Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

A football csizmadiák

...Nincs irgalom,nincs kegyelem, magyaroké a győzelem...


( D.E. ) Magyarország csakugyan a szélsőségek országa. Valaha – nem nagyon régen - az volt még a szállóige, hogy minálunk mindenki ért a politikához. A viclapok meg is teremtették a politikus csizmadia gyászos alakját. Ki törődik ma a politikával? A csizmadiák kivándorolnak az üllöi-utra és rég átvedlettek futball-tanárokká. Mert jól értsük meg egymást. Magyarországon ma mindenki futball szakértő és éppen azért senki sem az.


Mi történt? Az, hogy a magyarok győztek 2:0-ra. Érdemes lett volna hallgatni a szakértők véleményét. Alig 25.000 főnyi volt és főképpen három főosztályba volt sorozható.


I. főosztály. (Szereti a marakodást.) Ez is mets? Nincs egy egészséges lövés a kapura. A magyarok gyávák, mint egy beteg hangya. Persze, most nincsenek itt a svájciak. A németek nem tudnak mozogni a sok birói atrocitástól. Ez egy biró? Ez egy…..( itt szó fault következik.) Le van-fizetve. Egy kinai pagodli. Egy röhögő fakir. Nekem akárki mit mond, az osztrákok jobbak.


II. főosztály. (Szereti az FTC-t.) Ez egy mets? Amit a Slózi megcsinál, azt a Sebestyén meg a Bodnár sorra elrontja. Biró az egy játékos? Egy inarogyott távgyalogló. Semmi élet A Slózit lefogják, a többi meg nem ér egy fagarast. No, ide se jövök ki többet


III. főosztály. (Nem szereti a FTC-t.) Ez egy reprezentativ mérkőzés? Rumbold annyit hibáz, mintha ma látná először a labdát. Slózi most a babérjain rágódik. Mi a fenéért adták neki oda mets előtt azt a koszorut? Payer se tudja szegény, hogy jutott ide. Brávó Sebestyén! Ez már játék! Ni, hogy viszi! (Elveszik tőle.) Állvány! Folyvást mondom, hogy az osztrákok jobbak. ilyen a tenórja a lapoknak is.

 

Ha az egyik felit elolvasod, azt hiszed, hogy odakint csupa tizenegy pompünéberes öreg ló rugdalódzott a szügyén a magyar cimerrel. Megesküszöl rá, hogy a Biró féllábon állott, mint a gólya a telek lábjában, hogy Borbás egy fapitykét sem ért, hogy Szendrőt holnapután lecsapja a szövetség a IV-ik osztályba, Schlossertől pedig elveszi a babérkoszorut. Szerencsére az ellenkezőre is van példa: ott a XI csupa bivalybőr mellvértes lovag onnan a Sigfridektől, akikben hiba nincs.


Soha ilyen fölfordulást!


A magyar lapok lerántják a mérkőzést, a szereplőkről ötös. osztályzatot irnak és egekig magasztalják az osztrákokat. A bécsi lapok még azt irják, hogy a magyar csapat fenomenális jó volt. Csupa tűz, csupa akarás, csupa siker. Itt a biró pimasz volt, Bécsben gentleman, itt a tizenegyes meg volt fizetve, ott természetes volt.


Hogy hol az igazság, azt ezek után félek megmondani, mert könnyen rám sütik a tudatlanságot.
A tény az, hogy a magyarok győzelme nem csufolta meg a játék képét. Nem lett volna azonban csodálatos, ha 0:0 lett volna az eredmény s Bécsben ezzel a játékkal valószinüleg kikaptunk volna.


Való dolog, hogy a magyarok nem játszottak olyan eredményesen, amilyennel a svájciak ellen küzdöttek. Ott csupa tüz, láng volt mindenki, itt óvatos. Ott a fölény deliriumában a leglehetetlenebb akciók elsültek; itt egy nehány helyzet balul sikerült. Igaznak vallom, hogy ha ugy játszottak vasárnap, mint a svájciak ellen, akkor 4:0-os reális győzelem lett volna.


Az okát ennek a nehézkes szereplésnek kettőben keresem:
1. a játékosoknak a fejükbe ment az előző heti 9:0-ás eredmény;
2. szerdán a játékosok kimerítették magukat a nemzetközi, illetve klubközi mérkőzéseiken.


Az előbbin nehéz segiteni, az utóbbin könnyű. A szövetség jövőre lépjen közbe, hogy a játékosok egy héten belül mérkőzést ne játszhassanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Csaták és viharok Csaták és viharok
Csonkának mondani a parlamentet többé nem lehet, mert az ellenzék...
A szász király otthonában A szász király otthonában
Frigyes Ágost szász király családi eseményeit éveken át tárgyalták a...
Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei Nagyjutalmát Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei...
A Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmával évenként más és más...
«Dr. Nebántsvirág
A Víghszinház október 3-ikán, úgy látszik, ráakadt az idei...
Akiben bennefelejtettek egy ollót - és egyéb furcsaságok Akiben bennefelejtettek egy ollót - és egyéb furcsaságok
Az orvosi gyakorlat legfurcsább esetei adódnak abból, mikor...
Apróságok Apróságok
Boldogan jelentjük, hogy tavasz, az igazi tavasz, jogerősen és...
Magyarok tündöklő csillaga Magyarok tündöklő csillaga
Van abban valami intelemszerű, hogy a legrégibb magyarnyelvű...
A motorkerékpár A motorkerékpár
A XX. század a technika, a közlekedés százada. Az óriási...
Mindennapi kenyerünk.. Mindennapi kenyerünk..
A kenyér, a mindennapi kenyér!Mi a kik a kenyeret nem ismerjük...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98