Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

A football csizmadiák

...Nincs irgalom,nincs kegyelem, magyaroké a győzelem...


( D.E. ) Magyarország csakugyan a szélsőségek országa. Valaha – nem nagyon régen - az volt még a szállóige, hogy minálunk mindenki ért a politikához. A viclapok meg is teremtették a politikus csizmadia gyászos alakját. Ki törődik ma a politikával? A csizmadiák kivándorolnak az üllöi-utra és rég átvedlettek futball-tanárokká. Mert jól értsük meg egymást. Magyarországon ma mindenki futball szakértő és éppen azért senki sem az.


Mi történt? Az, hogy a magyarok győztek 2:0-ra. Érdemes lett volna hallgatni a szakértők véleményét. Alig 25.000 főnyi volt és főképpen három főosztályba volt sorozható.


I. főosztály. (Szereti a marakodást.) Ez is mets? Nincs egy egészséges lövés a kapura. A magyarok gyávák, mint egy beteg hangya. Persze, most nincsenek itt a svájciak. A németek nem tudnak mozogni a sok birói atrocitástól. Ez egy biró? Ez egy…..( itt szó fault következik.) Le van-fizetve. Egy kinai pagodli. Egy röhögő fakir. Nekem akárki mit mond, az osztrákok jobbak.


II. főosztály. (Szereti az FTC-t.) Ez egy mets? Amit a Slózi megcsinál, azt a Sebestyén meg a Bodnár sorra elrontja. Biró az egy játékos? Egy inarogyott távgyalogló. Semmi élet A Slózit lefogják, a többi meg nem ér egy fagarast. No, ide se jövök ki többet


III. főosztály. (Nem szereti a FTC-t.) Ez egy reprezentativ mérkőzés? Rumbold annyit hibáz, mintha ma látná először a labdát. Slózi most a babérjain rágódik. Mi a fenéért adták neki oda mets előtt azt a koszorut? Payer se tudja szegény, hogy jutott ide. Brávó Sebestyén! Ez már játék! Ni, hogy viszi! (Elveszik tőle.) Állvány! Folyvást mondom, hogy az osztrákok jobbak. ilyen a tenórja a lapoknak is.

 

Ha az egyik felit elolvasod, azt hiszed, hogy odakint csupa tizenegy pompünéberes öreg ló rugdalódzott a szügyén a magyar cimerrel. Megesküszöl rá, hogy a Biró féllábon állott, mint a gólya a telek lábjában, hogy Borbás egy fapitykét sem ért, hogy Szendrőt holnapután lecsapja a szövetség a IV-ik osztályba, Schlossertől pedig elveszi a babérkoszorut. Szerencsére az ellenkezőre is van példa: ott a XI csupa bivalybőr mellvértes lovag onnan a Sigfridektől, akikben hiba nincs.


Soha ilyen fölfordulást!


A magyar lapok lerántják a mérkőzést, a szereplőkről ötös. osztályzatot irnak és egekig magasztalják az osztrákokat. A bécsi lapok még azt irják, hogy a magyar csapat fenomenális jó volt. Csupa tűz, csupa akarás, csupa siker. Itt a biró pimasz volt, Bécsben gentleman, itt a tizenegyes meg volt fizetve, ott természetes volt.


Hogy hol az igazság, azt ezek után félek megmondani, mert könnyen rám sütik a tudatlanságot.
A tény az, hogy a magyarok győzelme nem csufolta meg a játék képét. Nem lett volna azonban csodálatos, ha 0:0 lett volna az eredmény s Bécsben ezzel a játékkal valószinüleg kikaptunk volna.


Való dolog, hogy a magyarok nem játszottak olyan eredményesen, amilyennel a svájciak ellen küzdöttek. Ott csupa tüz, láng volt mindenki, itt óvatos. Ott a fölény deliriumában a leglehetetlenebb akciók elsültek; itt egy nehány helyzet balul sikerült. Igaznak vallom, hogy ha ugy játszottak vasárnap, mint a svájciak ellen, akkor 4:0-os reális győzelem lett volna.


Az okát ennek a nehézkes szereplésnek kettőben keresem:
1. a játékosoknak a fejükbe ment az előző heti 9:0-ás eredmény;
2. szerdán a játékosok kimerítették magukat a nemzetközi, illetve klubközi mérkőzéseiken.


Az előbbin nehéz segiteni, az utóbbin könnyű. A szövetség jövőre lépjen közbe, hogy a játékosok egy héten belül mérkőzést ne játszhassanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Korlátozó intézkedések a pénzforgalomban Korlátozó intézkedések a pénzforgalomban
A magyar kormány, amely természetesen a legélénkebb figyelemmel...
Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban
Ő Felsége augusztus 16-ikán látogatást tett a csehországi Marienbad...
Nemes gázok a lélegzésben Nemes gázok a lélegzésben
Száz hatvan évvel ezelőtt vette észre Rutherford, hogy mikor ónt...
A rádium felfedezése 3.rész A rádium felfedezése 3.rész
1898 április 12-én az Akadémia ülésén felolvasták Madame Curie...
Szegedi sportünnep Szegedi sportünnep
Péter és Pál napján a Szegedi Torna Egylet jól sikerült sportünnepet...
Hóman Bálint Hóman Bálint
Nem szónokol. Jól megszerkesztett mondatokban de – beszél....
A költségvetési év kezdete A költségvetési év kezdete
Az állami költségvetési év kezdetének megváltoztatásáról nyújtott be...
Naponként egy versenyképes, modern könnyű teherautót gyárt a MAVAG Naponként egy versenyképes, modern könnyű teherautót gyárt a...
A magyar teherautógyártás rövid ideig élvezte a konjunktúra áldásait....
Hatezer pengővel esett egy hét alatt a Napoleon Hatezer pengővel esett egy hét alatt a Napoleon
Egy hét óta erős visszaesés van úgy a valuta, mint a részvénypiacon....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98