Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

Képek a tolvajvilágból

Besurranó tolvajok

Ne tessék ezt a tolvajfajtát lefitymálni! Az elv, hogy tartsuk mindig jól zárva az előszobaajtót és egyéb bejáratot, mindenesetre kitünő védekezés….de többnyire csak elv szokott maradni. A legpedánsabb ember cselédsége nem éppen hasonló módon pedáns és a gondtalanul nyitva maradt – álkulcscsal belülről be nem zárt – ajtók kitünő alkalmak a besurranó tolvajok számára, a kik közül nem egy hónapokig üzi büntetlenül ezt a mesterséget.

 

A budapesti rendőrség például elég gyakran elfogott már olyan belopódzókat, a kikre azon melegiben ötven-hatvan besurranást bizonyítottak, hála a sok zálogczédulának és természetben megőrzött ingóságoknak, melyek motozások és házkutatások alkalmával szoktak előkerülni. Akadt nemrégiben egy nagyon rendet és pontosságot szerető besurranó tolvaj, a ki hüségesen a noteszében jegyezte fel minden nap „üzleti” eredményeit. Jó sok oldal volt teleírva.

 

Védekezni kell tehát az efajta tolvajok ellen! Az ugynevezett francia zárak is – kívül kilincs nélküli zárak – nagyon jól beváló módszer a látatlanságot kedvelő idegen látogatók ellen. A magunk óvatosságánál azonban jobb védelem még sincs.


A mi most a besurranó tolvajokat általában illeti, ne higgyük, hogy csak a toprongyos s lezüllött fajtája áll lesben, a ki már külsejével is elárulja, hogy minő járatban van. Akad ugyan tekintélyes számban olyan is, de a tolvajoknak zöme igen jól tudja, hogy a tisztességes külső a legjobb villámhárító a gyanuval szemben. És jól öltözködnek. Igaz, hogy soknak nem is esik nehezére, mert nem a tolvajlebujok lakói, hanem fesztelenül ott mozognak a jó társaságban is.

 

Még emlékezhetünk arra a kávéházi kompániára, mely nagyban szervezkedett – besurranó tolvajbandává. Egy irodistákból és kereskedősegédekből álló lump társaság közönséges besurranásokkal szerezte meg ugyszólván részvénytársasági alapon a szükséges pénzt billiárdra, futó szerelemre és lóversenyre. Míg végre egy idegen lakásban véletlenül, de nagyon rosszkor feldöntött virágváza az egyiket kézreadta. A csörömpölésre benyitott a szomszéd szobában olvasó háziasszony. A fiatal ember ugyan nagyon értelmesen hebegte el, hogy miért és hogyan jutott a lakásba, a hölgy azonban gyanut fogott, rendőrt hívott és nemsokára az egész társaság lakat alatt volt. Másnap pedig az főkapitányság folyosóján sok öregembert lehetett sírva látni: a megtévedt fiatalok szülői voltak.


Volt már besurranó tolvaj, a kinek szülői előkelő hivatalnok, sőt birák, ügyvédek voltak. A fiatalembereknek rendszerint kevés a zsebpénzük …és az élet oly szép, hogy a gyönge morál a  lopástól sem riad vissza. Ne tévesszen meg tehát a külső és a gyanusan a lakásba bejutott „uri ember”-től is csak hadd kérje el rendőr a névjegyét.


A besurranó tolvajokhoz tartoznak azok a kabáthiénák is, a kik az orvosi rendelőszobák rendes látogatói. Kivált a fogorvosokat kedvelik. Jobb fogorvosnál tudvalevőleg néha tíz-tizenöt embert is ki kell várni, míg az emberre az érkezés sorrendje szerint sor kerül. És mennyi szép és jó kabát lóg addig a fogason, a míg a pacziens unatkozik és vagy beletemetkezik az ujságba, vagy valami csevegésbe kezd a szomszédjával. Beállít tehát a mi emberünk is. A maga nyütt kabátját szintén odaakasztja a fogasra és vár, még pedig nagyon türelmetlenül vár.

- Borzasztó ez a várakozás! – sóhajt fel. – Eh, majd holnap jövök. Talán nem leszünk annyian.
És ezzel merészen magára ölti annak az urnak prémes bundáját, a kinek épp most sikerült a fogorvoshoz bejutni. A tolvaj sietve távozik. Néhány percz alatt már a zálogházban pihen a drága bunda.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gyönyörü villám Gyönyörü villám
Égi háboru alkalmával gyönyörködve szoktuk nézegetni a fekete felhők...
Blokád Németország ellen Blokád Németország ellen
Az antanthatalmak valósággal bekerítették az Európa közepén fekvő...
Szovjet- Oroszország kormányzótanácsa gyermekszépségversenyt rendezett Szovjet- Oroszország kormányzótanácsa gyermekszépségversenyt...
Szovjet- Oroszország kormányzótanácsa gyermekszépségversenyt...
Az FTC Spanyolországban Az FTC Spanyolországban
FTC – Athletic Club Bilbao 5:2 (3:1) Külföldi turájának...
A belügyminiszter feltünő megállapitásai a Beszkárt gazdálkodásáról A belügyminiszter feltünő megállapitásai a Beszkárt...
A főváros ezévi költségvetését most dolgozzák át a városházán. A...
Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres bajnokságát Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország atlétikai bajnokságait....
Mi ujság? Mi ujság?
A ŤVasárnapi Ujságť ötven éve. Most, márczius hó 5-ikén, a mikor...
A helyzet Flandriában és Varsó körül A helyzet Flandriában és Varsó körül
A háboru mai helyzetéről a Bund a következőket írta. A nyugat...
Két bukás Két bukás
A nemzeti és polgári ellenzék két sulyos vereséget szenvedett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98