Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

A világ legnagyobb szelepe

Ha a technika alkotásaiban a legnagyobb jelzőt olvassuk, nyugodtan rámondhatjuk, hogy az a tárgy, a mire a legnagyobb jelző vonatkozik, Amerikában van. Tul a tengeren minden technikai méret nagy. Azt tudják olvasóink, hogy a világ legnagyobb vizesése a Niagara vizesés, a melynek hatalmas, emberi elmét és képzeletet felülmuló viztömege nem ömlik haszontalanul a mélybe.

 

Az Egyesült-Államoknak azon részei, a melyek a Niagara vizeséshez közel vannak, de még sokkal távolabbi államok is a Niagara vizesés erejét feldolgozó villamos vizimüvektől nyerik világitó és munkáltató elektromos áramukat.

 

Alig néhány éve, hogy a sok kisebb-nagyobb Niagara-vizimű helyén megépült a világ legnagyobb hidroelektrikus (vizerejü villamos) áramtermelő telepe. A teljes befejezés még messze van, mert az amerikaiak nem elégszenek meg a most elkészült teleppel, hanem meg akarják változtatni azt az amerikai törvényt, a mely gátat szab az egész Niagara kihasználásának, s olyan óriási áramfejlesztő telepet akarnak épiteni, a mely az egész nagy Niagara viztömegét az ő áramszerző törekvései szolgálatába juttatja.

 

A nagy vizmü egyelőre három, egyenkint 12.000 lóerőt szolgáltató turbinából áll, s az itt bemutatott szelep egy-egy turbinának elzáró szelepe. A sulya 65 tonna, 3-3 m. széles, 9-0 m. magas és 2-7 m. átmérőjü. Olyan széles, hogy a mint a képünkön is látható, egy automobil is elfér benne. A szelep oldalfalai öntött vasból készültek. A tolattyu sulya 9 tonna, ez öntött aczélból való. A szelepház erős bordázattal készült, hogy az egy négyzetczentiméterre eső 4-3 kilogramm nyomásnak biztosan ellenállhasson. A szelep üzemben tartásához egy 15 lóerős váltóáramu motor van felszerelve, a mely a szelepet fogaskerékhajtással mozgatja. A fogaskerék mélyedései 50 milliméteresek, tobinbronzból készültek és 114 milliméter szélesek. Az öntöttaczél-tolattyu emeléséhez és sülyesztéséhez 3 percz szükséges. Van egy vezetősinje is, hogy a tolattyu hamis utra ne mehessen, valamint egy magnetikus fékje, a mely minden pillanatban megállithatja a gépet

 

A szelepet az Orchard Indianbeli gépgyár épitette, miután az előbb szállitott két hasonló szelep müködésben teljesen bevált. A hidro elektrikus telep összesen 36.000 lóerőre van berendezve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98