Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Edison Európában

A világhirű amerikai feltaláló, a mindenki által csodált lángelme: Edison Alva Tamás átlátogatott Európába. Edison látogatása határozottan eseményszámba megy, mert nem mindennapi dolog, hogy olyan zsenit üdvözölhessünk európai földön, mint a minő Edison. Ő az igazi megszemélyesitője a nyughatatlan emberi zseninek, a mely folyton ujabb és ujabb, azonban a zseni által természetes és érthető okokkal megvilágitott találmányok után kutat.

Edison találmányának sorozata állandóan szaporodik. A mindennapi életben száz meg száz eszközt, szerkezetet, segédszert használunk, a melyeket mint Edisonnak köszönhetünk. Most Edison hosszabb időre átjött a vén Európába. Berlinben fog hosszabb idein tartózkodni. Azonközben már átjött Bécsbe is, onnan pedig egy magyar mérnöknek, a ki régebben Amerikában munkatársa volt, felkérésére lerándult Budapestre is.

Edison másfél napot töltött itt nálunk és ugyancsak meglepték a látottak és hallottak, mert sajnos: a nagy müveltségü, zseniális Edisont is képesek voltak a szomszédságunkban olyan képtelen valótlanságokkal traktálni rólunk, hogy Edison kezdetben ugyancsak fázott az idejöveteltől. Budapesten azután a világlátott amerikai nem győzött eléggé csodálkozni a felett, hogy Magyarország még sem valami ázsiai pusztaság, hanem kulturállam, a hol igen értékes emberanyag áll rendelkezésre, a mely kellő vezetés és kiképzés mellett missziót fog betölteni Európa délkeleti részén.

A budapesti ujságirók, noha Edison lehetőleg elejét akarta venni a meginterjuvoltatásnak, találtak módot, hogy a zseniális amerikaival hosszasabban elbeszélgessenek. Edison igen kedves, keresetlen modoru férfiu, a ki, hir szerint, itt Európában egy nagyobb társaságot akar összehozni a találmányainak minél szélesebb körben leendő forgalomba hozatala végett.

Edison Tamás, egyszerü igénytelen külsejü ember. Halkan beszél és egy keveset nagyot hall. Hangosan kell szólni hozzá, ha meg akarjuk értetni magunkat vele.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Folyó hó 2-án, a kora délelőtti órákban 500-nál több ellenséges...
Charles Baudelaire: A Fleurs du mal előhangja Charles Baudelaire: A Fleurs du mal előhangja
Ostobaság, fukarság, tévelygés ősi vétke Lelkünk s testünk megűli és...
Rövidek Rövidek
E hó 12-én lesz egy esztendeje, hogy a magyar politikai és irodalmi...
Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott követeléseiről Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott...
Az olasz sajtó figyelmét a nyugateurópai események mellett a...
Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik a frankhamisítás politikai hatásáról Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik...
Anglia végül is észrevette, hogy a kisántánt minden lehetséges és...
Rövid hírek Rövid hírek
A Lauoro beszélgetést közöl Benes dr. cseh miniszterelnökkel. Benes...
MTK – FTC 2:1 (1:0) MTK – FTC 2:1 (1:0)
Az áldott májusi eső ellene esküdött a nagy izgalommal várt...
Befejezéshez közeledik a nyomozás a lisztpanama ügyében Befejezéshez közeledik a nyomozás a lisztpanama ügyében
A rendőrség nyomozása a lisztpanam ügyében a közeli napokban végleg...
Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor felesége Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor...
A népügyészség nagy eréllyel folytatja Vajna Gáborné ügyében a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98