Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

A mandzsuriai pestis

Még mindig dühöng a veszedelmes járvány Mandzsuriában, noha most már a kinai kormány erélyesebb rendszabályokhoz folyamodott és a modern higienia elvei szerint igyekszik a járványt elszigetelni. Néhány ujabb képet volt alkalmunk beszerezni a rettenetes járvány szinhelyéről.

Az egyik kép a karbini kinai negyed (Fudjadjan) pestiskórháza mögötti területet ábrázolja, a hol az elhaltakat egymás mellé rakták le a földre, hol kőkeménynyé fagytak a borzasztó hidegben. Innen csákányokkal hirtelen összerótt ládaalaku koporsókba ránczigálják a halottakat és szekereken elszállitják a temetőbe. Ott, ha a talaj felásható, mészszel és petróleummal teleitatott gödörbe dobálják, vagy pedig máglyákra rakják és elégetik.

Az is megtörtént, hogy a holttesteket a közeli folyók jégtábláira rakták, hogy ha majd elkövetkezik az olvadás, a holttesteket a viz vigye lefelé, ami természetesen a járvány továbbterjedésével egyenlő.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kép a pestisről
Kántor Judit

A mandzsuriai pestisről nap-nap után veszedelmesnél veszedelmesebb hireket kapunk. Borzadálylyal gondolunk a szerencsétlen mandzsuriai lakókra, a hol a botrányosan elmaradt közigazgatás, a rettentően kezdetleges közegészség szörnyű arányokban bosszulja meg magát.

Európai területen már hosszabb idő óta nem volt pestis és ha volt is, távolról sem pusztitott ugy, mint a jelenlegi mandzsuriai pestis, a mely a tüdőpestis formájában a betegeknek több mint kilenczven százalékát öli meg.

A pestisvész különben mindig veszedelmes és borzadályt kelő volt. A ki csak egy-két órával előbb irtzattal látta valamely pestisbeteg rettentő kínlódását, nehány óra múlva maga is betegen esett össze. Faluk, városok pusztultak ki, ugy hogy még hirmondó sem maradt.

A szörnyű kórság természetesen kiváltja az emberekből a legrejtettebb ösztönöket, nemes és vad tulajdonságokat. Míg pl. a mandzsuriaiak pestisben elhalt társaik ingóságait lopják, hurczolják el és minden közegészségi rendelkezésel szembeszállanak, addig olyan vidékeken, a hol pl. oroszok laknak, a nép a hit védőszárnyai alá igyekszik menekülni és a haragvó Mindenhatót megengesztelni.

A pestis alkalmából különben Hirschl A. neves festőnek „A pestis” czimü óriási nagy festményének hü másolatát mutatjuk be, a melynek motivumai, a megfestett jelenetei megrázzák a szemlélő lelkét.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Borzalmas kép a rettenetes mandzsuriai pestisjárványról Pestisben elhalt kinaiak holttesteinek elszállitása a távoli temetőbe A pestis czimü kép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98