Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

A fekete halál

Mandzsuriában borzalmas módon pusztit a fekete halál: a pestis. A társadalom és a kormányok bünei, mulasztásai, nembánomsága rettenetesen megbosszulja magát Mandzsuria és Kina népességén, nem is szólva arról hogy a fekete rém mértföldes léptekkel halad tova és már Oroszországban is felütötte a fejét. Az ugynevezett bubo (mirigy) pestihez, a mely a nyak- és izületi mirigyek megduzzadásával kezdődik és csakhamar az egész szervezet szétesésével halálhoz vezet, még rettenetesebb formáju betegségváltozat járul.

A mostani pestisnek ugyanis legujabb faja a tüdőpestis, a mely a levegőn át terjed, a szélvihar, a hevesebb légmozgás viszi tovább a betegség veszedelmes csiráit. Ez a tüdőpestis ezer- és ezerszámra szedi az áldozatait, egész városok halnak ki. Ellene már csak a lehető legradikálisabb uton és módon lehet védekezni annyira, a mennyire. Falukat, városokat perzselnek fel, s a holttesteket ezerszámra égetik el, de mindezt csak akkor kezdték cselekedni, a mikor már egész Mandzsuria meg volt fertőzve.

Japán nem sokat teketóriázik, hanem bejelentette, hogy ha a kinai és orosz kormány a maguk részéről nem járnak el kellő energiával akkor a japánok katonailag megszállják Mandzsuriát és katonai kordont vonnak Japán felől. Az európai kormányok a napokban nemzetközi tanácskozást hivtak egybe. Ugy látszik azonban, hogy az orosz kormány és alantasainak lanyhasága illuzóriussá tesz minden elővigyázati intézkedést, mert a tüdőpestissel szemben ankét, tanácskozás, rendelet már nem segit, hanem csak az idejekorán való erélyes gátló óvóintézkedés.

A pestis különben egyike a legborzalmasabb betegségeknek. A megbetegedetteknek közel 90 százaléka menthetetlenül elpusztul néhány nap vagy adott esetekben már egy-két nap alatt. A pestisszerum a tüdőpestis ellen hatástalannak bizonyult. Noha a pestis Indiában, Kinában, Afrika némely részeiben sohasem szünetel teljesen, az idei pestis mégis arra a szomoru nevezetességre vergődött, hogy szokatlanul nagy erővel lépett fel.

Két szomorú képet mutatunk be olvasóinknak pestisbetegségekről. Mindkettő mirigypestisben betegedett meg. A férfi nyak- és tarkómirigyei megduzzadtak, két nap mulva a beteg megfulladt. A nő hónalj-, kéz- és nyak-mirigyeit lepte meg a kór. A mirigyek elgennyesednek, felfakadnak és a beteg általános vérmérgezésben nyomorultul elpusztul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fekete halál áldozata Mirigypestisben fekvő mandzsunő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98