti túlzásokra és túlbecsülésekre, mindig megőrzi józan látását, helyes perspektívába tudja beállítani úgy az egyes művészeteket, mint az egész fejlődést.

 

S a magyar olvasó sok tanulsággal fogadhatja ezt a könyvet: itt is egy nehéz politikai, társadalmi és gazdasági viszonyokkal küzködő művészet törekvéseit látja a nemzeti egyéniség önálló művészi kifejezése felé, itt is azok az erők dolgoztak és juttatták a finn művészetet mai virágzásáig, mint minálunk.

 

A könyv becses kiegészítője a Művészeti Könyvtár monografia-sorozatának s úttörő jelentősége is van: alapjául fog szolgálni a finn művészetre vonatkozó kutatásoknak. Illusztráczió anyaga is rendkívül gazdag, a szerző nyilvánvaló hozzáértéssel válogatta ki a finn művészet anyagából a leginkább jellemzőt és a legérdekesebbet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Akseli Gallén:  Wainamöinen elhagyja Finnországot Lemminkanen anyja  - Akseli Gallén műve
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98